Ilk Kadin Muhtar Gül Esin, Mezari Basinda Anildi

Cumhuriyet döneminin ilk kadin muhtari Gül Esin, Nazilli’de bulunan mezari basinda anildi.

Ilk Kadin Muhtar Gül Esin, Mezari Basinda Anildi


Nazilli’de 19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle Istasyon Meydaninda çelenk koyma töreni düzenlendi.

Nazilli’de 19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle tören düzenlendi.

Ilk törenin düzenlendigi törende Istasyon Meydaninda bulunan Atatürk Anitina Nazilli Muhtarlar Dernegi Baskani Zeki Açik tarafindan çelenk sunuldu. Nazilli Kaymakami Sedat Sirri Arisoy, Belediye Baskani Kürsat Engin Özcan, Muhtarlar Dernegi Baskani Zeki Açik, muhtarlar ve siyasi parti temsilcilerinin katildigi törenin ardindan protokol üyeleri ve muhtarlar Egriboyun Mezarligi’na geçerek ilk kadin muhtar Gül Esin’i mezari basinda anarak mezarina karanfil birakti.

“Demokrasi zincirinin bir halkasiyiz”

Törende günün anlam ve önemini belirten bir konusma yapan Nazilli Muhtarlar Dernegi Baskani Zeki Açik, “Mahallemize kamu kaynaginin aktarilmasi hususunda, 24 saat sorumluluk bilinciyle görev basinda bulunan muhtarlarimizin hizmetlerinin hazirlanmasi ve sorunlarinin çözülmesi düsüncesiyle ülkemizde muhtarlik teskilatinin kuruldugu gün olan 19 Ekim 1829’un yil dönümünde bir aradayiz. Demokrasi zincirinin ilk halkasini olusturan muhtarlik teskilati, yerel demokrasinin en eski örnegini temsil eden devletimizin kurumudur. Muhtarlar, halk ve kurumlar arasinda bir köprüdür. Günümüzde kendini yenileyen kurumlar arasinda yer alan muhtarlar hem sevinçte hem de hüzünde halkimizin yaninda olmustur” dedi.



Nazilli Belediye Baskani Kürsat Engin Özcan da yaptigi konusmada “Geçtigimiz bu zorlu süreçte birlikte vatandasimiza hizmet ettigimiz muhtarlarimizin günlerini kutluyorum. Degerli muhtarlarimizla birlikte Nazilli’mize hizmet etmekten dolayi çok mutluyum. Cumhuriyet döneminin ilk kadin muhtari olarak görev yapan ve ilçemizde kabri bulunan ilk kadin Muhtarimiz Gül Esin’i rahmet ve minnetle aniyorum. Mekani cennet olsun” dedi.



Gül Esin kimdir?

Türkiye’nin Cumhuriyet döneminde seçilmis ilk kadin muhtari olan Gül Esin, 1901-1990 yillari arasinda yasamistir. Aydin’in Çine ilçesinin Karpuzlu Bucagi’nda görev yapmistir. 32 yasinda yaklasik 500 oyla muhtarlik görevine getirilen ilk kadin muhtar Gül Esin, Atatürk tarafindan da ödüllendirilmistir. Cumhuriyetin 10. kurulus yilinda Aydin’in Karpuzlu ilçesi merkez Demirdere köy muhtarligina 500 oy alarak seçilen ve görev yaptigi 2 yil içerisinde Türk kadini için çalisan Muhtar Gül Esin, köy odasi basta olmak üzere çocuklarin okula yazdirilmasi, kadinlarin sosyal hayata hazirlanmasi ve modern kiyafete geçiste önemli rol oynadigi bilinmektedir. Kahvehanelerde kumar oynamayi yasaklayan Gül Esin, kiz kaçirma olaylarini önlemis ve nikah islerini düzene sokarak da büyük basari elde etmisti. Atatürk ile zaman zaman mektuplastigi da bilinen Gül Esin (Gülkiz Übbül), 1970 yilinda tasindigi Nazilli’de Yildiztepe Mahallesinde 20 yil yasamis ve 1990 yilinda da 89 yasinda vefat etmistir.
Kaynak: İHA