'Dogu Akdeniz'de Türkiye Ve KKTC'nin Olmadigi Hiçbir Girisimin Basariya Ulasamayacagini Gösterdik'

Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, Dogu Akdeniz’de Türkiye ve KKTC’nin olmadigi hiçbir girisimin basariya ulasamayacaginin gösterildigi belirtilerek, "Hem kendi haklarimizi, hem de Kibris Türklerinin haklarini kararlilikla korumaya devam edecegiz." denildi.

'Dogu Akdeniz'de Türkiye Ve KKTC'nin Olmadigi Hiçbir Girisimin Basariya Ulasamayacagini Gösterdik'


Disisleri Bakanligi tarafindan, Yunanistan, Misir ve GKRY liderlerinin katilimiyla 19 Ekim 2021’de yapilan üçlü zirvenin ardindan yayinlanan bildiriye dair bir açiklama yapildi. Açiklamada, “Yunanistan, Misir ve GKRY liderlerinin katilimiyla 19 Ekim 2021’de yapilan üçlü zirvenin ardindan yayinlanan bildiri, Yunan/Rum ikilisinin Türkiye’ye ve KKTC’ye yönelik hasmane politikalarinin yeni bir tezahürüdür. Bu bildiriye Misir’in da dahil olmasi ise, Misir yönetiminin Dogu Akdeniz’de isbirligi yapabilecegi gerçek adresi halen kavrayamamis oldugunun göstergesidir. Dogu Akdeniz’de Türkiye ve KKTC’nin dahil olmadigi hiçbir girisimin basariya ulasamayacagini dosta da düsmana da gösterdik. Türkiye, bölge ülkeleri arasinda isbirligini artiracak enerji projelerini desteklemektedir. Ancak, bu projelerin Türkiye’nin ve Kibris Türklerinin hak ve çikarlarini göz ardi etmemesi ve kapsayici olmasi lazimdir. Bildirideki ifadelerin aksine, bölgedeki gerginligin esas kaynagi Yunan/Rum ikilisinin maksimalist ve gayri hukuki deniz siniri iddialari ve Kibris Türklerini yok saymalaridir. Bu ikilinin Dogu Akdeniz’de gerginlik çikarmak için kita sahanligimizi ihlal tesebbüslerine geçtigimiz günlerde gerekli cevap verilmistir. Hem kendi haklarimizi, hem de Kibris Türklerinin haklarini kararlilikla korumaya devam edecegiz." denildi.

Açiklamanin devaminda, "Öte yandan, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti Disisleri Bakanligi tarafindan söz konusu ortak bildiriye iliskin yapilan açiklamayi destekliyoruz. Ada’daki gerçekleri reddeden bir anlayisin Kibris meselesinin çözümüne katki saglamasi mümkün degildir. Kibris Türk halkinin egemen esitligi ve esit uluslararasi statüsü tescil edilmeden yeni bir müzakere sürecinin baslamasinin söz konusu olmayacagini bir kez daha hatirlatiriz. Ayrica, bir takim gayrimesru gruplara verdikleri destekle Libya’nin istikrarsizliga sürüklenmesine yol açan bu ülkelerin, simdi Libya’nin mesru Hükümetiyle imzaladigimiz Mutabakat Muhtiralarini hedef almalari, en basta Libya’nin çikarlarina ve egemenligine saygisizliktir” ifadelerine yer verildi.

(Musa Erdogan/IHA)
Kaynak: İHA