Trump, Kongre Baskiniyla Ilgili Belgelerin Gizlenmesi Için Dava Açti

Kongre baskini özel komitesi, ifade vermeyi reddeden Trump'in eski danismani Bannon hakkinda cezai islem baslatmayi planliyor.

Eski ABD Baskani Donald Trump, 6 Ocak'ta düzenlenen Kongre baskiniyla ilgili kayitlarin açiga çikmasini önlemek için Demokratlarin kontrolündeki Temsilciler Meclisinin baskini sorusturmakla görevli özel komitesini ve Ulusal Arsivleri dava etti.

Trump'in avukatlarinin, eski baskanin kayitlarinin 6 Ocak sorusturmasinda kullanilmak üzere Kongreye verilmemesi için geçen hafta yaptiklari talebin Baskan Joe Biden yönetimince reddedilmesi üzerine Washington D.C'de dava açtiklari ögrenildi.

Dava dosyasinda Kongre baskini özel komitesinin kayitlari talep etmesi, "Trump yönetiminin Anayasa'ya aykiri biçimde sorusturulmasi için tasarlanan ve Biden tarafindan açikça desteklenen rahatsiz edici ve yasa disi bir balik avi" olarak nitelendirildi.

Komitenin söz konusu kayitlari istemek için geçerli yasal bir nedeni olmadigi ifade dilen dava dilekçesinde, kayitlarin büyük bölümünün yürütme ayricaliklari kapsaminda koruma altinda oldugu savunuldu.

Beyaz Saray sözcüsü Michael Gwin, "Anayasal yürütme ayricaliklari, Anayasa’yi devreden çikarma girisimlerine ait bilgileri gizlemekte kullanilamaz." degerlendirmesinde bulunurken Kongre baskini özel komitesi, davayi "sorusturmayi geciktirme ve engelleme girisimi" olarak nitelendirdi.

ABD’de baskanin yürütme ayricaliklari kapsaminda bazi kayitlari gizli tutma hakki bulunurken bu yetkinin eski baskanlar tarafindan kullanilip kullanilamayacagi tartisiliyor.

- Trump’un eski danismani Bannon suçlaniyor

Öte yandan özel komitenin, sorusturma kapsaminda ifade vermeyi reddeden Trump’in eski danismani Steve Bannon'i, Kongreyi tahkir ile suçlayacagi bildirildi.

Uzmanlar, ABD kanunlarina göre Kongreyi tahkir suçunu isleyen kisilerin bir ila 12 ay hapis cezasi alabildigini, ancak bu karmasik ve zorlu sürecin nadiren cezayla sonuçlandigini belirtti.

Bunun için Bannon’in sorusturmada ifade vermeyerek Kongreyi tahkir ettigine dair raporunun komiteden çikmasindan sonra Temsilciler Meclisince onaylanmasi, ardindan Temsilciler Meclisi Baskani Nancy Pelosi tarafindan Columbia Bölgesi Savciligina sunulmasi gerektigi bildirildi.

- Neler olmustu?

Kongre baskini özel komitesi; eylül ayi sonunda, Trump yönetiminde görevli eski Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Mark Meadows, iletisimden sorumlu eski Özel Kalem Müdür Yardimcisi Daniel Scavino, eski Savunma Bakanligi yetkilisi Kashyap Patel ve Trump'in eski danismani Stephen Bannon'dan, 14 ve 15 Ekim'de Kongre baskini ve darbe girisimi iddialari ile ilgili ifade vermelerinin talep edildigini duyurmustu.

Bunun üzerine Trump'in avukatlarinin dört eski çalisana bir mektup yazarak Trump ile iletisimlerinin ve ilgili belgelerin yürütme ayricaliklari nedeniyle kamuya açiklanmamasi gerektigini bildirdikleri iddia edilmisti.

???????Bannon'in avukati, komiteye yazdigi mektupta, komitenin yürütme ayricaliklari konusunda Trump ile uzlasmaya varmadan veya konuyla ilgili bir mahkeme karari olmadan müvekkilinin ifade vermeyecegini belirtmisti.

Kaynak: AA