AB Temsilcisi Borrell'den Suudi Arabistan Ile Is Birligi Anlasmasi Mesaji

Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, ilk Körfez turu kapsaminda ziyaret ettigi Suudi Arabistan ile is birligi anlasmasi yapacagini duyurdu.

Borrell, Körfez bölgesine düzenledigi ilk turu kapsaminda Katar ve Birlesik Arap Emirlikleri'nin (BAE) ardindan, son olarak Suudi Arabistan'a geçti.

Twitter hesabindan açiklama yapan Borrell, burada öncelikle Körfez Isbirligi Konseyi (KIK) Genel Sekreteri Nayif el-Hacraf ile bir araya geldigini, bölgenin istikrari, iklim, ticaret konularini görüstügünü duyurdu.

Suudi Arabistan merkezli Ingilizce yayin yapan Arab News'e konusan Borrell, "Suudi Arabistan'in 2030 Vizyonu dogrultusunda Avrupali sirketlerin katilimiyla Suudi Arabistan'in yerel dönüsümünü ve ekonomik çesitliligini en iyi nasil destekleyebilecegimizi tartisacagiz." ifadelerini kullandi.

Borrell, Suudi Arabistan Disisleri Bakani Faysal bin Ferhan Al Suud ile is birligi anlasmasi imzalamayi düsündügünü bildirdi.

Suudi Arabistan Ticaret Bakani Macid Bin Abdullah Al Kasabi ile de görüstügünü duyuran Borrell, potansiyel iliskilerin gelistirilmesi, enerji ve iklim konularini masaya yatirdigini, söz konusu ülkeyi Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Çerçeve Sözlesmesi (BMIDÇS) 26. Taraflar Konferansi (COP 26) kapsaminda payina düsen rolü oynamasi konusunda tesvik ettigini duyurdu.

AB ile Suudi Arabistan, 27 Eylül'de de insan haklari konusunda diyalog baslatmisti.

- Körfez turu öncesi verdigi mesajlar

Borrell, ziyaretlerinden önce yaptigi yazili açiklamada, söz konusu bölgenin dönüsümden geçmesi nedeniyle AB'ye is birligi firsatlari sundugunu belirtti.

AB'nin yenilenebilir enerji alaninda Körfez için büyük bir pazar olabilecegini ifade eden Borrell, bölgedeki geleneksel ve stratejik güvenlik konularinda degil, ancak bölgede tansiyonun yükselmesinin önlenmesi ve güven insasi gibi "yumusak güvenlik" konularinda rol oynayabilecegine isaret etti.

Borrell, bunlardan birinin seyrüsefer güvenligi olabilecegini aktararak, "AB, Hürmüz Bogazi'ndaki yogun trafigi organize etmek ve yönetmek için daha fazla teknik destek sunabilir. Benzer sekilde, AB, Euratom uzmanligindan yararlanarak nükleer güvenlik konusunda yardim sunabilir." degerlendirmesini yapti.

- Katar temaslari

Borrell, turu kapsaminda ilk olarak Katar Emiri Seyh Temim bin Hamad Al Sani ile görüserek, ikili iliskileri, bölgedeki durumu, Afganistan, enerji meseleleri, Iran ile Kapsamli Ortak Eylem Plani gibi konulari ele aldi.

Doha'da Katar Disisleri Bakani Seyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ile de bir araya gelen Borrell, Katar'in Taliban ile iletisimi kolaylastirmadaki rolü ve uluslararasi toplumun bu yöndeki beklentisi üzerine bir toplanti yapti.

Borrell, Doha'da düzenledigi basin toplantisinda AB'nin gelecek sene Doha'da bir temsilcilik açacagini, Katar ile daha kapsamli ve stratejik bir iliski kurmak istedigini duyurdu.

Katar temaslarina iliskin yazili açiklama yapan Borrell, "Katar, Afganistan söz konusu oldugunda, Taliban ile açik temaslari olan etkili bir aktör. Doha'dayken, Taliban'in eylemlerini nasil degerlendirecegimizi ve Afganistan'in çöküsünü nasil önleyecegimizi tartistim." ifadelerini kullandi.

Katar tarafinin Taliban'in kiz çocuklarinin egitime erisimi gibi Islam'la bagdasmayan davranis ve seçimlerini etkilemek için onlarla iliski kurmak gerektigine inandigini belirten Borrell, bunun için bir yol haritasina ihtiyaç oldugunu belirtti.

- BAE temaslari

AB Temsilcisi, BAE'deki temaslariyla ilgili Twitter'dan yaptigi yazili açiklamada da Içisleri Bakani Seyf Bin Zayid Al Nahyan ile AB-BAE ortakliginin yani sira radikallesme ve asiricilik ile mücadeleyi de içeren bir dizi bölgesel meseleye degindiklerini bildirdi.

Devlet Bakani Sahbut bin Nahyan bin Mübarek Al Nahyan ile de görüsen Borrell, ikili ve uluslararasi konulari ele aldiklarini kaydetti.

Kaynak: AA