Isviçre Ile Tarim Anlasmasi Pan Avrupa Akdeniz Tercihli Mense Kümülasyonuna Alindi

Isviçre ile akdedilen Tarim Anlasmasi, Türkiye'nin uyguladigi Pan Avrupa Akdeniz tercihli mense kümülasyonuna dahil edildi.

Ticaret Bakanliginin "Pan Avrupa Akdeniz Tercihli Mense Kurallarina Dair Bölgesel Konvansiyon Kapsami Ticarette Esyanin Tercihli Menseinin Tespiti Hakkinda Yönetmelikte Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmeligi" Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Pan Avrupa Akdeniz Mense Kümülasyon (PAAMK) sisteminde uygulanan mense kurallarinin çok tarafli tek bir anlasmayla düzenlenmesi amaciyla hazirlanan "Pan Avrupa Akdeniz Tercihli Mense Kurallarina Dair Bölgesel Konvansiyon" metni 9 Aralik 2009'da kabul edilmisti. 4 Kasim 2011'de imzalanan konvansiyon, 1 Subat 2014 itibariyla Türkiye'de uygulanmaya baslanmisti.

Söz konusu konvansiyonun Türkiye'de uygulanmasi amaciyla hazirlanan "Pan Avrupa Akdeniz Tercihli Mense Kurallarina Dair Bölgesel Konvansiyon Kapsami Ticarette Esyanin Tercihli Menseinin Tespiti Hakkinda Yönetmelik" 20 Haziran 2017 sayili Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girmisti.

Serbest ticaret anlasmasi partneri olan ülkelerle ticaretin bölgesel konvansiyon kapsami çok tarafli mense kümülasyon sistemine tasinmasi amaciyla her bir ülkeyle ayri karar aliniyor.

Bu çerçevede, bugün yayimlanan yönetmelik de Türkiye ile Isviçre arasinda imzalanan ve 25 Mayis 2021 tarihli Cumhurbaskani Karari'yla onaylanan "Türkiye Cumhuriyeti ile Isviçre Konfederasyonu Arasinda Tarim Anlasmasi"nin 3'üncü maddesinde atifta bulunulan "Mense Kurallari ve Idari Isbirligi Metodlarina Iliskin Türkiye Cumhuriyeti ile EFTA Devletleri Arasinda Serbest Ticaret Anlasmasi"nin Ek 1'inin iç mevzuata yansitilmasi amaciyla hazirlandi.

Böylece Isviçre ile Türkiye arasindaki Tarim Anlasmasi kapsaminda da Sirbistan, Kuzey Makedonya, Moldova, Arnavutluk, EFTA Ülkeleri, Faroe Adalari, Filistin, Gürcistan ve Karadag ile Türkiye arasinda halihazirda uygulandigi gibi bölgesel konvansiyona iliskin mense kurallari uygulanabilecek.

Kaynak: AA