BM Açiklamasi 'Afganistan'da 14 Milyon Kisinin Gida Güvenligi Yok'

Birlesmis Milletler (BM), Afganistan'da 14 milyon kisinin gida güvenliginin olmadigi, yetersiz beslenme ve gida sikintisinin ülke geneline yayildigi uyarisinda bulundu.

BM Çocuklara Yardim Fonu (UNICEF) Afganistan Temsilcisi Hervé Ludovic De Lys ile Dünya Gida Programi Afganistan Temsilcisi Mary-Ellen McGroarty, Herat kentine iki günlük ziyaretlerinin ardindan ülkedeki yetersiz beslenme sorunun ciddi boyutlara ulastigina dikkati çekti.

BM yetkilileri, kis yaklasirken Afgan ailelere temiz içme suyu, gida ve saglik hizmetleri ulastirmak için zamana karsi yaristiklarini belirtti.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric ise Afganistan'da 14 milyon kisinin gida güvenliginin bulunmadigini, yaklasik 3,2 milyon çocugun ise bu yil sonuna kadar yetersiz beslenmeye maruz kalma riskinin bulundugunu söyledi.

Dujarric, yetersiz beslenme ve gida sikintisinin ülke geneline yayildigi uyarisini yaparak, Afganistan'da yil sonuna kadar 11 milyon kisiye yardim ulastirabilmek için gereken 606 milyon dolarin sadece yüzde 35'inin toplanabildigini belirtti.

ABD ile Taliban arasinda Subat 2020'de varilan baris anlasmasi çerçevesinde bu yil uluslararasi güçlerin Afganistan'dan geri çekilmesiyle baslayan sürecin ardindan baskent Kabil'i kusatan Taliban, 15 Agustos'ta Cumhurbaskani Esref Gani'nin ülkeyi terk etmesi sonrasi kenti çatismasiz sekilde kontrolüne almisti.

ABD, 31 Agustos'ta Afganistan'dan çekilme sürecini tamamlamisti.

Kaynak: AA