'Togo'nun FETÖ Terör Örgütüyle Mücadelemiz Baglaminda Verdigi Destek Takdire Sayandir'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Togo’nun FETÖ terör örgütüyle mücadelemiz baglaminda verdigi destek takdire sayandir” ifadelerini kullanarak, “FETÖ belasindan dost ülkelerin de temizlenmesini istiyoruz” dedi.

'Togo'nun FETÖ Terör Örgütüyle Mücadelemiz Baglaminda Verdigi Destek Takdire Sayandir'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Afrika turunun ikinci duragi Togo’da Cumhurbaskani Faure Essozimma Gnassingbe ile bas basa ve heyetler arasi görüsmelerinin ardindan ortak basin toplantisi düzenledi.

Toplanti öncesi Erdogan, Cumhurbaskanligi Sarayi tören alaninda Kur’an-i Kerim tilavetini dinledi.

Togo’da olmaktan memnuniyet duydugunu söyleyen Cumhurbaskani Erdogan, “Türkiye’den dost ülke Togo’ya Cumhurbaskani düzeyinde ilk ziyareti gerçeklestirmenin mutlulugunu yasiyorum. Degerli dostum Cumhurbaskani Gnassingbe’yi 2014 yilinda göreve baslama törenime istiraki vesilesiyle Ankara’da misafir etmistik. Son dönemde düzenlenen karsilikli üst düzey ziyaretler ikili iliskilerimizde önemli bir ivme yakalanmasini sagladi” dedi.



“SIYASI, EKONOMIK, TICARI VE ASKERÎ ALANLARDA IS BIRLIGIMIZI ILERLETME ARZUSUNDAYIZ”

Ziyareti vesilesiyle birçok anlasmanin imzalandigini ve is birligi alanlari üzerinde mutabik kaldiklarini ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, “Sayin Cumhurbaskaniyla bugün yaptigimiz ikili ve heyetler arasi görüsmelerde iliskilerimizi nasil daha ileri noktalara tasiyacagimizi ele aldik. Togo’yla esasen birçok konuda benzer görüs ve yaklasima sahibiz. Siyasi, ekonomik, ticari ve askerî alanlarda is birligimizi ilerletme arzusundayiz” dedi.

Togo Cumhurbaskani Gnassingbe ile bölgesel konular hakkinda fikir alisverisinde de bulunduklarini kaydeden Cumhurbaskani Erdogan, “Türkiye, Togo’nun bölgesinde ve Afrika kitasinin genelinde ihtilaflarin barisçil çözümü konusunda yürüttügü aktif dis politikayi takdirle izlemektedir. Lome Büyükelçiligimizi 1 Nisan 2021 itibariyle faaliyete geçirdik. Insallah yilsonuna kadar Togo da Ankara’da Büyükelçiligini açacak” ifadelerini kullandi.

“FETÖ ILE MÜCADELEMIZDEKI BU KARARLI DURUSUNDAN ÖTÜRÜ MILLETIM ADINA TESEKKÜR EDIYORUM”

Togo’nun FETÖ terör örgütüyle mücadele baglaminda verdigi destegin takdire sayan oldugunu ifade eden Cumhurbaskani Erdogan, “Sayin Cumhurbaskani bizzat verdigi talimatlarla Togo’daki FETÖ okulunun kapatilmasinda ve Maarif Vakfimizin okul açmasinda ülkemize destek olmustur. FETÖ ile mücadelemizdeki bu kararli durusundan ötürü kendisine sahsim, milletim adina tesekkür ediyorum. Su anda Lome’de Türkiye Maarif Vakfi’nin iki okulu faaliyete geçmis durumda. Maarif Vakfimiz verdigi kaliteli egitimle, Togo egitim sistemine ve Togolu ögrencilerin yetismesine önemli katkilar saglayacaktir. Bugünkü ikili görüsmemizde Maarif Vakfimizin baskanina da bunu hatirlatmak istiyorum. Bir de Maarif Vakfi olarak bir spor okulu açmasi noktasinda kendileriyle mutabik kaldik” dedi.



“KALKINMA ALANINDAKI IS BIRLIGIMIZI KARARLILIKLA SÜRDÜRÜYORUZ”

Cumhurbaskani Erdogan, henüz arzu edilen seviyede olmasa da ekonomik iliskilerin giderek gelistigini vurgulayarak, “2020 yilinda 148 milyon dolarlik ticaret hacmine ulastik. 2018-2022 Ulusal Kalkinma Planiniz çerçevesinde Türk firmalari turizm, tarim, enerji, insaat gibi sektörlerde Togo’da örnek gösterilecek yatirimlara imza atmaya hazirdir. Kalkinma alanindaki is birligimizi de kararlilikla sürdürüyoruz. Türk Isbirligi ve Koordinasyon Ajansi Baskanligimizca 2012 yilindan bu yana Togo’da saglik ve egitim alaninda birçok proje gerçeklestirildi.

