Togo Cumhurbaskani Gnassingbe Cumhurbaskani Erdogan Ile Ortak Basin Toplantisinda Konustu Açiklamasi

'Cumhurbaskani Erdogan'in Togo'ya gelisi hem kitaya verilen degeri hem de yatirimlarin önemini gösteriyor. Öyle ki bu gezi Türkiye'nin Afrika'ya atfettigi önemin de göstergesi. Simdiye kadar kitadan olmayan ama Afrika'yi bu kadar ziyaret eden bir lider hiç görmedik' 'Sayin Erdogan G20'de bizi savundunuz, Afrika ülkelerini savunuyorsunuz. Afrika ülkeleri maalesef Kovid19 salginindan fazlaca nasibini aldi. O nedenle bir sonraki G20 zirvesinde sizden tekrar destek istiyoruz' 'Türkiye ile terörle mücadele alaninda is birligi yapmak ve Türkiye'nin askeri alandaki tecrübesinden faydalanmak istiyoruz'

Togo Cumhurbaskani Faure Essozimna Gnassingbe, Türkiye ile terörle mücadele alaninda is birligi yapmak ve Türkiye'nin askeri alandaki tecrübesinden faydalanmak istediklerini söyledi.

Gnassingbe, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in Togo ziyareti kapsaminda baskent Lome'de düzenlenen ortak basin toplantisinda konustu.

Togo ile Türkiye iliskilerinin 2014'te Cumhurbaskani Erdogan'in yemin töreni sonrasinda basladigini aktaran Cumhurbaskani Gnassingbe, ardindan sik sik her 2 ülkeden de heyetlerin görüsmeye devam ettigini söyledi.

Gnassingbe, bu ziyaretle daha da pekisen iliskilerin devam etmesi gerektigine dikkati çekerek, sunlari dile getirdi:

"Cumhurbaskani Erdogan'in Togo'ya gelisi hem kitaya verilen degeri hem de yatirimlarin önemini gösteriyor. Öyle ki bu gezi Türkiye'nin Afrika'ya atfettigi önemin de göstergesi. Simdiye kadar kitadan olmayan ama Afrika'yi bu kadar ziyaret eden bir lider hiç görmedik. Ayrica Türk yatirimlarinin kalitesi ve niteliginin de farkindayiz. Bu yatirimlari bölgedeki diger ülkelerde, Senegal'de, Ruanda'da ve Ekvator Ginesi'nde görüyoruz. Bu yakaladigimiz diyalogu gelistirmeliyiz, devam ettirmeliyiz zira 2 ülke arasindaki bu diyalog, diger bölge ülkelerine de fayda sagliyor."

- "Türkiye ile terörle mücadele alaninda is birligi istiyoruz"

Cumhurbaskani Gnassingbe, uluslararasi toplumun Afrika ile dayanisma göstermeyi zaman zaman göz ardi ettiginin altini çizerek bu noktada Cumhurbaskani Erdogan'in Afrika ülkelerini hiç unutmadigini kaydetti.

Gnassingbe, "Sayin Erdogan G20'de bizi savundunuz, Afrika ülkelerini savunuyorsunuz. Afrika ülkeleri maalesef Kovid-19 salginindan fazlaca nasibini aldi. O nedenle bir sonraki G20 zirvesinde sizden tekrar destek istiyoruz." dedi.

Togo'nun içinde yer aldigi Bati Afrika'nin bir süredir terörle mücadele ettigini de animsatan Gnassingbe, "Bu baglamda Türkiye ile terörle mücadele alaninda is birligi yapmak ve Türkiye'nin askeri alandaki tecrübesinden faydalanmak istiyoruz." ifadesini kullandi.

Cumhurbaskani Gnassingbe, istikrar olmazsa yabanci yatirimlarin da Togo'ya gelmeyecegini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA