Sanliurfa'dan ABD'ye 10 Milyon Dolarlik Zehir Ihracati

Türkiye’de akrep yetistiriciligi belgesine sahip tek firma, tesisinde ürettigi akrep zehrini ABD’ye satacak. Firma Sanliurfa’dan Türkiye’nin ihracatina bir yilda 10 milyon dolar destek saglayacak.

Sanliurfa'dan ABD'ye 10 Milyon Dolarlik Zehir Ihracati
Sanliurfa Akrep zehri üreten bir firma, ürettigi zehri ABD’ye satacak. Firmanin hedefi, yilda 10 milyon dolar ihracata ulasmak. Firma, kent disindaki kirsal Akpinar Mahallesinde 5 bin 500 metrekarelik toplam alan içerisinde kurdugu 550 metrekarelik kapali alanda, Güneydogu Anadolu Bölgesi’nde yasayan ve dünyadaki tüm akrep ve yilan sokmalarina karsi etkili olan Andractanus Crassicauda akrebini yetistirip sagimini yapiyor. Türkiye’de bugüne kadar akrep zehrinin anti panzehir olarak kullanildigini, kendilerinin bunun yani sira ilaç sektörüne kullandirilmak üzere çalisma yürüttüklerini dile getiren firma sahibi Metin Örenler, bakanliklardan almis olduklari izinlerle, on binlerce akrebin yetistirilecegi kapasiteye sahip olduklarini ifade etti.

Dogadan topladiklari 100 akreple ise basladiklarini aktaran örenler, önümüzdeki yil binlerce adete ulasmayi hedeflediklerini belirterek, 2020 yilinda çikan yönetmelige göre, Türkiye’de ilk kurulan firma olduklarini kaydetti.

Görüsmeler sürüyor

Akreplerden çikarilan zehirleri, üniversite laboratuvarlarinda analiz ettiklerini belirten Örenler, ABD’nin en büyük ilaç firmalarindan biri ile görüsmelerin sürdügünü, anlasma sonrasi tüm zehri yurt disina ihraç edeceklerini belirtti.

Küçük yaslarda akrep toplayiciligina basladigini belirten Örenler, tesisi önümüzdeki aylarda daha büyük hale getireceklerini söyledi.



Türkiye ihracatina dev destek

Metin Örenler, açiklamasinin devaminda, “Çocuklugumdan beri bu isin içerisindeyim. Daha önce saglik bakanligindan yetkililer gelirdi, bizde köyde topladigimiz akrepleri onlara satardik. O günden beri akrep isiyle ugrasiyoruz. Son 3-4 yildir akrep zehrinin dünya piyasasinda aranir bir ürün olmasi ise bizi tekrar akrep isine sevk etti. Bundan dolayi böyle bir tesis kurmaya karar verdik. Tesisimizde akrep zehri üretiyoruz. Birinci ve temel amacimiz akrep zehrini üretmektir. Ve bu zehri hem panzehir olarak hem de ilaç sektöründe kullanmak için üretiyoruz. Çok genis bir pazar yelpazesi var. Ilaç sanayisinde kullanildigi gibi kimya sanayisinde de birçok ürün için kullaniliyor. Geçen hafta bir ABD firmasi ile anlasma sagladik ve anlasma kapsaminda yilda bir kilogram akrep zehrini onlara saglama taahhüttü verdik. Bu bir kilogramin maliyeti ise yaklasik 10 milyon dolar gibi bir paraya denk geliyor. Bu bir yillik üretim için planlandi. Önümüzdeki yillarda kapasiteyi artirmayi hedefliyoruz. Su anki akrep sayimiz bu bir kilogrami üretmek için yeterli seviyededir” dedi.

"Dünyanin en tehlikeli isini yapiyoruz"

Dünyanin en tehlikeli isini yaptiklarini belirten Örenler, "Bu is öyle herkesin yapabilecegi bir is degildir. Çünkü dünyanin en tehlikeli hayvaninin en tehlikeli zehrini üretiyoruz. Siyah akrep genelde Sanliurfa bölgesinde yaygin olarak görülen bir akrep çesididir. Tehlikeli bir is olmasinin yaninda herhangi bir sokma durumunda, yanimizda bulunan panzehir ile duruma müdahale edebiliyoruz. Asil amacimiz Dünya ilaç sektörüne katkida bulunmaktir. Saglik sektöründe kullanildigi gibi daha kesfedilmemis birçok alanda kullanilabiliyor” seklinde konustu.

“Ilk baslarda çok korkuyordum”

Akrep tesisinde çalisan isçi Mehmet Örenler “Burada akrep üretim tesisinde çalisiyorum. Günlük akreplerin bakimlarini yapiyorum. Bakimlarinin yaninda günlük ihtiyaçlarini da gideriyorum. Yemeklerini veriyor, temizliklerini ve kontrollerini yapiyorum. Elimde gördügünüz bu fenerle her gün kontrollerini yapiyorum. 14-15 yasindan itibaren bu isin içerisine girdim. Halende içerisindeyim. Ilkin bu ise baslarken tabi korku vardi. Bir süre sonra alistim, burada çalismaya devam ediyorum. Daha önce uzaktan görünce bile kokarken simdi elime bile aliyorum. Simdi akreplerle yasamaya basladim" diye konustu.

Kaynak: İHA