Bakan Varank, Türkiye'nin Ilk Yerli Ve Milli Sanzimanini Tanitti Açiklamasi

'Hedefimiz Türkiye'yi, Avrupa'nin elektrikli araç ve batarya üslerinden biri yapmak. Süphesiz bu kararlilik, Türkiye'nin insansiz hava araçlarinda oldugu gibi elektrikli araçlarda da dünyada parmakla gösterilen ülkeler arasina girmesini saglayacaktir' 'TÜBITAK destegiyle gelistirilen Ecotorq motorundan sonra simdi de 58 milyon avro yatirimla Ford Otosan mühendisleri tarafindan tasarlanip gelistirilen yerli sanziman yeni gururumuz oldu. Biz de Sanayi ve Teknoloji Bakanligi olarak Ford Otosan'a verdigimiz desteklerle bu gurura ortak oldugumuz için mutluluk duyuyoruz' 'Bu sene gerçekten çalisanlarimiza ciddi zamlar yapmamiz lazim; onlari üretimde tutabilmemiz için, onlarla beraber üretime devam etmemiz için'

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Ford Otosan'in 58 milyon avroluk yatirimiyla 220 Türk mühendisin Türkiye'de ilk kez sifirdan gelistirip ürettigi TÜBITAK destekli yerli ve milli otomatik sanzimani tanitti.

Ford Otosan Eskisehir Fabrikasi'nda, Türkiye'de gelistirilip seri üretime geçen ilk ve tek yerli sanzimanin tanitim törenine katilan Varank, tedavi gördügü hastanede 72 yasinda hayatini kaybeden Milli Teknoloji Hamlesi idealinin ve milli SIHA'larin öncü ismi Özdemir Bayraktar'a Allah'tan rahmet diledi.

6 yildir ihracat sampiyonu olan Ford Otosan'in Türkiye'nin bugününe ve yarinina yatirim yapmayi sürdürdügünü belirten Varank, firmanin salgina ragmen hiz kesmeden hatta vites yükselterek yoluna devam ettigini anlatti.

Bakan Varank, sözlerini söyle sürdürdü:

"TÜBITAK destegiyle gelistirilen Ecotorq motorundan sonra simdi de 58 milyon avro yatirimla Ford Otosan mühendisleri tarafindan tasarlanip gelistirilen yerli sanziman yeni gururumuz oldu. Biz de Sanayi ve Teknoloji Bakanligi olarak Ford Otosan'a verdigimiz desteklerle bu gurura ortak oldugumuz için mutluluk duyuyoruz. Son 19 senede Ford Otosan'a Ar-Ge çalismalari sebebiyle güncel rakamlarla yaklasik 1,6 milyar liralik destek sagladik. Sanziman projesi özelinde de kendilerine takribi olarak 15 milyon lira destek aktardik. Ayrica bu modern fabrikanin sanziman üretimini gerçeklestirebilmesi amaciyla 900 milyon liralik yatirim tesvik belgesi düzenledik. Insallah sanziman üretimiyle birlikte Ford Otosan, motor, aks ve sanzimanin üçünü de kendi gelistirebilen sayili küresel kamyon üreticilerinden biri haline gelecek. Ayrica sanziman yatirimiyla Türkiye'nin küresel pazarlardaki rekabetçi gücüne büyük katki sunacak. Yan sanayi ve tedarik ekosistemi bu sayede gelisecek."

- "Üretilen sanzimanlar, kamyonlarin içerisinde 40'i askin ülkeye ihraç edilecek"

Sifirdan bir sanzimanin gelistirilmesinin kolay olmadigini vurgulayan Varank, söz konusu projede 220'nin üzerinde mühendisin görev yaptigini aktardi.

Tasarim, test ve gelistirme asamalarinin tamamlanmasinin 5 yil sürdügünü kaydeden Varank, su bilgileri paylasti:

"Gelistirilen sanziman 1 milyon kilometreyi askin yolda, farkli kosullarda birbirinden zorlu testlere tabi tutuldu. Iste simdi bu sanzimanlar Avrupa’nin yildizi F-MAX kamyonlarinda ve diger kamyonlarda kullanilacak. Böylelikle tasarimi ve Ar-Ge'si Türk mühendisleri tarafindan gerçeklestirilen kamyonlarin yerlilik oranlari yüzde 90'lari bulacak. Bununla birlikte üretilen sanzimanlar, kamyonlarin içerisinde 40'i askin ülkeye ihraç edilecek. Hem Ford Otosan hem yerli otomotiv sanayi hem de Türkiye kazanacak. Bu ve bunun gibi yüksek katma degerli yatirimlarla büyük ve güçlü Türkiye'nin insasi emin adimlarla gerçeklesecek. Ben bu vesileyle projede emegi geçen Ford Otosan ailesine tesekkürlerimi sunuyor, Türkiye'nin ilk ve tek yerli sanzimaninin vatanimiza ve milletimize hayirli olmasini diliyorum."

Varank, iki yildir devam eden salginin, dünyadaki yerlesik düzeni altüst ettigini, küresel zincirlerin kopmasina neden olarak tüm ekonomileri derinden sarstigini belirtti.