Ayni sekilde simdiye kadar Türkiye burslarindan 89 ögrenci yararlandi. Bu sayinin artarak devam etmesini arzu ediyoruz” ifadelerini kullandi.

“TOGO, BURKINA FASO VE LIBERYA’YA HEM TÜRKIYE OLARAK HEM DE TÜRK KONSEYI OLARAK ÖNÜMÜZDEKI DÖNEMDE ASI BAGISINDA BULUNACAGIZ”

Cumhurbaskani Erdogan, “Korona virüs salgini ile mücadele kapsaminda da dayanismamizi sürdürecegiz. Togo, Burkina Faso ve Liberya’ya hem Türkiye olarak hem de Türk Konseyi olarak önümüzdeki dönemde asi bagisinda bulunacagiz. Türk Konseyi üyesi Azerbaycan ve gözlemci üye Macaristan’in da katkilari ile asilari sizlere ulastiracagiz. Degerli dostum Sayin Cumhurbaskanina ve tüm Togo halkina sahsima ve heyetime gösterdikleri konukseverlik için tesekkür ediyorum” dedi.



“TOGO’YA BU ZIYARETLE BU BORCUMU GIDERMIS OLDUM”

Cumhurbaskani Erdogan, daha sonra gazetecilerin sorularini cevaplandirdi. Ziyarete iliskin bir soru üzerine Cumhurbaskani Erdogan, “Cumhurbaskani seçildigimde bildiginiz gibi Gnassingbe yemin törenime katilmisti. O günden bu güne tabii Togo’ya ve degerli dostuma böyle bir adeta borcum vardi ve kendilerine bu borcumu ilk firsatta giderecegimi söylemistim. Simdi de Togo’ya bu ziyaretle bu borcumu gidermis oldum” ifadelerini kullandi.

28 AFRIKA ÜLKESINE 38 ZIYARET GERÇEKLESTIRDIM

Bugüne kadar Afrika’ya yaptigi ziyaretlere de deginen Cumhurbaskani Erdogan, görev süresi boyunca 28 Afrika ülkesine 38 ziyaret gerçeklestirdigini aktararak, “Bunlar simdi daha da artiyor. Iste su anda gördügünüz gibi dün Angola, bugün Togo ve buradan da Nijerya’ya geçecegiz. Çok kisa bir zaman içerisinde Afrika’da 3-4 ülkeye tekrar gelecegim” dedi.



“FETÖ BELASINDAN DOST ÜLKELERIN DE TEMIZLENMESINI ISTIYORUZ”

Cumhurbaskani Erdogan, FETÖ’nün Afrika’daki yapilanmasina karsi yürütülen mücadeleye iliskin soru üzerine ise, “Degerli dostum Gnassingbe gerçekten FETÖ konusunda hassas. Burkina Faso, Liberya onlarla da yapacagimiz görüsmede kesinlikle tabii ki bu FETÖ konusu yine gündeme gelecek ve yogun bir sekilde biz FETÖ belasindan bu ülkelerin, bu dost, kardes ülkelerin de temizlenmesini istiyoruz ve onlarin da bu konuda ayni hassasiyet içerisinde oldugunu biliyorum, görüyorum. Insallah bunu basaracagiz” ifadelerini kullandi.

“TERÖRÜN BU BÖLGEYE SIZMAMASI IÇIN DE ASKERÎ GÜVENLIK IS BIRLIGI ADIMLARINI DA ATABILIRIZ”

Iki ülkenin hangi alanlarda iliskileri gelistirmek istedigi yönündeki soruya karsilik Cumhurbaskani Erdogan, siyasi, askeri, ekonomik, güvenlik alanlarinda iliskileri gelistirmek istediklerini ifade etti.

Togo’nun stratejik bir noktada bulundugunu belirten Cumhurbaskani Erdogan, bu tür adimlari birlikte atabileceklerini bildirdi. Cumhurbaskani Erdogan, “Özellikle de savunma sanayiinde beraber atabilecegimiz adimlarimiz var. Tarimda yine beraber atabilecegimiz adimlar var. Bunun yaninda özellikle bizim terörün bu bölgeye sizmamasi için de askerî güvenlik is birligi adimlarini da atabiliriz. Bunu ikili görüsmede de degerli dostuma söyledim ve her zaman biz bu konuda da Togo’nun yaninda yer almaya devam edecegiz” dedi.



TÜRKIYE VE TOGO ARASINDA IKI ANLASMA IMZALANDI

Basin toplantisi öncesinde Cumhurbaskani Erdogan ve Togo Cumhurbaskani Gnassingbe’nin huzurunda iki ülke arasindaki anlasmalar imzalandi. Bu dogrultuda, Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu ve Togo Disisleri Bakani Robert Dussey tarafindan, iki ülke hükümetleri arasinda, “Diplomatik Temsilcilikler için Arsa Takasina Iliskin Protokol” ve “Türkiye Maarif Vakfi ve Togo Cumhuriyeti Arasinda Ev Sahibi Ülke Anlasmasi” imza altina alindi.

Kaynak: İHA