Dogubayazitli Genç Kiz Muhtarlik Yaptigi Köye Hizmet Için Çabaliyor

Dalbahçe köyünün 26 yasindaki muhtari Meryem Önkür: 'Kadinlarla çok iyi anlasiyorum. Bir sorunlari ve talepleri oldugunda beni rahatlikla arayabiliyorlar. Ben de elimden geldigince onlara ve herkese yardimci olmaya çalisiyorum'

ABDULLAH SÖYLEMEZ - Agri'nin Dogubayazit ilçesinde 3 yil önce muhtar seçilen üniversite mezunu Meryem Önkür, köy halkina hizmet için çabaliyor.

Ilçeye 34 kilometre uzakliktaki yaklasik 250 haneli Dalbahçe köyünde yasayan Mustafa ve Nubar çiftinin 8'i kiz 9 çocugunun en büyügü olan 26 yasindaki Meryem Önkür, Agri Ibrahim Çeçen Üniversitesi Egitim Fakültesi Okul Öncesi Ögretmenligi Bölümü'nden 2017 yilinda mezun oldu.

Önkür, mezun olduktan sonra döndügü köyünde sorunlari çözmek ve kadinlarin da muhtarlik yapabilecegini göstermek amaciyla 31 Mart 2019'da gerçeklestirilen seçimlerde muhtar adayi oldu.

Köylülerin "muhtarlik zordur, kadinlar yapamaz" sözleri ve ön yargilara karsi ailesi ve yakinlarinin destegiyle yaptigi seçim çalismalarinin ardindan Önkür, 6 erkek adayinda yaristigi seçimde en fazla oy alarak muhtar seçildi.

Azalarini köyün ileri gelenlerinden olusturan Önkür, köyün sorunlarini çözmek amaciyla vatandaslarla sik sik bir araya gelerek talepleri yerine getirmek için yogun çaba sarf ediyor.

Hayvancilik yapan ailesine de koyunlar ve tavuklarin beslenmesinde yardim eden Önkür, projelerini hayata geçirmek için çalismalarina devam ediyor.

Meryem Önkür, AA muhabirine, kadin ve genç olmasi dolayisiyla ilk baslarda adayligina ön yargili bakildigini söyledi.

Seçim döneminde oy almak için ev ev dolastigini belirten Önkür, söyle konustu:

"Muhtar olmaya karar verince babam çok destek oldu. Köyümüz ilçenin en büyük köylerindendir. 6 rakibim vardi ve bana destek vermek için bazilari da önceden adayliktan çekildi. Seçimi kazandiktan sonra çok mutlu oldum. Köyüme hizmet yapacagima inandim ve inaniyorum. Seçim vaatlerim arasinda kapali hali saha, köy içi yollarimiza parke tasi döseme ve çocuklar için bir park projesi sözüm vardi. Parke taslarimiz geldi ve bunlari dösemek için devletimizden destek bekliyorum. Hali saha için de destek bekliyorum. Devletimizin destegiyle su sebeke hattimizi yeniledik. Bazi projeleri daha hayata geçirdim. Vaat verdigim projeleri gerçeklestirmek için çabaliyorum."

- "Kadinlara örnek olmak istiyorum"

Kentin su ana kadar seçilen en genç muhtari ve az sayidaki kadin muhtarlarindan oldugunu ifade eden Önkür, hemcinslerine örnek olmak istedigini anlatti.

Önkür, yeni tip koronavirüs salgininda saglik çalisanlariyla ev ev dolasarak vatandaslarin asi olmasina yardimci oldugunu aktararak, sunlari kaydetti:

"Kadinlarla çok iyi anlasiyorum. Bir sorunlari ve talepleri oldugunda beni rahatlikla arayabiliyorlar. Ben de elimden geldigince onlara ve herkese yardimci olmaya çalisiyorum. Muhtarlik iyi gidiyor ama vaatlerimi yerine getirebilirsem her sey daha iyi olur. Köyüme hizmet etmek istiyorum. Köyümüz çok büyük, muhtarlik yapmak zor ama ben zoru basardim. Köyün ilk kadin muhtari olmak degisik bir duygu ve mutluluk veriyor. Insanlar daha önce hep erkek muhtarlara alistiklari için ilk baslarda bana alisamamislardi. Su an köylülerin hepsiyle aram çok iyi ve iyi anlasiyoruz."

- "Babam aday olursa ona degil Meryem'e oy verecegim"

Kadinlardan Habibe Küsen da bir sorun ve talepleri oldugunda Önkür ile çok rahat iletisime geçtiklerini ve aday olmasi halinde yine destek vereceklerini söyledi.

Kadinlarin Önkür'e her zaman destek verdigini dile getiren Küsen, "Meryem muhtar adayi olursa yine ona oy verecegim. Babam muhtar adayi olursa ona oy vermem ama Meryem'e verecegim." dedi.

Mehmet Karakus ise Meryem Önkür'ün muhtarligi iyi yaptigini ve gelecek dönem yine muhtar seçmeyi düsündüklerini dile getirdi.
Kaynak: AA