Cumhurbaskani Erdogan, G20 Liderler Zirvesi Sonrasi Basin Toplantisi Düzenledi Açiklamasi (3)

'(ABD Baskani Biden ile görüsmesi) Suriye'de bulunan bu terör örgütleri PKK/PYDYPG gibi, bunlarin özellikle Amerika'dan aldiklari destekler konusunda kendilerine bu desteklerle ilgili üzüntümüzü, bu desteklere yönelik NATO üyesi ülkeler olarak bunun bizde meydana getirdigi üzüntüleri ifade ettik' '(ABD'nin terör örgütlerine silah destegi) Bundan sonraki süreç inaniyorum ki böyle devam etmeyecektir' '(ABD ile F16 görüsmesi) Bu konuyla ilgili Sayin Biden'in olumlu yaklasimini gördüm' '(Biden ile görüsme) Elimizdeki F16'larin modernizasyonu veya yeni F16'lar verilmesi konusu gündeme geldi. Savunma bakanlarimiz süreci takip ediyorlar'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, ABD Baskani Joe Biden ile görüsmesinde, Suriye'de bulunan terör örgütlerinin Amerika'dan aldiklari destekler konusunda üzüntülerini ilettiklerini belirterek, "Bundan sonraki süreç inaniyorum ki böyle devam etmeyecektir." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, G20 Liderler Zirvesi'nin yapildigi Nuvola Kongre Merkezi'nde düzenledigi basin toplantisinin ardindan gazetecilerin sorularini yanitladi.

"ABD'nin terör örgütlerine silah destegine ve ABD Baskani Joe Biden ile görüsmesine" iliskin bir soru üzerine Erdogan, sunlari söyledi:

"Suriye'de bulunan bu terör örgütleri PKK/PYD-YPG gibi, bunlarin özellikle Amerika'dan aldiklari destekler konusunda kendilerine bu desteklerle ilgili üzüntümüzü, bu desteklere yönelik NATO üyesi ülkeler olarak bunun bizde meydana getirdigi üzüntüleri ifade ettik. Bu konularda bizim dayanismamizi zedeleyecek adimlar oldugunu da söyledik. Bunlarla ilgili olarak da özellikle disisleri bakanlarimizin karsilikli olarak çok daha siki irtibat halinde olmalari gerektigini vurguladik. Savunma bakanlarimizin bu noktadaki iliskilerini gündeme getirdik. Bundan sonraki süreçte inaniyorum ki bugüne kadar olan süreç herhalde böyle devam etmeyecektir."

"Sayin Biden ile son 5 ayda ikinci görüsmeyi gerçeklestirdiniz. Taliban yönetimi altindaki Afganistan konusu gündeme geldi mi?" sorusuna karsilik Erdogan, Afganistan konusunun gündeme geldigini, Brüksel görüsmesinde de Afganistan Karzai Havalimani'nin gündemlerinde oldugunu belirtti.

Cumhurbaskani Erdogan, söyle devam etti:

"Fakat öyle gelismeler oldu ki biz Afganistan'dan özellikle askerimizi çekmek durumunda kaldik. Bu, orada yaptigimiz görüsmenin ayni minval üzere devam etmediginin bir ifadesiydi. Fakat biz kendilerine sunu da söyledik, su anda iste Katar ile Türkiye arasindaki görüsmeler, bundan sonraki süreçte yol haritamiz ne olacak? Bunlarin degerlendirmesini yaptik. Fakat bundan sonraki süreci biraz da gelismeler belirleyecek, bu gelismelerin içerisinde daha aktif su anda yol haritasinin içerisinde bulunan Türkiye-Katar gibi... Ama bunun yaninda, Taliban nasil bir tavir ortaya koyacak onu da zaman içesinde görecegiz. Su anda Taliban gerek bizlerle gerek Afganistan'daki büyükelçiligimizle görüsmelerini yapiyorlar. Bu görüsmeler esnasinda ne gibi adimlar atacagiz bunu da zaman gösterecek. Afganistan'daki yeni yapilanmada kucaklayici yapi nasil olusacak? Kadinlara yönelik egitim anlayisi nasil gelisecek? Bizim sosyolojik yaklasimimiz ile Taliban'in sosyolojik yaklasimi ne kadar birbiriyle örtüsecek, bunu zaman gösterecek. Buna göre de adimlarimizi atmis olacagiz."

