Çökertme Havuzunda Mahsur Kalan Anaç Baliklar Kurtarildi

Suyun çekildigi Ömerli Barajinda anaç baliklar çökertme havuzlarinda mahsur kaldi. Ana bölüme geçemeyerek, su seviyesinin düstügü çökertme havuzlarinda mahsur kalan baliklar için çevre gönüllüleri hareket geçti. Gönüllüler, çökertme havuzlarinda mahsur kalan baliklari alarak ana suyun bulundugu bölgeye tasidi. Balik kurtarma operasyonu havadan görüntülendi.

Çökertme Havuzunda Mahsur Kalan Anaç Baliklar Kurtarildi
Ömerli Baraji’nda su seviyesi geçtigimiz aylara göre azalarak yüzde 73,01 seviyesine geriledi. Ömerli Barajinda yumurtlamak için hareketli halde olan anaç baliklar, sularin çekilmesi ile beraber çökertme havuzlarinda mahsur kaldi. Çökertme havuzlarinda mahsur kalan anaç baliklarin bir kismi su seviyesinin gitgide azaldigi havuzda telef oldu, bir kismi da telef olma riskiyle karsi karsiya geldi. Ömerli Baraji Gönüllüleri adli olusum da baliklari kurtarmak için kollari sivadi. Çevre gönüllüleri, çökertme havuzunda mahsur kalan baliklari aglar ile botlarina çekip ana suyun bulundugu bölüme tasidi. Gönüllüler, mesai yaptiklari islerinden paydos edip aksam ve gece saatlerinde balik kurtarma operasyonunu yürütüyor.

“Ilgili kurumlara bilgi vererek burada mahsur kalan baliklarimizi kurtariyoruz”

Çökertme havuzlarimizda su seviyesinin düsmesiyle beraber gölde yumurta birakan anaç baliklarimizin burada mahsur kaldi. Bu anaç baliklarimizi buradan kurtarip barajimizin ana gövdesine salma marifetiyle bunu yapiyoruz. Bu isi gece yapmamizin sebebi, bütün arkadaslarimiz isinde, gücünde, kimi esnaf, kimisi memur arkadaslar. Ondan dolayi bu saatlerde anca müsait olabildik. Burada ilgili kurumlara bilgi vererek burada mahsur kalan baliklarimizi kurtariyoruz.

Sazan türü baliklar her zaman barajin giris noktalarina yumurta birakmak için giris yaparlar. Ekseriyetle yagmurlarin oldugu zaman baliklar buraya yumurta atmaya geliyor. Yumurtayi attiktan sonra hemen o bölgeden çikamiyor baliklarimiz. Çünkü çökertme havuzlari arasinda hiçbir sekilde baglanti yok. Su seviyesinin düsmesi ile anaç baliklar buralarda mahsur kaliyor. Daha derin yerlere gidemiyor” dedi.

Ömerli Barajinda balik kurtarma operasyonu drone ile havadan görüntülendi.
Kaynak: İHA