Tunceli'deki Salördek Ormanlari Sonbahar Renklerine Büründü

Doga tutkunu ve yazar Caner Canerik: 'Son birkaç yildir çevre illerden çok fazla insan buraya gelmeye basladi. Burada gerçekten inanilmaz dogal zenginlik ve görsel güzellik var' Salördek köyünde yasayan Yusuf Topçu: 'Burada genellikle turuncu, kirmizi, sari ve yesil renkleri görüyoruz. Bütün bu renkler yan yana geldiginde gerçekten görülmeye deger manzara ortaya çikiyor'

SIDAR CAN EREN - Tunceli'de, yöre sakinlerinin "doganin kalbi" olarak nitelendirdigi Salördek ormanlari, sonbaharin gelisiyle yesilin yani sira turuncu, sari ve kirmizinin farkli tonlarina büründü.

Sarp daglarin arasinda kurulu olan ve deniz seviyesinden 940 metre yükseklikte yer alan il, el degmemis dogasiyla her mevsim binlerce yerli ve yabanci turistin ugrak yeri oluyor.

Kültürel ve dogal zenginlikleriyle öne çikan sehrin Pülümür ile Nazimiye ilçeleri arasindaki Salördek ormanlari da sonbaharda dogaya yansiyan yesil, sari, turuncu ve kirmizinin farkli tonlariyla göz alici güzellige kavustu.

Her mevsim farkli güzelligi ile dikkati çeken ormanlarda yapraklari sararan ceviz, kavak ve mesenin yani sira dogada kendiliginden yetisen çesitli meyve agaçlarinda birçok renk bir arada gözleniyor.

Özellikle hafta sonu turlariyla bölgeye gelen ziyaretçiler, oksijen deposu ormanlarda gezinti yaparken sonbahar manzarasinin tadini çikarip agaçlar arasinda fotograf çekiyor.

Ormanlari gezen doga tutkunu ve yazar Caner Canerik, AA muhabirine, kesfedilmemis dogayla içe içe yasam sürdüklerini söyledi.

Salördek köyü ormanlarinin bitki ve yabani hayvan çesitligiyle öne çiktigini ifade eden Canerik, "Su an bulundugumuz bölgede 4-5 çesit agaç türü var. Bunun disinda hayvan popülasyonunun yogun oldugu bir yer. Ayi ve domuzlarin yani sira Anadolu parsinin da görüldügü iddia edilen yerlerden biri burasi. Burada vasak oldukça yogun ve çok sik karsilasiyoruz." dedi.

- "Çevre illerden çok fazla insan buraya gelmeye basladi"

Canerik, Salördek'te her agacin kendi özelligine göre renk verdigini ve sararmaya basladigini dile getirerek, söyle konustu:

"Bu da inanilmaz güzellik yaratiyor. Sonbaharda gerek serinlik gerekse de bitki yogunlugunun getirdigi görsel sölen var. Insanlarin is yükleri biraz daha zayiflamis oluyor ve havanin etkisiyle de çok rahat disari çikip gezebiliyorlar. Bunun yarattigi bir hareketlilik burada olusuyor. Son birkaç yildir çevre illerden çok fazla insan buraya gelmeye basladi. Burada gerçekten inanilmaz dogal zenginlik ve görsel güzellik var."

Ormanda 12 kilometre yürüyüs parkuru oldugunu belirten Canerik, sehir stresinden uzakta yasamak isteyenlerin keyifli vakit geçirebilecegi bir alan oldugunu vurguladi.

- Piknikçilere "çöplerinizi toplayin ve ates yakmayin" uyarisi

Salördek köyünde yasayan Yusuf Topçu da el degmemis cografyada yasamanin kendisini mutlu ve huzurlu ettigini dile getirdi.

Köyünün her mevsim farkli güzelliklere ev sahipligi yaptigini ifade eden Topçu, sunlari kaydetti:

"Sabah kalktigimda burada ötüsen kuslarin, havada uçusan kelebegin ve börtü böcegin çok degeri var. Doga bir bütündür. Buranin renk cümbüsünü paylasmak ve güzelligini tatmak isteyenlerden tek ricamiz çöplerini burada birakmasinlar, kesinlikle ates yakmasinlar. Eger piknik niyetine gelmislerse burayi terk ettiklerinde mutlaka atesi söndürmelerini istiyoruz. Burada genellikle turuncu, kirmizi, sari ve yesil renkleri görüyoruz. Bütün bu renkler yan yana geldiginde gerçekten görülmeye deger manzara ortaya çikiyor."
Kaynak: AA