Çanakkale Genelinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami Kutlaniyor

Çanakkale'nin Biga, Bayramiç, Gelibolu ve Lapseki ilçelerinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayrami düzenlenen törenle kutlandi.

Biga'da Irfan Sahin Er Meydaninda 29 Ekim Cumhuriyet Bayraminin dolayisiyla tören düzenlendi.

Saygi durusunda bulunulmasi ve Istiklal Marsi'nin okunmasiyla baslayan törende, Biga Kaymakami Erdinç Dolu ve Biga Belediye Baskani Bülent Erdogan, ögrencilerin ve vatandaslarin bayramini kutladi.

Kaymakam Dolu, burada yaptigi konusmada, "Cumhuriyet, kara topraga bir gül bahçesine girercesine giren kahramanlarin bizlere biraktigi en büyük mirasin adidir. Bu öyle bir mirastir ki tarihin akisini degistirmis 20. yüzyilin basinda mazlum milletlere örnek olmus bir çok özgürlük ve bagimsizlik hareketinin de ilham kaynagi olmustur. Bizler tarihin hiç bir döneminde hiç bir zaman esaret ve boyunduruk altinda kalmamis, ezmemis ve ezilmemis, hakkin ve haklinin yaninda yer almis büyük bir milletin, büyük bir neslin evlatlariyiz. Hiç süpheniz olmasin Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar hür ve bagimsiz bir sekilde her gün her yil daha da büyüyerek daha da geliserek hedeflerine emin adimlarla yürüyecektir." dedi.

Konusmalarin andindan ögrenciler tarafindan siirler okundu, halk oyunlari gösterileri sunuldu.

- Bayramiç

Bayramiç'teki tören Atatürk Stadyumu'nda gerçeklestirildi.

Törene Bayramiç Kaymakami Alper Tas, Bayramiç Belediye Baskani Mert Uygun, Cumhuriyet Bassavcisi Ali Ermis, kamu kurum ve kuruluslarinin yetkilileri, ögretmenler ve ögrenciler katildi.

Ilçe protokolü ve vatandaslarin büyük ilgi gösterdigi tören, saygi durusu ve Istiklal Marsi’nin okunmasiyla basladi.

Ardindan Kaymakam Tas, günün anlam ve önemine deginen konusmasini yapti.

Törende vatandaslar ve ögrenciler, bayraklarla renkli görüntüler olusturdu.

- Gelibolu

Gelibolu'daki tören, kaymakamlik binasinda kutlamalarin kabul edilmesinin ardindan 26 Kasim Caddesinde devam etti.

Kaymakami Bekir Abaci ile 2. Kolordu Komutani Tümgeneral Rasim Yaldiz törenlere katilanlarin bayramini kutladi.

Ardindan saygi durusunda bulunuldu, Istiklal Marsi okundu.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in mesaji okunmasinin ardindan Kaymakam Abaci günün anlam ve önemini belirten konusmayi yapti.

Konusmalarin ardindan siirler okundu ve folklor gösterisi yapildi. Ardindan geçit töreni gerçeklestirildi.

- Lapseki

Lapseki Hükümet Konagi önündeki törende Kaymakam Dr. Fatih Çelikkaya, Garnizon Komutani Ömer Karakas ve Belediye Baskani Eyüp Yilmaz, tarafindan Atatürk Aniti'na çelenk sunuldu.

Ardindan Kaymakam Çelikkaya tebrikleri kabul etti.

Çarsi Meydani'nda devam eden etkinliklerde konusan Çelikkaya, "Bugün, Cumhuriyet Bayramini 98. yilinda hep birlikte büyük bir cosku ve sevinçle kutluyoruz. 29 Ekim 1923’te aziz milletimizin zor sartlarda kazandigi istiklal mücadelesi Cumhuriyetin ilaniyla taçlandirilmis ve son Türk devletinin yönetim sekli belirlenmistir. Türk milleti tarihin hiçbir döneminde esarete, dayatmaya boyun egmemistir. Birçok büyük imparatorluklar kurarak, dünya milletlerine devlet teskilatlanmasinin nasil olacagini göstermis, adil ve hosgörülü idaresiyle de, tarihin her döneminde kilit bir rol üstlenmistir." dedi.

Konusmalarin ardindan Plevne Ortaokulu ögrencilerince hazirlanan oratoryo gösterildi.

Kaynak: AA