Kanada Basbakani Trudeau, Tatil Sonrasi 'First Nation' Toplulugundan Özür Diledi

Kanada Basbakani Justin Trudeau, Ulusal Hakikat ve Uzlasma Günü kutlamalarinda davetlerine yanit vermedigi gerekçesiyle First Nation toplulugundan özür diledi.

Kanada Basbakani Trudeau, Tatil Sonrasi 'First Nation' Toplulugundan Özür Diledi
Mayis ayinda 215 çocugun isimsiz mezarlarinin bulundugu British Columbia’daki eski Kamloops yatili okulunun bulundugu bölgenin yakininda yer alan Tk’emlps te Secwépemc toplulugu, 30 Eylül tarihinde Basbakan Trudeau’yu Ulusal Hakikat ve Uzlasma Günü’nü kutlamaya davet etmisti. Ulusal Hakikat ve Uzlasma Günü, devlet destekli yatili okullarda kalan ve asimile olmaya maruz birakilan çocuklari onurlandirmak amaciyla kutlanirken, Trudeau’ya gönderilen davetler önce cevapsiz kaldi, ardindan da Basbakanin yogun programi gerekçesiyle reddedildi. Trudeau’nun daveti reddettikten sonra ailesiyle tatile gittigi ortaya çikti. Basbakan Trudeau, iki haftalik deniz tatili sonrasi yatili okullarda kalanlari ve hayatini kaybedenleri anmak için pazartesi günü yerli liderlerle bir araya geldi.

“Pismanim”

Trudeau, Ulusal Hakikat ve Uzlasma Gününde burada olamadigi için özür dilerken, "Bugün buradayim, keske geçtigimiz haftalarda da burada olsaydim, bunun için pismanim" açiklamasinda bulundu. Basbakan Trudeau ve yerli lider yasananlar sonrasi yaptiklari açiklamada, "Yatili okullar gerçegi sadece geçmisimizde degil bugün ve maalesef gelecegimizde de yüzümüzü kizartacak bir trajedi olarak devam edecek" sözlerine yer verdi. Yapilan görüsme önemli ve gerekli olarak nitelendirildi. Trudeau, yatili okuldan ayrilan çocuklara tazminat saglanacagini ve hayatini kaybeden çocuklar için de dua okunacagina dair sözler verdi.

Parlamento, yatili okullarin tarihinin ve mirasinin anlatilmasi için Haziran’da yeni bir tatil belirledi.

Hakikat ve Uzlasma Komisyonu tarafindan hazirlanan ve bir dönüm noktasi olarak ifade edilen 2015 raporunda 94 eylem çagrisi yer alirken, ülke genelinde toplanan binlerce kisi düzenlenen eylemlere katildi ve yatili okuldan kurtulanlara destek sembolü olan turuncu gömlekler giydi.
Kaynak: İHA