Türkiye'nin Ilk Ve Tek Yerli Sanzimaninin Tanitim Töreni

Koç Holding Yönetim Kurulu Baskan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Baskani Ali Koç: 'FMAX'in dünya çapindaki bu basarisinin ardindan bugün de üst düzey mühendislik basarisi olan Türkiye'nin ilk ve tek yerli sanzimanini sizlerle bulusturmanin mutlulugunu yasiyoruz' 'Ülke olarak pek çok endüstride yerlilik oranina öncelik veriyoruz. Iste bu kamyon da gerçek anlamda Türk mühendisligi ve isçiliginin bir eseridir'

Koç Holding Yönetim Kurulu Baskan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Baskani Ali Koç, "F-MAX'in dünya çapindaki bu basarisinin ardindan bugün de üst düzey mühendislik basarisi olan Türkiye'nin ilk ve tek yerli sanzimanini sizlerle bulusturmanin mutlulugunu yasiyoruz." dedi.

Ford Otosan Eskisehir Fabrikasi'nda, Türkiye'de gelistirilip seri üretime geçen ilk ve tek yerli sanzimanin tanitim töreninde konusan Koç, bir ilki gerçeklestirmenin heyecanini ve mutlulugunu yasadiklarini söyledi.

Salgin sürecinde iyi bir is yapmanin önemli olduguna deginen Koç söyle konustu:

"Kurucumuz rahmetli Vehbi Koç'un, bir asir önce Anadolu’nun o dönem çok küçük bir sehri olan Ankara'da baslayan girisimcilik yolculugu, serüveni, 1928 yilinda Ankara bir Ford bayiligini almasi ile Türk otomotiv sektöründe yepyeni bir kapinin açilmasina vesile oldu. Daha sonra 1959'da Otosan AS'nin kurulmasi, Türkiye otomotiv sektöründe sanayilesmeyi baslatan en önemli dönüm noktasiydi. Biz, biraz sonra ifade edecegimiz gibi ülkemize her zaman uzun vadeli baktik. Çok çetrefilli ekonomik kosullarin oldugu inis çikisli dönemlere ragmen her zaman ülkemize güvendik. Bu felsefe zaman içinde 'Ülkem varsa ben de varim.' düsturu olarak toplulugumuzun adeta DNA'sinin bir parçasi olmustur."

Sirketlerinin serüveninden bahseden Ali Koç, simdiye kadar pes etmediklerini ve Türkiye için üretmeye devam ettiklerini söyledi.

Hayatini kaybeden Özdemir Bayraktar'a da rahmet dileyen Koç söyle devam etti:

"Ben kendisiyle 12 sene evvel görüsmüstüm. Organize sanayide küçük bir atölyede, bugün yaptiklari ise baktigimizda bayagi küçük bir atölyede, evlatlariyla. Hikayesini anlatti bize. Biz niye gitmistik oraya? Rahmetli enistem Nusret Arsel hikayesini bir gazetede okuyor. Gidiyor tanisiyor. Bizim haberimiz yok o zaman, dost oluyorlar. Ogullariyla tanisiyor, o kadar etkileniyor ki bize talimat veriyor, biz de savunma sanayi isindeyiz, 'Özdemir Bey’le Bayraktar ailesiyle bir is yapin.' diye. Çok gittik geldik, yapamadik. Özdemir Bey, 'Ya business plan musiness plan ben anlamam, vereceksiniz su kadar parayi ben de yapacagim size, istediginiz kadariyla yapacagiz' demisti. Olmadi, nasip olmadi. Keske olsaydi, çünkü o zaman bile bu ailenin insansiz hava araci, havacilik sanayinde o zamanin sartlarinda yaptiklarina baktigim zaman söyle demistim kendisine, 'Sizin ogullariniz, siz bir milli servetsiniz, degersiniz. Sizi korumali bu ülke' demistim."

- "Türkiye'nin ilk ve tek yerli sanzimanini sizlerle bulusturmanin mutlulugunu yasiyoruz"

Ali Koç, hedeflerini gerçeklestirmek için her islerinde yönlerini gelecege, sürdürebilirlige, AR-GE ve inovasyona çevirdiklerini anlatti.

