AB Ve ABD, Çelik Ve Alüminyum Vergilerinde Uzlasti

Avrupa Birligi (AB) ve ABD, 2018 yilindan beri devam eden çelik ve alüminyum gümrük vergisi anlasmazliginda uzlasi sagladi.

AB Komisyonu Kidemli Baskan Yardimcisi Valdis Dombovskis, sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, "ABD ile çelik ve alüminyum konusundaki ticari anlasmazligi durdurma konusunda anlastik." ifadesini kullandi.

AB ve ABD'nin çelik ve alüminyum ile ilgili küresel bir düzenleme için is birligi baslatacaklarini belirten Dombrovskis, söz konusu anlasmanin detaylarinin ABD Baskani Joe Biden ve AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen tarafindan G20 programinda açiklanacagini ifade etti.

ABD, 2018 yilinda "ulusal güvenlik" gerekçesiyle basladigi ithal çelik ve alüminyuma ilave gümrük vergileri uygulama kararina AB ülkelerini de dahil etmisti.

Yogun görüsmelere ragmen AB tarafi, ABD'yi çelik ve alüminyuma sirasiyla yüzde 25 ve yüzde 10'luk gümrük vergisi uygulama kararindan vazgeçiremedi.

ABD'ye karsi ticari misilleme olarak dengeleyici tedbirler alan AB, bu ülkeden ithal edilen misir, barbunya, pirinç, misir gevregi, fistik ezmesi, yaban mersini, portakal suyu, viski, puro, sigara, tütün, ruj, kot pantolon, nevresim, ayakkabi, lavabo, merdiven, vantilatör, motosiklet, yat, tekne, tüp ve çelik gibi yüzlerce farkli ürüne yüzde 25 oraninda gümrük vergisi yürürlüge koydu.

AB tarafi, haziran ayinda bazi ABD ürünlerine uygulanan gümrük vergisini yüzde 50'ye çikarmayi planliyordu ancak görüsmeler sonunda bu plan askiya alindi.

Yapilan son anlasma uyarinca AB'nin söz konusu çelik ve alüminyum ürünlerinin bir kismini ABD'ye gümrük vergisi uygulanmadan ihraç etmesi öngörülüyor.

Buna karsi AB tarafinin pek çok ABD ürünlerine uyguladigi ilave gümrük vergilerini düsürmesi bekleniyor.

Ayrica taraflarin karsilikli olarak Dünya Ticaret Örgütü’nde (DTÖ) konuyla ilgili davalarindan da vazgeçmeleri planlaniyor.

Kaynak: AA