Misir Cumhurbaskanligi Açiklamasi Sudan'daki Gelismelerle Ilgili En Üst Düzeyden Görüsmeler Yapiliyor

Misir Cumhurbaskanligi Sözcüsü Bessam Radi, Sudan'daki gelismelere dair en üst düzeyden görüsmeler yürütüldügünü duyurdu.

Misir'da özel bir televizyon kanalina telefonla baglanan Radi, "Sudan'daki son gelismeleri yakindan takip ediyoruz ve Sudan'in ulusal güvenliginin Misir'in ulusal güvenliginin bir parçasi oldugunu teyit ediyoruz" ifadesini kullandi.

Radi, Sudan'daki gelismelerle ilgili en üst düzeyden görüsmelerin yapildigini belirterek "Misir, Sudan'da istikrarin saglanmasi ve halkin çikarlari için yapmasi gerekeni yerine getirmekten geri kalmayacaktir." dedi.

Misir Disisleri Bakanligi da dün yaptigi açiklamada, Sudan'daki tüm kesimlere "itidalli olmalari, vatanin üstün menfaatini öncelemeleri ve ulusal uzlasi" çagrisinda bulunmustu.

Sudan'da yasanan gelismelerin yakindan takip edildigi kaydedilen açiklamada, Sudan'in güvenlik ve istikrarinin, Misir ile bölgenin güvenlik ve istikrarinin ayrilmaz bir parçasi oldugu vurgulanmisti.

- Sudan'da darbe girisimi

Sudan'da sabah saatlerinde Basbakan Abdullah Hamduk ve çok sayida siyasetçi gözaltina alindi.

Sudan Enformasyon Bakanligi, Basbakan Hamduk'un darbeyi reddettigi için gözaltina alinarak bilinmeyen bir yere nakledildigini duyurdu.

Ülkenin birçok yerinde elektrik ve internet hatlari kesilirken, askeri güçlerin baskent Hartum'un Umdurman bölgesindeki radyo ve televizyon merkezini basarak çok sayida çalisani gözaltina aldigi bildirildi.

Darbe girisiminin ardindan hükümetin sivil kanadi ve çok sayida siyasi parti, halka sokaga inme çagrisi yapti. Çagrinin ardindan baskent Hartum'un farkli bölgelerinde bir araya gelen binlerce Sudanli, askeri müdahaleye karsi gösteri düzenlemeye basladi.

- Sudan'daki siyasi kriz

Sudan Meslek Odalari Birligi, Aralik 2018'deki "halk devrimine" sahip çikilmasi ve sivil yönetime geçis talebiyle yaklasik 2 haftadir birçok kentte gösteriler düzenliyordu.

Birlik, daha önce eski Cumhurbaskani Ömer el-Besir'in 30 yillik iktidarina son veren kitlesel halk protestolarina öncülük etmisti.

Kaynak: AA