Erbaa Ilçesinin Tescilli Asma Yapragindan 200 Milyon Liralik Gelir Hedefleniyor

Erbaa Belediye Baskani Ertugrul Karagöl: 'Bu yil yaprak ihracatinda rekor kirildi. Yaklasik 1200 ton ihracat gerçeklestirildi.'

EROL YILDIZ - Tokat'in Erbaa ilçesinde yetistirilen cografi isaretli "Erbaa narince bag yapragi"ndan elde edilecek gelirin 200 milyon liraya çikmasi amaçlaniyor.

Ilçede yaklasik 20 bin dönümlük alanda üretimi yapilan, 12 bin kisinin geçimini sagladigi asma yapragi, ilçenin en önemli gelir kaynagini olusturuyor.

Erbaa Belediyesi, ilçenin cografi isaretli ürününe sahip çikarken, "Erbaa narince bag yapragi"ndan elde edilen gelirin artmasi için çalismalarini sürdürüyor.

Erbaa Belediye Baskani Ertugrul Karagöl, AA muhabirine, Türk mutfaginda ayri bir yeri olan zeytinyagli sarmanin ana malzemesini olusturan asma yapraginin en güzel çesidinin ilçelerindeki bereketli ovalarda yetistirildigini söyledi.

"Erbaa narince bag yapraginin" 2017 yilinda cografi isaret alarak tescillendigine isaret eden Karagöl, bu yil 16 ülkeye ihracat gerçeklestirildigini vurguladi.

Erbaa'nin geleceginin yapraginda olduguna inandiklarini ifade eden Karagöl, "Altin gibi bir ürünümüz var. Bu yil yaprak ihracatinda rekor kirildi. Yaklasik 1200 ton ihracat gerçeklestirildi. Dalindan topladigimiz bu yesil petrol Erbaa'ya, bu bölgeye, çiftçiye 100 milyon liranin üzerinde bir katki sagliyor. Biz bu 100 milyon lirayi 200 milyon liranin üzerine çikarmayi hedefliyoruz." dedi.

Erbaa yapraginin tanitimi için fuarlara katildiklarini, üreticilere her türlü destegi verdiklerini anlatan Karagöl, "Belediye, Kaymakamlik, Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü ile bölge çiftçisinin, burada yasayan ve bu sektörde çalisan kadinlarimizin sayisini artirarak, bag sayisini artirarak insallah Erbaa'daki insanlarin daha refah içinde, ekonomik düzeyi daha yüksek seviyede yasamalari için de elimizden gelen her türlü destegi de saglayacagiz." diye konustu.

- Ihracatta ilk sirada Avrupa geliyor

Ilçede Erbaa narince bag yapraginin islendigi fabrikanin sahibi Çetin Temiz ise en çok ihracat gerçeklestirdikleri ülkelerin Avrupa ülkeleri oldugunu kaydetti.

Avrupa ülkelerini Israil, Amerika, Dubai, Kuveyt'in takip ettigini belirten Temiz, "Bu sene Erbaa'da rekolte çok iyiydi, 8 bin ile 13 bin ton arasi Erbaa'da yaprak hasadi oldu." ifadesini kullandi.

Kaynak: AA