Küresel Piyasalar Pozitif Seyrediyor

Küresel piyasalar, sirket karliliklarinin 3. çeyrekte beklentilerin üzerinde gerçeklesmeye devam etmesinin iyimserligi ile pozitif seyrini koruyor.

Dün, New York borsasinda S&P 500 endeksi rekor kapanis yaparken, Nasdaq endeksinde islem gören elektrikli otomobil üreticisi Tesla, yüzde 13 deger kazanarak 1 trilyon dolar degerlemeye ulasan ilk otomobil markasi oldu. Tesla'nin yüzde 13'lük artisinda araç kiralama sirketi Hertz'in 100 bin Tesla siparisi vermesi bas rolü oynadi.

New York borsasindaki alis agirlikli seyrin bugün Asya borsalarina da tasindigi görülüyor.

ABD Hazine Bakani Janet Yellen ile Çin Basbakan yardimcisi Liu He'nin ekonomi üzerine konustuklarinin duyurulmasi ve bazi alanlarda isbirliginin ele alinmasi risk istahini destekleyen etkenler arasinda öne çikti.

Çin'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda artan vaka sayilari ve yeni bir emlak sirketinin tahvil ödemesini gerçeklestirememesi ise pay piyasalarinda iyimserligi törpüleyen etkenler arasinda bulunuyor.

Artan risk istahiyla birlikte ABD'nin 10 yillik tahvil faizinin yükselis egiliminin baskilandigi görülürken, su siralarda yatay bir seyirle yüzde 1,64 seviyesinde bulunuyor.

Altinin ons fiyati, dün tekrar 1.800 dolarin üzerine çikarak 1.810 dolari test etmesinin ardindan 1.803 dolar seviyesinde dengelendi. Brent petrolün varil fiyati ise artis egilimini sürdürerek dün 85,8 dolarla Ekim 2018'den bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Dün, New York borsasinda S&P 500 endeksi yüzde 0,47, Nasdaq endeksi yüzde 0,90 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,18 yükseldi. New York borsasinda bugün endeks vadeli islem kontratlarinin alis agirlikli seyri sürdürdügü görülüyor.

Avrupa tarafinda, Kovid-19 salginina iliskin endiseler artmaya devam etse de sirket karliliklarina iliskin iyimserlik ve dogal gaz fiyatlarinin hafif de olsa geri çekilmesi risk istahini besliyor.

Öte yandan, bugün Avrupa Birligi üyesi ülkelerin enerji bakanlari Lüksemburg’da bir araya gelecek. Toplantidan çikacak kararlar ile birlikte basta dogal gaz olmak üzere çesitli emtia fiyatlari üzerindeki etkileri de takip edilecek.

Dün, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,25, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,36 ve Italya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,92 deger kazanirken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,31 deger kaybetti.

Avro/dolar paritesi su siralarda önceki kapanisa göre yüzde 0,1 azalisla 1,1600 seviyelerinde bulunuyor.

Asya'da, Güney Kore'de açiklanan Gayrisafi Yurt içi Hasila verisi 3. çeyrekte yüzde 0,3 artarak beklentilerin altinda kalsa da asilama oraninin yüksek oldugu ülkede ekonomik faaliyetlerin 4. çeyrekte artacagi yönündeki tahminler pay piyasalarini destekliyor.

Bu gelismelerle kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,78 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,84 deger kazanirken, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,30 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,28 geriledi.

Yurt içinde, dün Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi yükselis egilimini üst üste altinci güne tasiyarak günü yüzde 0,88 artisla 1.492,93 puandan tamamladi.

Dolar/TL ise dün yüzde 0,14 gerileyerek 9,5885'e inmesinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 9,6150 seviyelerinde islem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde veri gündeminin sakin oldugunu, yurt disinda ise ABD'de yeni konut satislari, tüketici güven endeksi ve Richmond Fed sanayi endeksi verilerinin takip edilecegini bildirdi.

Açiklanmaya devam eden sirket finansal sonuçlarinin hisse ve sektör bazli ayrismalara neden olabilecegini aktaran analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.510 puanin direnç, 1.480 seviyesinin destek konumunda bulundugunu ifade etti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

17.00 ABD, eylül ayi yeni konut satislari

17.00 ABD, ekim ayi tüketici güven endeksi

17.00 ABD, ekim ayi Richmond Fed sanayi endeksi

Kaynak: AA