Ford Trucks'in Türkiye'nin araç üretiminde küresel oyuncular arasina girmesine imkan sagladigini anlatan Koç konusmasini söyle sürdürdü:

"Içerisinde bulundugumuz Eskisehir fabrikamizda ürettigimiz ve Ford Otosan mühendisleri tarafindan gelistirilen F-MAX kamyonumuz daha ilk yillarinda, 2019 yilinda 'Uluslararasi Yilin Kamyonu' seçildi. An itibariyla basta Avrupa olmak üzere, 40’i askin ülkeye Eskisehir’de üretilen agir ticari araçlarimizi ihraç ediyoruz. F-MAX'in dünya çapindaki bu basarisinin ardindan bugün de üst düzey mühendislik basarisi olan 'Türkiye'nin ilk ve tek yerli sanzimanini sizlerle bulusturmanin mutlulugunu yasiyoruz. Bakanim sordu, 'Baska Türkiye’de üreten yok mu?' diye. Fikri mülkiyet haklari bizde olan, tamamen yerli mühendisler, yerli know-how ile üretilmis olan baska sanziman yok. Agir ticari araç segmentinde Türkiye'nin ilk ve tek yerli sanzimani ile teknolojik katma degeri yüksek bir ürünü sifirdan gelistirip üreterek AR-GE ve mühendislik kapasitemize bir yenisini daha ekliyoruz."

Yerli sanzimanla beraber ürettikleri agir ticari araçlarin yerlilik oraninin yüzde 90'a çiktigini aktaran Koç, "Ülke olarak pek çok endüstride yerlilik oranina öncelik veriyoruz. Iste bu kamyon da gerçek anlamda Türk mühendisligi ve isçiliginin bir eseridir. Yani sizlerin arkadaslar. Sizlerin eseridir. Allah razi olsun, sag olun, var olun. Basarilarinizin devamini dilerim. Üretecegimiz ilk araci insallah Cumhuriyetimizin 100. Kurulus yildönümü olan 2023 yilinda hattan indirecegiz." diye konustu.

- "Yerlilik oraninin yüzde 90'a çikti"

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ise 50 milyon avroluk yatirimla hayata geçirdikleri yerli sanzimanla araçlarin yüzde 74 olan yerlilik oraninin yüzde 90'a çiktigini bildirdi.

Sanzimanin gelistirilmesine 13,5 milyon lira tutarinda AR-GE tesvigi saglayan ülkenin teknoloji anlaminda öncü kurumlarindan TÜBITAK'a da tesekkür eden Yenigün sunlari kaydetti:

"Bizlere verdikleri destekler ve duyduklari inanç için devletimize, kurumlarina ve bizi her zaman destekleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanimiz sayin Mustafa Varank'a tesekkür ediyorum. Bize sunduklari güven ve inançlariyla yanimizda olan Ford Motor Company ve her zaman vizyon ve yol göstericimiz olarak yanimizda olan, parçasi olmaktan da sonsuz gurur duydugumuz Koç topluluguna da yürekten tesekkürlerimizi sunuyoruz. Ülkemiz ve sektörümüz için bu degerli yatirimin hayati geçirilmesinde kuskusuz en büyük emek bu büyük ailenin yani Ford Otosan'in kiymetli çalisanlarinin."

Türk Metal Sendikasi Genel Baskani Pevrul Kavlak ise Eskisehir'de tarihi günlerden birini yasadiklarini, bu dönüsüm karsisinda onur duyduklarini belirtti.

Gururlu olduklarini aktaran Kavlak, "Dünyanin birçok bölgesinde, sanayi kuruluslari ülke degistirirken, basta isçilik olmak üzere, üretim maliyetlerinin en düsük oldugu bölgelere giderken, Türk sanayicisi ülkesine yatirim yapiyor. Katma deger yaratiyor. Gerektiginde risk aliyor. 'Daha çok yatirim, daha çok üretim, daha çok istihdam' diyor. Biz bu gelismelerden büyük bir mutluluk duyuyoruz. Çünkü yeni bir yatirim demek, ülkemizin kalkinmasina katki demektir." dedi.

Kavlak, yatirimin ülkeye hayirli olmasi temennisinde bulundu.

Konusmalarin ardindan Eskisehir Valisi Erol Ayyildiz, AK Parti Eskisehir Milletvekilleri Nabi Avci, Harun Karacan ve Emine Nur Günay ile CHP Eskisehir Milletvekili Jale Nur Süllü'nün katildigi törende Ford Otosan Eskisehir Fabrikasi'nda, Türkiye'de gelistirilip seri üretime geçen ilk ve tek yerli sanziman tanitildi.
Kaynak: AA