'5. Safran Festivali' Kortej Yürüyüsüyle Basladi

Karabük'ün UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Safranbolu ilçesinde, boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gida sektörü gibi birçok alanda kullanildigi için "mucize bitki" olarak adlandirilan ve ilçeye adini veren safran bitkisi için düzenlenen "5. Safran Festivali" kortej yürüyüsüyle basladi.

Babasultan mahallesi Sehitlik önünden Karabük Belediyesi Bandosu esliginde baslayan yürüyüs, Kazdaglioglu Meydani'nda son buldu.

Karabük Valisi Fuat Gürel, burada yaptigi açiklamada, safran bitkisinin Safranbolu ile özdeslestigini, ilçe turizmine ve ekonomisine önemli katki sagladigini söyledi.

Hem safran üretiminde hem de bu festivalde emegi geçenlere tesekkür eden Gürel, "29 çiftçi tarafindan 8 köyümüzde 58 dekarlik bir alanda ekimi yapiliyor. Bu yil tahmini 25 ila 27 kilogram arasinda hasat bekliyoruz. Her yil artarak devam edecek." diye konustu.

AK Parti Karabük milletvekilleri Cumhur Ünal ve Niyazi Günes, Safranbolu Kaymakami Mehmet Türköz, Safranbolu Belediye Baskani Elif Köse ile Safranbolu Kültür ve Turizm Baskani Sefik Dizdar da yaptiklari konusmada safranin önemine degindi.

Safranbolu Halk Oyunlari ekibinin gösterisinin ardindan festivale katilanlara ve protokol üyelerine cinci macunu dagitildi.

Zerde ikraminin ardindan "Safranin Tarimi, Ekonomisi ve Tibbi Kullanimi" konulu panel gerçeklestirildi.

Etkinliklere, Karabük Belediye Baskan Yardimcisi Seher Berker, AK Parti Karabük Il Baskani Ismail Altinöz, CHP Karabük Il Baskani Abdullah Çakir ile kurum müdürleri ve çiftçiler katildi.

Kaynak: AA