Cumhurbaskani Erdogan, G20 Liderler Zirvesi Sonrasi Basin Toplantisi Düzenledi Açiklamasi (1)

'Küresel ekonomi, 2021 yilinda toparlanmaya baslasa da ekonomilerimiz halen ciddi meydan okumalarla karsi karsiya bulunuyor' 'Küresel finans sisteminin kontrolünü elinde bulunduran kuruluslarin hiçbir makul ekonomik gerekçesi olmayan siyasi amaçli manipülasyonlara alet olmamasi gerektigini düsünüyoruz' 'Asi milliyetçiliginin farkli yöntemlerle halen sürdürülmesi, DSÖ tarafindan taninan asilarin özellikle uluslararasi arenada ayrimciliga tabi tutulmasi kabul edilemez'.

Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Küresel ekonomi, 2021 yilinda toparlanmaya baslasa da ekonomilerimiz halen ciddi meydan okumalarla karsi karsiya bulunuyor." dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, G20 Liderler Zirvesi'nin yapildigi Nuvola Kongre Merkezi'nde basin toplantisi düzenledi.

G20 Liderler Zirvesi'nin 16'ncisini, Italya'nin ev sahipliginde tamamladiklarini belirten Erdogan, Italyan makamlarina ev sahiplikleri ve misafirperverlikleri için tesekkür etti.

Üye ülkeler olarak yil boyunca, "insanlar, gezegen ve refah" ana temasi çerçevesinde çok sayida toplanti gerçeklestirdiklerini belirten Cumhurbaskani Erdogan, söyle konustu:

"Bakanlar düzeyinde ve teknik seviyede yapilan toplantilara aktif olarak katildik ve uluslararasi gündeme katkida bulunduk. Son 2 gündür gerçeklestirdigimiz Zirve toplantimizda da bu çalismalarimizi nihayete erdirdik. Bu vesileyle koronavirüs salgininin etkilerine ragmen dönem baskanligi görevini basariyla icra eden Italya'yi tebrik ediyorum. Sahsima, esime ve heyetime gösterdikleri nazik ev sahipligi için kendilerine ayrica tesekkürlerimi sunuyorum."

G20 Roma Zirvesi'nin tüm insanlik için hayirlara vesile olmasini dileyen Erdogan, Zirve oturumlarinda öncelikli olarak küresel ekonomik görünüme iliskin son gelismeleri ve temel riskleri degerlendirdiklerini anlatti.

Salginin olumsuzluklarinin hissedilmeye devam ettigi bir dönemde sikintilari bertaraf edecek, ekonomilerin dayanikliligini artiracak politikalari ele aldiklarini aktaran Cumhurbaskani Erdogan, söyle devam etti:

"Küresel ekonomi, 2021 yilinda toparlanmaya baslasa da ekonomilerimiz halen ciddi meydan okumalarla karsi karsiya bulunuyor. Özellikle emtia fiyatlarinda ve borçluluk oranlarinda tarihi seviyelere varan artislar yasaniyor. Küresel enflasyon baskisi, gelismislik düzeyi ne olursa olsun tüm ekonomileri derinden sarsiyor. Uluslararasi kuruluslarin raporlari, bu enflasyon baskisinin bir süre daha devam edecegine isaret ediyor. Tedarik zincirinde meydana gelen kirilmalarin olumsuz yansimalarini ise bos kalan market raflari ve uzayan benzin kuyruklarinda zaten görüyoruz.

Geçtigimiz yili yüzde 1,8 büyümeyle tamamlayan bu yili da yüzde 9 civarinda büyümeyle kapatma yolunda ilerleyen bir ülke olarak, tüm bu gelismeleri biz de yakindan takip ediyoruz. Türkiye, küresel dalgalanmalarin, kendi vatandaslarina olan etkilerini en az düzeyde yansitan bir ülkedir. Salginin ilk günlerinden itibaren hayata geçirdigimiz destek ve tesvik paketleriyle halkimizin tüm kesimlerinin yaninda olduk."

