Kastamonu'da Vaka Artisini Asilama Da Durduramadi

Asilamada "mavi" kategoride yer alan Kastamonu’da, korona virüs vaka sayilarinda yasanan artisin önüne geçilemiyor.

Kastamonu'da Vaka Artisini Asilama Da Durduramadi
Saglik Bakani Fahrettin Koca, sosyal medya hesabindan yaptigi paylasimda, illere ait vaka sayilarini açikladi.

Bakan Koca’nin paylasiminda Kastamonu, vaka artislarinin en çok iller arasinda yer aldigi açiklandi. Kastamonu’nun 25 Eylül-1 Ekim arasinda 100 bin kiside görülen vaka sayisi 445,83 olurken, 92,73’lük artisla 100 bin kiside 538,56’ya çikti. Yüzde 76 asilama oraniyla, "mavi" kategoride yer alan Kastamonu’da, korona virüs vaka sayilarindaki artisin önüne geçilemiyor. Bazi vatandaslar, vaka artislarinda görülen artisin sebebinin tedbirlere uyulmamasindan kaynaklandigini söylerken, bazi vatandaslar ise asilamanin önemine dikkat çekti.

“Sehrin insanlarinin dikkat etmesi lazim, biz zaten kurallara dikkat ediyoruz”

Kastamonu’da yasayan vatandaslarin, korona virüs tedbirlerine daha çok uymasi gerektigini belirten Kastamonu Üniversitesi ögrencisi Ahmet Ayberk Balta, “Iki doz Biontech asisi oldum. Sehrin insanlarinin dikkat etmesi lazim, biz ögrenciler olarak zaten korona virüse karsi dikkat ediyoruz. Gerekli kurallara uyarak, derste olsun ders disi olsun çok zorunlu olmadikça maskemizi çikartmiyor, temizlik ve sosyal mesafeye dikkat ediyoruz. Vaka sayisinin artis göstermesiyle ilgili, sehrin insanlarinin kurallara uymasi lazim” dedi.



“Asi, tarihte virüslere karsi sagliga kavusturan çözümdür”

Insanlarin asidan korkmalari sebebiyle asi olmadiklarini ve bu sebeple Kastamonu’nun vaka sayisinin en çok artis görüldügü iller arasinda yer aldigini belirten Maksat Kizi ise, “Iki doz Biontech asisi oldum. Geçmiste de insanlar asilar sayesinde sagliklarina kavusmustur. Bu asinin gerekli oldugunu hissederek asi oldum. Bahsettigim gibi asi, tarihte virüse karsi sizi saglikli yapar, maske ve mesafe gibi etkenlerden daha erken kurtulmanizi saglar. Bu nedenle insanlara asi olmalarini tavsiye ederim. Kastamonu’da insanlar asidan korktuklarindan dolayi vaka sayisinin artis gösterdigini düsünüyorum. Asi olmaktan korkmayin, tamam asinin etkileri olabilir ama daha sonrasinda hayatiniz daha saglikli olur” diye konustu.



“Kurallari uyulmadigindan dolayi Kastamonu’da korona virüs vakalari artis gösteriyor”

Korona virüse karsi açiklanan kurallara uyulmasi halinde vakalarin önüne geçilebilecegini ifade eden Kastamonu Üniversitesi ögrencisi Afranur Furkan ise, “Korona virüsü önleyemedigimizi düsünüyorum. Bu baglamda, daha dikkatli ve daha mesafeli olursak korona virüsün önüne farkindalik ve bilinçle geçebilecegimizi düsünüyorum. Ben gereken önlemin alinmamasi ve gereken kurallara uyulmamasindan dolayi Kastamonu’da korona virüs vaka sayisinin Türkiye’de en çok olan ikinci sirada yer aldigini düsünüyorum. Çünkü korona virüsü tanimiyor ve bilemiyoruz. Saglik Bakanimiz ne derse biz, ögrenci olarak ona uymaya çalisiyoruz. Dolayisiyla gerekli tedbirlere uydugumuz zaman belki bir seyleri tamamen yok etmesek de önüne geçebilecegimizi düsünüyorum. Bu yüzden belki biraz daha maske, sosyal mesafe kurallari gibi yönlendirilen kurallara daha dikkat etsek korona virüsün önüne geçebilecegimizi düsünüyorum" seklinde konustu.



“Asi olanlar da koronaya yakalaniyor, bu yüzden tedbirleri elden birakmayalim”

Asi olanlarin da olmayanlarin da korona virüse yakalandigini öne süren Iletisim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema bölünü ögrencisi Ali Yurtseven ise korona virüs asilarinin bir safsata oldugunu düsündügünü söyleyerek, “Ben iki doz asi oldum ama asinin tamamen safsata oldugunu düsünüyorum. Asi olan da iki defa korona virüs geçiriyor. Asi vuruldugun esnada, devlet biz sorumlulugu üstlenmiyoruz diyor, ben bunu kendim niye üstleneyim. Koskoca devlet, benim sagligimin garantisini üstlenemiyor, hal böyleyken sagligin bir garantisi verilmiyor. Ben zorunluluktan dolayi asi oldum gibi bir durum oldu. Asilarin hepsi ayri bir dert, her iki ucu sikintili bir durum” dedi.

Kaynak: İHA