Bakan Kurum, Sultanbeyli'deki Millet Bahçesi Fidan Dikim Programinda Konustu Açiklamasi

'Bundan 5060 yil geriye gittigimizde ülkemiz 1950'lerdeki sanayilesme devrimini kaçirmis, teknolojik devrimi de kismen kaçirmis. Insallah yesil kalkinma devrimini en iyi sekilde degerlendirecek ve bu noktada lider ülke olacaktir' 'Biz de iklim degisikligiyle mücadele ediyoruz ve ekolojik koridorlar olusturuyoruz. Bu millet bahçelerimiz de ekolojik koridorlarimizin önemli bir parçasidir' 'Sultanbeyli'nin, Istanbulumuz'un yesil dönüsümü için böyle bir önemli adimi atmis oluyoruz ve açikçasi bu anlamda da biz mutluyuz. 'Yesil kalkinma' diyoruz, 'sürdürülebilir kalkinma' diyoruz ve insallah bu projelerimiz Istanbulumuz'a, burada yasayan vatandaslarimiza deger katacaktir'

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, "Bundan 50-60 yil geriye gittigimizde ülkemiz 1950'lerdeki sanayilesme devrimini kaçirmis, teknolojik devrimi de kismen kaçirmis. Insallah yesil kalkinma devrimini en iyi sekilde degerlendirecek ve bu noktada lider ülke olacaktir" dedi.

Kurum, Sultanbeyli Mimar Sinan Mahallesi'nde yapilan millet bahçesindeki ilk fidanlarin toprakla bulusmasi dolayisiyla düzenlenen programdaki konusmasinda, AK Parti'nin her zaman destekçisi olan ilçedeki vatandaslara Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in selam ve sevgilerini gönderdigini söyledi.

Sehirlere kazandirdiklari yesil yatirimlara bir yenisini daha eklemenin heyecanini yasadiklarini dile getiren Kurum, daha önce açikladiklari ''81 ilde 81 milyon metrekare millet bahçesi'' hedefiyle kisi basi yesil alan miktarini 15 metrekareye çikarmak istediklerini söyledi.

Iklim dostu ve çevreye saygili sehirler kurmayi amaçladiklarini dile getiren Kurum, "Sultanbeyli'nin, Istanbulumuz'un yesil dönüsümü için böyle bir önemli adimi atmis oluyoruz ve açikçasi bu anlamda da biz mutluyuz. 'Yesil kalkinma' diyoruz, 'sürdürülebilir kalkinma' diyoruz ve insallah bu projelerimiz Istanbulumuz'a, burada yasayan vatandaslarimiza deger katacaktir. Insallah onlar burada huzur içerisinde, mutluluk içerisinde yasayacaktir." diye konustu.

- "Iklim kriziyle mücadele ediyoruz"

Bakan Kurum, dünyanin iklim krizinin olumsuz etkileriyle ugrastigini, bu krizin hiçbir ülkeyi, sehri, vatandasi, siyasi görüsü ve inanci ayirt etmedigini söyledi.

Türkiye'nin de küresel iklim degisikliginin yol açtigi orman yanginlari, seller, depremler gibi dogal afetler basta olmak üzere insan yasamini tehdit eden birçok afetle karsi karsiya kaldigini hatirlatan Bakan Kurum, afet yasayan yerdeki vatandaslarin acilarini sarmak için günlerce bölgelerde kaldiklarini ve sehirlerin eski haline gelmesi için hep çalistiklarini kaydetti.

Çalismalarin sehirlerde sürdügünü söyleyen Kurum, söyle devam etti:

"Bu çerçeveden bakarsaniz hemen her sehrimizde sosyal konuttan millet bahçelerine, kentsel dönüsüm projelerinden, sifir atik projelerine, yine atiklarin dönüstürülmesi, toplanmasi bunlarin geri kazanilmasi projesinden iklim degisikligi, ekolojik koridorlarin olusturulmasina kadar.. Net sifir emisyon hedefini Sayin Cumhurbaskanimiz tüm dünyaya ilan ettiler. Net sifir emisyonu yakalayabilmemiz için, havamizin daha temiz olabilmesi için iste yutak alanlar dedigimiz yesil alanlarimizi, ormanlarimizi, denizlerimizi korumak zorundayiz. Iste bu güzel yavrularimiza, daha güzel bir gelecek birakmak adina biz de iklim degisikligiyle mücadele ediyoruz ve ekolojik koridorlar olusturuyoruz. Bu millet bahçelerimiz de ekolojik koridorlarimizin önemli bir parçasidir."

