Kahvalti Sofralarinin Vazgeçilmez Lezzeti Açiklamasi Sorgun Yaglisi

Yozgat’in Sorgun ilçesinin yöresel lezzetlerinden “Sorgun yaglisi”, kahvalti sofralarinin vazgeçilmez lezzetleri arasinda yer aliyor. Her gün yaklasik 10 bin adet Sorgun yaglisinin üretildigi ilçede vatandaslar sabahin ilk isiklarinda firinlarin yolunu tutuyor.

Kahvalti Sofralarinin Vazgeçilmez Lezzeti Açiklamasi Sorgun Yaglisi
Yozgat’ta bir asra yakin lezzet gelenegi olan un ve yag karisimindan elde edilerek tas firinda pisirilen Sorgun yaglisi, kahvalti sofralarinin vazgeçilmezleri arasinda yer aliyor. Sabah saatlerinde vatandaslar Sorgun yaglisinin yapildigi firinlarda yogunluk olusturuyor. Geçen yil aralik ayinda Sorgun Belediyesi’nin girisimleriyle Türk Patent ve Marka Kurumunca patent ve cografi isareti alinan Sorgun yaglisi, Sorgun ve il genelinde günde yaklasik 10 bin adet üretiliyor. Sehir disindan gelen vatandaslarin da büyük ragbet gösterdigi Sorgun yaglisi 4 liradan satisa sunuluyor.

Sorgun yaglisinin ilçe için büyük bir öneme sahip oldugunu söyleyen Sorgun Belediye Baskani Mustafa Erkut Ekinci, “Yaklasik bir yildir Sorgun yaglisinin patent islemleriyle ilgili çalismalar yapiyorduk. Bir yil önce Sorgun yaglisinin patentini almistik. Bununla ilgili firincilarimizi hazirlamamiz ve yaglinin orijinal tarifi ile ilgili bilgilendirme çalismalari devam ediyordu. Bugün de

Sorgun yaglisinin tanitimini yaptik. Bundan sonraki süreçte de Sorgun yaglisini bütün Türkiye’ye tanitma açisindan bazi çalismalar yapacagiz. Sorgun yaglisi ilçemizin kiymetli bir degeri. Hem kahvaltida hem ögle yemeklerinde hem de çayin yaninda rahatlikla tüketilebilen bir ürün, doyurucu özelligi de var. Günde yaklasik 10 bin civari çok rahat Sorgun yaglisi üretiliyor. Bu üretimi daha da artirmaya çalisiyoruz ve Sorgun yaglisiyla ilgili zaten olusmus bir lezzet, bilinç vardi, bunu biraz daha yayginlastirmak istiyoruz” dedi.

Sorgun Esnaf ve Sanatkarlar Odasi Baskani Erdal Kaygusuz ise yagliya olan talebin oldukça yüksek oldugunu belirterek, “Sorgun yaglimizin fiyati 4 liradir. Sorgun’da yaklasik günde 10 bine yakin yagli üretiyoruz. Ayrica yol güzergahinda oldugumuz için sehir disindan gelen vatandaslarimiz da yagli aliyor, onun için üretimimiz fazla oluyor” seklinde konustu.

Sorgun yaglisinin ilçe halki için vazgeçilmez lezzetlerden biri oldugunu söyleyen Dursun Dogan, “Sorgun yaglisi çok büyük

geçmisi olan bir ürün ama tescilli olmadigi için kimse bilmiyordu. Sabah kahvaltilarinin vazgeçilmez lezzetlerinden biri yaglidir. Onlarca yildir sabah kahvaltisinda yagli olmadan biz kahvaltiya oturmayiz. Halkimiz da severek tüketiyor. Yaglinin tescillenmesi de mutluluk kaynagi, bizim için bir gururdur” dedi.

Sivas’tan Istanbul’a seyahat eden Necmettin Dönmez, “Sorgun’dan her geçmemde burada durup Sorgun yaglisi aliyorum. Siparislerimiz oluyor, arkadaslara, komsulara devamli yagli aliyoruz” dedi.

Sorgun Belediyesi Üç Tepeler Sosyal Tesisleri’nde ise tanitim toplantisi gerçeklestirildi.

Programda 13 firin isletmecisine Sorgun yaglisi üretmek için yetki belgesi verildi.

Kaynak: İHA