Almanya'da Nazilere Yardim Eden 96 Yasindaki Sekreter Serbest Birakildi

Almanya’da Ikinci Dünya Savasi sirasinda Nazi toplama kampinda görev yapan, 11 bin 412 kisinin ölümüne yardim etmekle suçlanan ve davanin ilk durusmasi öncesi firar eden 96 yasindaki Alman sekreter Irmgard Furchner, Itzehoe bölge mahkemesi tarafindan serbest birakildi.

Almanya'da Nazilere Yardim Eden 96 Yasindaki Sekreter Serbest Birakildi
Ikinci Dünya Savasi sirasinda Nazi toplama kampinda toplu katliama yardim ve yataklik etmekten suçlanan 96 yasindaki Alman Irmgard Furchner, davanin ilk durusmasi öncesi firar etmisti. Furchner’in yakalanmis ve gözaltina alinmisti. Furchner’in davasinin görüldügü Itzehoe Bölge Mahkemesi, sanigin serbest birakilmasina ve tutuksuz yargilanmasina karar verdi. Furchner’in ayagina elektronik kelepçe takildigi aktarildi. Mahkemenin sözcüsü Frederike Milhoffer yaptigi açiklamada, "Mahkeme tutuklama emrini askiya aldi ve zanliyi ihtiyati tedbirler sartiyla gözaltindan serbest birakti" dedi.

Milhoffer, Furchner’in serbest birakilmasinin kosullari hakkinda ayrintili bilgi vermezken, Furchner’in bir sonraki durusmaya geleceginden emin oldugunu aktardi. Durusmaya 19 Ekim’de devam edilmesi bekleniyor.

Haziran 1943’ten Nisan 1945’e Stutthof Toplama Kampi’nda sekreter olarak çalisan ve o dönem 18 yasinda olan Furchner, 11 bin 412 kisinin ölümüne yardim etmekle suçlaniyor. Furchner, Ikinci Dünya Savasi sirasinda Naziler tarafindan Polonya topraklarinda bulunan Stutthof Toplama Kampi’nda islenen suçlarla baglantili olarak yillar sonra yargilanan ilk kadin olmasi bakimindan önem tasiyor.

(Mehmet Koca/IHA)
Kaynak: İHA