Federasyon Baskan Adaylarindan 'Yüzde 15 Imza Sarti' Elestirisi

Türkiye Boks Federasyonunun eski baskani Hasan Rüzgar, Türkiye Atletizm Federasyonunun yönetim kurulu eski üyesi Ergüder Uzun ve gazeteci Ömer San, federasyon seçimlerinde yeni yönetmeliklerin uygulanmasi gerekirken, genel kurullarin yine eski yönetmelikler dogrultusunda yapilmaya çalisildigini savundu.

Rüzgar, Uzun ve San, Türkiye Spor Yazarlari Dernegi (TSYD) Ankara Subesi'nde ortak basin açiklamasi yapti.

Gazeteci San tarafindan okunan açiklamada, Danistay 10. Dairesinin almis oldugu kararla, adaylarin üye sayisinin yüzde 15'i oraninda imza toplamasi ve adaylik ücreti ödemesi sartlarinin kaldirildigi belirtildi.

Spor Genel Müdürlügü Tahkim Kurulunun federasyonlara birer yazi göndererek, seçimlerin eski sisteme göre yapilmasini istedigi aktarilarak, "Danistay kararinin gelecek (2020) seçimlerde uygulanmasi kosulu ile mevcut yargi kararlari yok sayilarak, hukuksuz sayilabilecek bir sekilde, 2016'daki federasyon baskanliklarinin seçimleri yapilmisti. Idare, bu islem ve eylemlerin yargi karariyla ortadan kaldirilmasi durumunda, yeniden hukuka uygun olan idari islem ve eylemlere iliskin düzenleme yapmak ve bunlari yerine getirmek zorundadir. Yeni yönetmeliklerin uygulanmasi gereken federasyon seçimlerinin, yine eski yönetmelikler dogrultusunda yapilmaya çalisildigi görülmektedir." ifadelerine yer verildi.

Ortak açiklamada, federasyon seçimlerinin yok hükmünde sayilacagi iddia edilerek, sunlar kaydedildi:

"Spor federasyonlarindan genel kurullarla ilgili yapilan duyurularda, seçim statüleri ve adaylik basvuru kosullarinda halen eski yönetmeliklerdeki yüzde 15'lik yazili öneri teklifi ile adaylik katki payi sarti getirilmektedir. Bu durum yasal ve hukuki olmadigi gibi, anayasaya, hukuka ve yargi kararlarina da aykiridir. Kesinlesmis bu kararlarin uygulanmamasi nedeniyle, yapilacak olan federasyon seçimleri, dolayisiyla baskan ve yönetim kurullari 'butlan' duruma düsecek ve önemli bir dizi hukuki krize neden olacaktir. Bu durum ayni zamanda spor hukukuna uygun olmadigi gibi, hukuk devleti ilkesi ile de bagdasmayacaktir. Hukuki bir garabet ortaya çikaracaktir."

Ortak bildirinin ardindan konusan Ergüder Uzun, Türkiye Atletizm Federasyonu baskanligina aday oldugunu açiklayarak, "31 Ekim 2021 Pazar günü yapilacagi duyurulan Türkiye Atletizm Federasyonu Genel Kurulu'nda, Türkiye Atletizm Federasyonu baskanligina adayligimin kabulü ve genel kurula baskan adayi olarak seçimlere, yönetim kurulu blok listem ile katilmam hususunda gereginin yapilmasini istiyorum. Adayligim kabul edilmez ise tüm yasal haklarimi kullanacagimi da beyan etmek istiyorum." seklinde konustu.

Türkiye Boks Federasyonu baskanligina aday oldugunu söyleyen Hasan Rüzgar da yüzde 15 üye imzasi kararinin hukuka aykiri oldugunu dile getirerek, "Bütün bunlarin yaninda bugün hukuksuz, yasa ve yönetmeliklere aykiri bir sekilde uygulanan mevcut yönetmelik geregi, delegeye ulasma imkani da zaten yok gibi. Delegenin adi soyadi var, adresi, telefonu yok." ifadelerini kullandi.

Rüzgar, konusmasinda sporda bilimselligin gerekli oldugunun altini da çizdi.

Kaynak: AA