- "Daha çok F-16'lar gündeme geldi"

"ABD Baskani Biden ile görüsmenizden sonra yapilan açiklamada, iki ülke iliskilerini daha da güçlendirip gelistirmek için bir müsterek irade beyaninda bulundugunuz vurgulandi ve bu çerçevede bir ortak mekanizma kurulmasinda mutabik kalindigina dikkat çekildi. Bu ortak mekanizma nasil çalisacak?" sorusuna Erdogan, "Bu ortak mekanizmadan ifade edilen, özellikle su anda ekonomik, ticari iliskilerde gerek bizim Hazine ve Maliye Bakanligimiz gerekse Amerika'nin Hazine Maliye Bakanligi çok daha siki bir araya gelmek, bunu kendilerine biz teklif olarak da yaptik. Bunun disinda da ayni sekilde disisleri bakanlarimizin da daha siki birbirleriyle görüsmelerinin geregini vurguladik." cevabini verdi.

"ABD Baskani Biden ile ikili görüsmeniz öncesinde ABD'li gazetecilerin Sayin Biden'a F-16 konusunda bir sorusu olmustu. Biden'in da 'Umuyorum iyi bir görüsme gerçeklestiririz.' açiklamasi oldu. Bu konuda bir gelisme kaydedildi mi?" sorusu üzerine Erdogan, sunlari kaydetti:

"Sayin Biden ile bugün ikili görüsme olmadi. Biliyorsunuz dar kapsamli bir görüsme yaptik. Bu dar kapsamli görüsmede de F-35'ten kaynaklanan bildiginiz gibi bizim 1 milyar 400 milyon dolar bir ödememiz vardi. Bu ödemeden hareketle biz bu süreci nasil iyi bir konuma tasiriz, bunun üzerinde durduk. Bunun üzerinde de daha çok F-16'lar gündeme geldi. F-16'larin elimizdekilerin modernizasyonu veyahut da yeni F-16'lar verilmesi konusu gündemimize geldi. Bununla ilgili de su anda zaten savunma bakanlarimiz süreci takip ediyorlar. Bu konuyla ilgili de Sayin Biden'in olumlu yaklasimini gördügüm gibi, olayin bir diger boyutu da malum, Temsilciler Meclisi olsun, senato olsun dedik ki artik her iki tarafta da sizin agirliginiz var, biz sizden gerekli bu noktada ihtimami bekliyoruz."

- "Her seyi açik konusmanin faydali olduguna inaniyoruz"

Cumhurbaskani Erdogan, "Fransa Cumhurbaskani Macron ile görüsmenizde hangi konular gündeme geldi?" sorusu üzerine, söyle konustu:

"Sayin Macron ile olan görüsmemiz agirlikli olarak Afganistan'dan baslayalim Libya, Suriye. Bunun yaninda özellikle üzerinde durdugumuz konu, su anda Libya'ya yönelik Sayin Macro'nun bir zirve gayreti var. Bu zirveye ilgili olarak da daveti var. Bu davetle ilgili biz düsüncelerimizi kendisine ifade ettik, anlattik. Bu konuda da yine disisleri bakanlarimiz veya özel temsilciler vasitasiyla bir adimin atilmasi gündeme geldi. Yani adeta Berlin Konferansi'nin muadili bir konferansi yapmak gibi bir gayret söz konusu. Berlin Konferansi yapildi. Dolayisiyla simdi burada yeniden benzer bir bulusmanin yapilmasi çok da isabetli olmayabilir ama disisleri bakanlarimiz, özel temsilciler bir çalisma yapsinlar, bunu kisa zamanda yapip önümüze getirsinler. Gerekli olan adimi ondan sonra da atariz.

Bir diger adim da özellikle Yunanistan'a yönelik silah satislari vesaire, bunlar da gündemimize geldi. Bu konudaki endiselerimizi de yine kendileriyle paylastik, çok açikça bunlari da söyledik. Çünkü bizim gizli ajandamiz yok. Her seyi açik konusmanin faydali olduguna inaniyoruz. Güney Kafkasya, oradaki gelismeler üzerinde de durduk. Oradaki atilan adimlari kendileriyle yine ayrica paylasmis olduk."

(Sürecek)
Kaynak: AA