Ihtiyaçti Hediyelik Oldu, Turistlere Yönelik Üretim Yapiliyor

Tokat’ta yaklasik 650 yildir el baskisi teknigi ile yapilan ürünler, günümüzde turistler tarafindan hediyelik olarak tercih ediliyor. Yazma ustalari, artik sadece yazma degil masa örtüsünden perdeye, çantaya, terlige kadar çesitli ürünler de üretiyor.

Ihtiyaçti Hediyelik Oldu, Turistlere Yönelik Üretim Yapiliyor
Anadolu kentlerinden Tokat’ta ’el baskisi yazmacilik’ meslegi yasatilmaya çalisiliyor. Kusaktan kusaga geçen meslegin son temsilcileri eski tekniklerle baski yapiyor. Yüzlerce yil önce ihtiyaç olarak kullanilan yazma, sofra bezinin yani sira günümüzde fular, kiyafet gibi ürünleri yerli ve yabanci turistler hediyelik olarak tercih ediyor. Gelisen teknoloji ile birlikte serigrafi baskisi ile yapilan ürünler turistik bölgelere gönderiliyor. Tahta kaliplara islenen motifler artik sadece yazmalari degil kiyafetleri de süslüyor.

"Turistlere hitap etmeye çalisiyoruz"

Yazma ustasi Hülya Üner, unutulmaya yüz tutmus mesleklerden birisi olan yazma sanatini yasatmaya çalistiklarini belirterek, "Eskiden herkes ihtiyacini karsilayacak kadar kendine göre evinin bir kösesinde baski teknigi ile üretim yaparmis. Talep çogaldikça bunlar küçük atölyelere, daha sonra daha büyük atölyelere, Yazmacilar Hanimiz gibi büyük atölyelere dönüsmüs. Simdi fabrikasyona dönüstü. Ama biz tabii ki yine küçük atölyelerde eski tarihi özelligiyle devam etsin diyen gruplardaniz. Su anda da turistlere hitap etmeye çalisiyoruz. Yerli turistlere hitap etmeye çalisiyoruz. Kiyafetlerden tutun da perdeler, yatak örtüleri, masa örtüleri üretiyoruz. Eskiden sadece bir masa örtüsü, yazma üretimi yapilirmis. O tarz bir seydi ama su anda ev tefrisatindan tutun kilik kiyafet her seyde biz artik bu motifleri kullaniyoruz. Baskinin girmedigi hiçbir ürün yok. Bunu hediye de edebilirsiniz, kendiniz de kullanabilirsiniz” dedi.



"Artik sadece yazma basmiyoruz"

Yazmacilik denilince akla yazma ve sofra bezi geldigini, günümüzde bu yelpazenin genisledigini belirten Üner, “Kireç kaymagindan biz boya yapiyoruz. O kadar çok farkli seyler çikiyor. Bayanlari süslemek, turist getirebilmek için elimizden geleni yapiyoruz. Artik yazmacilarin sesini duyurmaya çalisiyoruz. Yazmacilik bir meslek. Ama bu sadece yazma olarak degil masa örtüsünden tutun da perdeye, çantalara, terliklere, derilerin üzerine baski yapiyoruz. Artik sadece yazma basmiyoruz diyebiliriz. Simdi hepsinde yazma motifleri var. Çok genis bir yelpazeye artik çevirdik. Tüm kiyafetlerden tutun ev mefrusatinin hepsinde var. Koltuk örtülerine de baski yapiyoruz” diye konustu.

Yazmacilar Çarsisi esnaflarindan Nurhan Algül, talebin artmasi ile eskiye göre fabrikasyon ürünlerin arttigini dile getirdi. Algül, genelde hediyelik olarak fular, aksesuar gibi ürün satisi yaptiklarini söyledi.

Kaynak: İHA