KKTC Cumhurbaskani Tatar'in Siyasilerle Yürüttügü Görüsmelerden Seçim Tarihi Uzlasisi Çikmadi

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, "siyasilerle yürüttügü görüsmelerden seçim tarihiyle ilgili bir uzlasi çikmadigini" kaydederek Meclis'i feshetmeyi en son degerlendirmek istedigini belirtti.

Tatar, Ulusal Birlik Partisi (UBP), Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve Halkin Partisi (HP) liderleriyle yaptigi görüsmelere iliskin yazili açiklama yapti.

Gerçeklestirdigi görüsmelerden seçim tarihiyle ilgili bir uzlasi çikmadigina isaret eden Tatar, tüm seçeneklerin degerlendirilmesinin ardindan kanaatini açiklayacagini, ancak yaptigi görüsmelerde hükümet kurma görevini verebilecegi bir milletvekili olmadigini belirterek "Meclis’i feshetmeyi en son degerlendirmek istiyorum." ifadesini kullandi.

Tatar, siyasi partilerle görüsmelerine devam edecegini, hükümetin istifasi sonrasi Basbakan ve Meclis Baskani ile de görüstügünü, yeni hükümet kurulana kadar mevcut hükümetin göreve devam edecegini belirtti.

- Herhangi bir parti baskani yetki istemedi

Cumhurbaskani Tatar, Meclis'te nisap sorunu oldugunu, bugün yaptigi görüsmelerde de liderlerin yetki istemedigini ifade ederek istikrarli bir hükümete ihtiyaç oldugunu vurguladi.

Bütçe döneminin geldigine dikkati çeken Tatar, yasananlara genis pencereden bakinca seçimin erkene alinmasi gerektigini ancak seçim tarihi konusunda uzlasi olmadigini kaydetti.

Tatar, Cumhurbaskani olarak erken seçim karari konusunda anayasal yetkisi oldugunu, memleket hayrina ve istikrar için erken seçim tarihi verebilecegini, ancak Meclis'i feshetmenin seçenek olarak tercihi olmadigini ifade etti, "Tercihim uzlasidir, siyasi partilerimizin erken seçim anlayisi gelistirmeleridir. Gelismeleri Izleyecegim." degerlendirmesinde bulundu.

Güvenoyu alan hükümetin seçim tarihine kadar devam etmesi gerektigini ancak bunun olmadigini ifade eden Tatar, bütçe, ödemeler ve benzeri elzem yasalar oldugunu, Meclis'in bunlari oturup geçirmesi için degerlendirme yapmasi gerektigini kaydetti.

Tatar, görüsmelere katilan parti baskanlarina tesekkür ederek, diger partiler ve bagimsizlar ile görüsmesinin ardindan karar verecegini açikladi.

Basbakan Ersan Saner, 13 Ekim'de Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Dogus Partisi (YDP) ile kurduklari koalisyon hükümetinin istifasini Cumhurbaskani Tatar’a sunmustu.

KKTC'de UBP-DP-YDP koalisyon hükümet protokolü, 8 Aralik 2020'de UBP Genel Baskan Vekili Saner, DP Genel Baskani Fikri Ataoglu ve YDP Genel Baskani Erhan Arikli tarafindan KKTC Cumhuriyet Meclisinde imzalanmis, Bakanlar Kurulu listesi de 9 Aralik'ta Cumhurbaskani Tatar tarafindan onaylanmisti.

Kaynak: AA