Türk Askerinin Mali Ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki Görev Süresi Uzatildi

Türk Silahli Kuvvetlerinin (TSK), Birlesmis Milletlerin (BM) Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde icra ettigi harekat ve misyonlara katilimina iliskin verilen yetkinin bir yil daha uzatilmasiyla ilgili Cumhurbaskanligi tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.

Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti tezkeresinde, BM tarafindan Türkiye'ye, Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde kurulan Çok Boyutlu Entegre Istikrar Misyonlarina katilim davetinde bulunuldugu belirtildi.

Afrika'da bölgesel istikrar ve baris için tehdit olusturan insani ve siyasi krizlerin çözümüne askeri katkida bulunulmasinin, Türkiye'nin bölgede ve genel olarak Afrika'da izledigi faal dis politikanin dogal uzantisini olusturacaginin degerlendirildigi ifade edilen tezkerede, 2 Agustos 2016'dan itibaren bu katkinin saglanmasi için TBMM kararlariyla gerekli izinlerin verildigi hatirlatildi.

Bu kapsamda tezkerede, BM'nin Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde icra ettigi harekat ve misyonlar kapsaminda, hudut, sümul, miktar ve zamani Cumhurbaskaninca takdir ve tespit edilmek üzere, Türk Silahli Kuvvetlerinin yurt disina gönderilmesi ve Cumhurbaskaninca verilecek izinle belirlenecek esaslar çerçevesinde bu kuvvetlerin kullanilmasi için 6 Ekim 2020'de verilen iznin, 31 Ekim 2021'den itibaren bir yil süreyle uzatilmasina izin verilmesi istendi.

- "Sorunlu görüyoruz"

Tezkerenin görüsmelerinde IYI Parti Grubu adina söz alan Izmir Milletvekili Aytun Çiray, TSK'nin, ilgili misyon baglaminda Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde bulunmasinin hududunun, sümulünün, miktarinin ve zamaninin yalnizca Cumhurbaskaninca takdir ve tespit edilmesini sorunlu gördüklerini söyledi.

Tezkeredeki bu tür ibarelerin, yürürlükteki sistemin bir geregi olarak takdim edildigini dile getiren Çiray, "Bu, Cumhuriyet tarihi boyunca karsi karsiya kaldigimiz mutlak güçler birliginin hayatimiza yansimasindan baska hiçbir sey degil." ifadesini kullandi.

MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydin, bugüne kadar Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde hedeflenen baris, huzur ve ekonomik kalkinmanin gerçeklesmedigini aksine kaos, kargasa ve beraberindeki insanlik trajedilerinin devam ettigini belirtti.

Dogrudan müdahalelerin, artik biçim degistirdigini ve vekalet gruplar üzerinden yürütüldügünü ifade eden Aydin, "Afrika'nin birçok yerinde oldugu gibi Fransizlarin yarattigi memnuniyetsizlik ve buna mukabil Rusya'nin Wagner gibi dolayli güçleriyle bölgeye nüfuz etmesi bölgedeki sorunlari daha da derinlestirdi. Bu cografyalardan biri de Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti." dedi.

Aydin, tezkerenin kabulü noktasinda duruslarinin net oldugunu vurgulayarak, "Insallah, yüce Meclisimiz tarafindan onayi sonrasi hayirlara vesile olur, hem ülkemize hem milletimize hem de gerçekten huzur, baris arayan Afrika'daki insanliga fayda ve iyilik getirir." ifadelerini kullandi.

HDP Diyarbakir Milletvekili Hisyar Özsoy, Türkiye'nin, son dönemde Afrika'ya asker göndermeye çalistigini söyleyerek, "Fransa bölgedeki askerlerini bir yil içinde yariya indirmeyi düsünürken Türkiye, orada olusan bu boslugu doldurmak için birtakim askeri maceralara giriyor." diye konustu

Özsoy, Türkiye'nin, Afrika ile iliskilerinde meseleleri daha fazla militarize etmeden, silah satma yarisina girmeden çok daha farkli bir politika izleyebilecegini, barisçil dis politikayi hakim kilabilecegini savundu.

- "Afrika kitasinin istikrarina katkida bulunmak elbette önemli"

CHP Istanbul Milletvekili Ünal Çeviköz de BM'nin Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde barisi ve istikrari koruma misyonlarina Türkiye'nin katki vermesi yönünde bir tutum izlediklerini belirtti.

Mali'nin, 2012'den bu yana derin siyasi ve sosyoekonomik kriz içinde oldugunu, dünyanin en yoksul ülkeleri arasindaki Orta Afrika Cumhuriyeti'nde ise durumun daha vahim olduguna deginen Çeviköz, bu ülkelerdeki savaslarin yayilarak bölgesel bir krize dönüsme ihtimalinin, tüm bölgeyi etkiledigine dikkati çekti.

Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki çatismalarin dinler arasi bir savasa dönüserek küresel ölçekte bir gerilime evrilme olasiligina isaret eden Çeviköz, "Afrika kitasinin istikrarina, küresel barisin parçasi olmasina ve terörle mücadele baglaminda gösterilen çabalara katkida bulunmak elbette önemli. CHP olarak politikamiz bu dogrultuda. El Kaide, ISID ve ona biat eden radikal örgütlerin Afrika'da etkin olmalarindan ve dünyaya terör ihraç etmelerinden CHP olarak derin bir endise duyuyoruz." ifadelerini kullandi.

- "Türkiye Afrika'nin her yerinde bulunacak"

AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Isik ise Türkiye'nin, her noktada barisi ve adaleti istedigini belirterek, "Afrika ile gelistirdigimiz iliskiler asla Bati ülkelerininki gibi sömürgeci anlayisla olusturulan iliskiler degil." dedi.

Türkiye'nin, Afrika'nin her yerinde bulunacagini vurgulayan Isik, "Bu bulunma, oradaki ortak çikarlarimizi korumak, birlikte büyümek, gelismek, Afrika'nin kalkinmasina da hizmet etmek, bu sayede Türkiye'nin de refahini artiracak bir anlayis çerçevesinde olacak. Türkiye bugüne kadar bunun disinda hiç davranmadi. Bizim çikarimiz Afrika'nin refahi, istikrari, on yillarca sömürülen Afrika'nin, sömürgeci zihniyetten kurtulup kendi halklarina dayanan, barisçil, istikrarli, refah toplumlari haline gelmesidir. Türkiye'nin baska bir çikari olmaz." degerlendirmesini yapti.

Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti tezkeresi, konusmalarin ardindan oylanarak kabul edildi.

Genel Kurulda, daha sonra partilerin gündeme iliskin grup önerilerinin görüsmelerine geçildi.

Kaynak: AA