Lojistik Koordinasyon Ve Buna Iliskin Icra Kurulunun Yetkileri Belirlendi

Ulastirma ve Lojistik Master Plani, lojistik sektöründeki paydaslarin üstlenecekleri rollerle ilgili görev, yetki ve sorumluluklarin belirlenmesi amaciyla Ulastirma ve Altyapi Bakanliginca hazirlanarak Cumhurbaskani tarafindan yürürlüge konulacak.

Lojistik Koordinasyon Kurulu ve Lojistik Koordinasyon Icra Kurulunun teskili ile görev, yetki ve sorumluluklari belirlendi.

Resmi Gazete'de yayimlanan Cumhurbaskani Karari ile "Lojistik Koordinasyon Kurulu ve Lojistik Koordinasyon Icra Kurulunun Teskili ile Görev, Yetki ve Sorumluluklari Hakkinda Karar" yürürlüge konuldu.

Buna göre, karar, Türkiye'de lojistikle ilgili is ve hizmetlerde faaliyet gösteren kurum ve kuruluslarin ayni amaç etrafinda is birligi ve koordinasyonunun saglanmasi ile lojistik alaninda yürürlüge konulacak stratejilerin belirlenmesi, uygulanmasi ile Ulastirma ve Lojistik Master Planinin hayata geçirilmesi amaciyla hazirlandi.

Ulastirma ve Lojistik Master Plani, Türkiye'de kurulacak lojistik merkezlerin yer, kapasite ve benzeri niteliklerinin belirlenmesine ve lojistik merkezlerin kurulmasina iliskin yapim usul ve esaslarina temel teskil etmesi ve lojistik sektöründeki paydaslarin üstlenecekleri rollerle ilgili görev, yetki ve sorumluluklarin belirlenmesi amaciyla Ulastirma ve Altyapi Bakanliginca hazirlanarak Cumhurbaskani tarafindan yürürlüge konulacak.

Lojistik Koordinasyon Kurulu, Ulastirma ve Altyapi Bakanligi Bakan Yardimcisi baskanliginda, Çevre ve Sehircilik Bakanligi Bakan Yardimcisi, Disisleri Bakanligi Bakan Yardimcisi, Hazine ve Maliye Bakanligi Bakan Yardimcisi, Içisleri Bakanligi Bakan Yardimcisi, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Bakan Yardimcisi, Ticaret Bakanligi Bakan Yardimcisi, Strateji ve Bütçe Baskanligi Baskan Yardimcisi, Türkiye Varlik Fonu Genel Müdürü, Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi Baskani ve Türkiye Ihracatçilar Meclisi Baskanindan olusacak.

Kurulun sekretarya hizmetlerini Ulastirma ve Altyapi Bakanligi teskilati bünyesindeki bir hizmet birimi yürütecek.

Kurul, toplantilarini kendi belirledigi yerde ve yilda iki kez düzenleyecek. Toplantilarda elde edilen sonuçlar ve kararlar sekretarya tarafindan raporlanarak Kurul üyelerine sunulacak. Kurul, salt çogunlukla toplanacak ve toplantiya katilanlarin salt çogunluguyla karar alacak.

Lojistik Koordinasyon Kurulu, Ulastirma ve Lojistik Master Plan hedefleri çerçevesinde stratejiler belirleyecek.

Lojistikle ilgili is ve hizmetlerde faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluslarinin üstlenecekleri rolleri belirleyecek. Lojistikle ilgili is ve hizmetlerde uygulanacak mevzuat düzenlemelerini hazirlayacak.

Sektör temsilcileri ve ilgili sivil toplum kuruluslari arasinda koordinasyonu saglayacak. Ulastirma ve Lojistik Master Plani dahilindeki projeleri belirleyecek, önceliklendirecek ve projelerin gerçeklestirilmesini takip edecek.

- Lojistik Koordinasyon Icra Kurulu

Lojistik Koordinasyon Icra Kurulu, Ulastirma ve Altyapi Bakanligi Bakan Yardimcisinin baskanliginda, Hazine ve Maliye Bakanligi Bakan Yardimcisi, Ticaret Bakanligi Bakan Yardimcisi ve Strateji ve Bütçe Baskanligi Baskan Yardimcisindan olusacak.

Kurulun sekretarya hizmetleri, Ulastirma ve Altyapi Bakanligi teskilati bünyesindeki bir hizmet biriminin altinda Lojistik Koordinasyon Icra Kurulunun belirleyecegi ekipten olusturulacak Program Yönetim Ofisince yürütülecek.

Kurul, toplantilarini iki ayda bir kendi belirledigi yerde düzenleyecek. Toplantilarda elde edilen sonuçlar ve kararlar Ulastirma ve Altyapi, Hazine ve Maliye, Ticaret bakanliklari ve Strateji ve Bütçe Baskanligina raporlanacak. Kararlar, toplantiya katilanlarin oybirligiyle alinacak.

Lojistik Koordinasyon Icra Kurulu, Ulastirma ve Lojistik Master Plani'nda belirlenen hedeflerin gerçeklestirilmesi amaciyla lojistik merkezlerin ve iltisak hatlarinin planlanarak yapilmasi yönünde gerekli çalismalari yapacak. Kurulda yapilacak çalismalarin ve projelerin düzenli takibini saglayacak.

Alt çalisma komiteleri olusturarak bunlarin çalisma usul ve esaslarini belirleyecek. Üniversiteler, sektör temsilcileri ve ilgili sivil toplum kuruluslariyla koordinasyonu saglayacak.

Türkiye ekonomisini güçlendirecek, ihracat ve transit gelirlerini artiracak müsterek konularda kurumlar arasi iletisimi saglayacak. Lojistikle ilgili projelerin bütçe ve fizibilite çalismalarini takip edecek.

Lojistik Koordinasyon Icra Kurulu, uluslararasi ticari iliskiler, sektör temsilcileriyle iliskiler ve mevzuat, uygulama ve proje yönetimi ile teknoloji ve altyapi planlama alanlarinda alt çalisma komiteleri olusturabilecek.

Alt çalisma komiteleri, çalisma alanlariyla ilgili olarak hazirladiktan raporlari Lojistik Koordinasyon Icra Kuruluna sunacak.
Kaynak: AA