Israil, 6 Filistin Insan Haklari Kurulusunu Terör Listesine Aldi

Filistin Disisleri Bakanligi: 'Israil isgal devletinin makamlarinin, Filistin sivil toplumuna ve kurumlarina yönelik çilginca saldirisi, özellikle de önde gelen alti insan haklari örgütünü ve sivil toplum örgütünü terörist ilan etme kararini kiniyoruz'.

Israil hükümeti, Filistin Halk Kurtulus Cephesi’ne (FHKC) bagli oldugunu iddia ettigi 6 Filistin insan haklari kurulusunu terör örgütleri listesine aldigini duyurdu.

Israil’in Jerusalem Post gazetesinin haberine göre, Israil Adalet Bakanligi, Zamir Esirleri Koruma Kurumu, Insan Haklari Için Hukuk El-Hak, Bisan Arastirma ve Kalkinma Merkezi, Samidun Filistinli Esirleri Savunma Sebekesi, Tarimsal Çalisma Komiteleri Birligi ve Uluslararasi Çocuk Haklarini Savunma Hareketi’nin Filistin Subesi’ni illegal ilan etti.

Haberde, bu kuruluslarin Israil hükümetince terör örgütü olarak nitelendirilen FHKC’nin sivil toplum alanindaki uzantilari oldugu iddiasiyla illegal ilan edildigine vurgu yapilarak, söz konusu kararin terörle mücadele yasasi geregince alindigi kaydedildi.

Söz konusu kurumlar, isgal altindaki Bati Seria ile abluka altindaki Gazze Seridi'nde sivil toplum alaninda genis bir etkiye sahip olan önemli kuruluslar arasinda yer aliyor.

Israil tarafindan terör örgütleri listesinde yer alan FHKC, Filistin Kurtulus Örgütü (FKÖ) bünyesinde yer alan Fetih Hareketi’nden sonra ikinci büyük örgüt konumunda bulunuyor.

Tarimsal Çalisma Komiteleri Birligi’nin Bati Seria’daki genel merkezi temmuz ayinda Israil güçlerince düzenlenen baskin sonrasi 6 ayligina kapatilmisti.

- Filistin yönetiminden kinama

Filistin Disisleri Bakanligi’ndan yapilan yazili açiklamada, “Israil isgal devletinin makamlarinin, Filistin sivil toplumuna ve kurumlarina yönelik çilginca saldirisi, özellikle de önde gelen alti insan haklari örgütünü ve sivil toplum örgütünü terörist ilan etme kararini kiniyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Söz konusu kararin düsmanca olduguna vurgu yapilan açiklamada, “isgalin ve onun araçlarinin" Filistinli sivil toplum örgütlerine ve üst düzey insan haklari savunucusu kurumlarina karsi sistematik utanç verici bir kampanya yürüttügü vurgulandi.

Kaynak: AA