- ''Hedef, yesil kalkinma devrimini en iyi sekilde degerlendirmek''

Istanbul'un 39 ilçesinde baslayan kentsel dönüsüm çalismalarinin hizla devam ettigine dikkati çeken Bakan Kurum, 68 riskli alanda bulunan 35 bin binadaki 117 bin konutun güvenli bir sekilde afetlere dayanikli, saglikli, enerji verimi olan iklim dostu konutlara dönüsümünün sürdügünü söyledi.

Kurum, özellikle Fikirtepe'de yillardir çözülemeyen dönüsümü sorun olmaktan çikardiklarini ve yüzlerce yeni yuvanin teslimlerini de gerçeklestirdiklerini vurguladi.

Kentsel dönüsümlerin ayni zamanda sehirleri iklim dostu, yesile dönüstürme çalismasi olarak da görülmesi gerektigine deginen Kurum, "Insallah 2053 yilinda net sifir emisyon hedefini yakalayacagiz. Yakalamak için tüm sektörlerimizle bir koordinasyon içerisinde bunu yürütecegiz. Bu koordinasyonun içinde belediyelerimiz bu isin önemli bir aktörüdür, parçasidir, vatandasimiz keza ayni sekilde. Bundan 50-60 yil geriye gittigimizde ülkemiz 1950'lerdeki sanayilesme devrimini kaçirmis, teknolojik devrimi de kismen kaçirmis. Insallah yesil kalkinma devrimini en iyi sekilde degerlendirecek ve bu noktada lider ülke olacaktir." diye konustu.

- ''Türkiye, yenilenebilir enerjiyi etkin kullaniyor''

Cumhurbaskani Erdogan'in esi Emine Erdogan'in öncülügünde yürütülen sifir atik hareketini yesil kalkinma ve ekonomisine uyumlu bir proje olarak gördüklerini belirten Kurum, ''al-kullan-at'' degil, ''al-kullan-dönüstür-geri kazan'' olarak hareket edilmesi gerektigini dile getirdi.

Bu sekilde döngüsel ekonomi ve milli ekonomin daha da güçlenecegini ifade eden Kurum, konusmasini söyle tamamladi:

"Milli kalkinma hamlemizin sürdürülebilirligi için tüm alanlarda, sektörlerde yenilenebilir enerji çok önemli ve biz de bunu çok etkin bir sekilde kullaniyoruz. Yani sundan emin olabilirsiniz ki ülkemiz, Türkiye'miz, Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde bu kalkinma sürecinden en iyi sekilde istifade edecek ülkeler arasinda. Yenilenebilir enerjide Avrupa'nin 5'inci, dünyanin 12'nci ülkesiyiz. Bu anlamda da yatirimlarimiz devam ediyor, üretimden tarima, sanayiye, turizme, her alanda bizi küresel rekabette daha üst siralara tasiyacak insallah adimlarimizi atiyoruz."

AK Parti Istanbul Milletvekili Erol Kaya ile Sultanbeyli Belediye Baskani Hüseyin Keskin'in de konusma yaptigi programda, TOKI Baskan Yardimcisi Levent Sungur da ülke genelindeki millet bahçeleriyle ilgili bilgiler verdi.

Konusmalarin ardindan Bakan Kurum ve ögrenciler, 67 bin metrekarelik alanda olusturulan ve içerisinde millet kiraathanesi, çocuk oyun alanlari, spor sahalari, mescit, sosyal tesisler ve çesitli aktivitelerin yapilacagi bölümlerin yer alacagi millet bahçesinin ilk fidanlarini toprakla bulusturdu.
Kaynak: AA