- "Yatirim, üretim, ihracat ve istihdam konusunda sürekli artan bir tempoda yükselis içindeyiz"

Ortaya çikan yeni ihtiyaçlar isiginda, farkli projeleri devreye almayi sürdürdüklerini belirten Erdogan, "Yatirim, üretim, ihracat ve istihdam konusunda sürekli artan bir tempoda yükselis içindeyiz. Kendi ekonomimizi gelistirme yaninda, degisen üretim ve lojistik dengelerinin yol açtigi küresel istikrarsizligin önüne geçilmesine katkida bulunmak için de gayret gösteriyoruz. Bu anlayisla Zirve görüsmelerinde, uluslararasi ticarette tedarik zincirlerinin sorunsuz islemesinin önemi özellikle vurgulandi." ifadelerini kullandi.

Dünya Ticaret Örgütü'nün merkezinde yer aldigi, kurallara dayali serbest ve ayrimci olmayan çok tarafli ticaret sistemine desteklerini bu vesileyle tekrarladiklarini bildiren Cumhurbaskani Erdogan, "Küresel finans sisteminin kontrolünü elinde bulunduran kuruluslarin hiçbir makul ekonomik gerekçesi olmayan siyasi amaçli manipülasyonlara alet olmamasi gerektigini düsünüyoruz. Aksi takdirde özellikle bizim gibi ekonomik büyüme potansiyeli yüksek olan ülkelerin, uluslararasi kuruluslarin isleyisine ve niyetlerine dair süphelerin artacagini belirtmek istiyorum." diye konustu.

- "Hepimiz güvende olmadan hiçbirimiz kendini güvende hissedemez"

Koronavirüs salgini sürecinde yasananlarin bu dogrultuda daha dikkatli, daha adil ve ilkeli davranilmasi hususunda herkese ibret olmasi gerektigini kaydeden Erdogan, sunlari söyledi:

"Son 1,5-2 yildir sahit olduklarimiz, tüm insanligin temel saglik hizmetlerine ulasmasinin önemini ortaya koymustur. Salginlarin önlenmesine yönelik araç, gereç, asi ve tedaviye erisim, ayricalik degil temel bir haktir. Hepimiz güvende olmadan hiçbirimiz kendini güvende hissedemez. Türkiye olarak bu anlayisla salginin basindan beri ülkemizden talepte bulunan 160 ülkeye ve 12 uluslararasi kurulusa tibbi ekipman ve kritik malzeme destegi sagladik.

Ülkemizde misafir ettigimiz siginmacilari kendi vatandaslarimizdan ayri tutmadan, istisnasiz herkesin saglik hizmetlerine ve temel ihtiyaçlara erisimini temin ettik. Salgin döneminde savundugumuz ve hayata geçirdigimiz insani merkeze alan politikalari simdi de asiya adil erisim konusunda sergiliyoruz. Bir tarafta yüz milyonlarca insan daha ilk doz asiya dahi ulasamazken diger tarafta turizm amaçli uzay seyahatleri için 100 milyonlarca dolar harcanabiliyor. Bir tarafta yoksullugun oldugu, diger tarafta lüksün ve satafatin hüküm sürdügü bu adaletsiz düzenin daha fazla devam etmesi mümkün degildir."

- "TURKOVAC ile ilgili çalismalarimizi insan odakli bir yaklasimla yürütüyoruz"

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, "Asi milliyetçiliginin farkli yöntemlerle halen sürdürülmesi, DSÖ tarafindan taninan asilarin özellikle uluslararasi arenada ayrimciliga tabi tutulmasi kabul edilemez." diye konustu.

Ayni sekilde, asinin santaj veya politika kitle araci olarak da kullanilmasinin son derece yanlis oldugunu vurgulayan Erdogan, "Bu hissiyatimizi ve ayrimciligin ortadan kaldirilmasi yönündeki degerlendirmelerimizi diger G20 liderleriyle de paylastik. Nitekim biz Türkiye olarak kendi gelistirdigimiz asimiz TURKOVAC ile ilgili çalismalarimizi insan odakli bir yaklasimla yürütüyoruz. Klinik deneylerinin son asamasina geldigimiz yerli asimizi insallah vatandaslarimizla birlikte tüm insanligin istifadesine sunacagiz." dedi.

(Sürecek)
Kaynak: AA