Otomotiv sektörünün de salgindan nasibini alan sektörler arasinda bulunduguna dikkati çeken Varank, söyle devam etti:

"Bilhassa binek araç satislari dünyada büyük darbe yedi. Araç satislari Çin'de, ABD'de ve Avrupa'da büyük oranlarda düstü. Hamdolsun ülkemizde aldigimiz önlemlerin de etkisiyle biz böyle bir sikinti yasamadik. Ülkemizde otomobil ve hafif ticari araç satislari 2020 yilinda bir önceki yila göre yüzde 61,3 oraninda artti. Tabii esas önemli olan husus bu artisin sürdürülebilirligini saglamaktan geçiyor. Malumunuz otomotiv endüstrisi ülkemizin sürükleyici sektörlerinden bir tanesi. Ileri geri baglantilari sayesinde diger sektörler üzerinde büyük bir etkiye sahip. Yarattigi katma deger, istihdam ve ihracat, ekonomiyi derinden etkileme gücüne sahip. Sanayi ve Teknoloji Bakanligi olarak bu etkinin bilincinde önemli adimlar atiyor, endüstrideki degisim rüzgarlarini iyi okuyarak Türkiye'yi takip eden degil, takip edilen bir ülke yapmak için sektörle dirsek temasi halinde politikalarimizi sürekli güncelliyoruz."

- "Ülkeler yenilenebilir enerjiye ve elektrikli araçlara yatirim yapiyor"

Varank, eskinin "Biz yapamayiz, disaridan hazir alalim" diyen siyasetçilerinin Türkiye'sinin artik olmadigini bildirdi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan liderliginde Milli Teknoloji Hamlesi isiginda milli sanayi ve teknolojiyi haykiran bir Türkiye'nin artik var oldugunu belirten Varank, söyle devam etti:

"Ali (Koç) bey Otosan'in hikayesinden bahsetti. Nasil, profesyonellerin, danismanlarin onlara raporlar sundugunu ama bu raporlarin günümüze geldigimizde gerçegi yansitmadigini nasil anladigini anlatti. Tabii burada karar alicilarin, karar vericilerin sektörün içinden gelmesi çok önemli. Sizler masanin basinda rakamlara bakarak birtakim tahminlerde bulunabilirsiniz ama piyasadan geliyorsaniz, otomotiv endüstrisine satistan girmisseniz, hayatinizi piyasada geçirmisseniz aslinda sizin edindiginiz tecrübe o masa basindaki danismanlarin tecrübesinden çok daha degerli hale geliyor. Biz de siyasette bunu yapmaya çalisiyoruz. Biz sürekli piyasada dolasarak, sektörle istisare ederek kararlar almaya, uygulamalarimizi güncellemeye gayret gösteriyoruz. 'Daha pahaliya mal olabilir ama biz yine de yerlisini gelistirelim' diyen siyasetçiler, bürokratlar ve girisimciler olarak Türkiye'yi bir üst lige tasimaya çalisiyoruz."

Bakan Varank, milli ve yerli elektrikli otomobili 2022 yilinin sonunda banttan indirecek seviyeye ulastiklarini aktararak, "Bildiginiz gibi küresel iklim degisikligi sebebiyle dünyada fosil yakitlari hizla terk eden bir yaklasim söz konusu. Ülkeler yenilenebilir enerjiye ve elektrikli araçlara yatirim yapiyor. Bu noktada da Türkiye, gündemi takip eden degil, tayin eden ülke olarak pozisyon almis durumda. Birçok ülke 'Acaba zamani mi?' diye düsünürken, biz sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde süratle harekete geçerek dogustan elektrikli otomobile yatirim yaptik. Tipki insansiz hava araçlarinda oldugu gibi burada da tam zamaninda dogru teknolojiyle bulusacagiz." diye konustu.

Elektrikli araçlarin ihtiyaç duyacagi altyapilar konusunda da gerekli adimlari atmaya gayret gösterdiklerini dile getiren Varank, sunlari kaydetti:

"Halihazirda ilgili bakanliklarla birlikte özellikle sarj istasyonlari konusunda çalismalarimizi sürdürüyoruz. Ayrica batarya teknolojilerinin, elektrikli araçlar için ne ifade ettiginin de gayet bilincindeyiz. Bu hususta batarya, modül, paketleme ve hücre yatirimlarina agirlik veriyoruz. TÜBITAK destekleriyle otomotiv sektöründe malzeme teknolojileri, gömülü sistemler, elektrikli ve hibrit araç teknolojileri ile alternatif yakitlar üzerine çalismalar gerçeklestiriliyoruz. Yine Ford Otosan'in Kocaeli Gölcük'te gerçeklestirecegi yaklasik 20 milyar liralik yeni nesil ticari araç ve batarya imalati yatirimi ülkemizdeki elektrifikasyon dönüsümüne büyük katki saglayacak. Hedefimiz Türkiye'yi Avrupa'nin elektrikli araç ve batarya üslerinden biri yapmak. Süphesiz bu kararlilik, Türkiye'nin insansiz hava araçlarinda oldugu gibi elektrikli araçlarda da dünyada parmakla gösterilen ülkeler arasina girmesini saglayacaktir. Bazilari dar bakis açilariyla eglenedursun, ben de durmaksizin söylemeye devam edecegim.

Türkiye sadece elektrikli araçlarda degil uçan araçlarda da liderlige oynama noktasinda kararli bir sekilde çalismalarina devam ediyor. Simdiden gelecegin teknolojilerine yatirim yapmak bir tercih degil, bir zorunluluktur. Insallah gümbür gümbür gelen gençlerimizle bunu da basaracagimiza yürekten inaniyoruz."

- "Yeni teknolojilerin pazari degil üretim üssü olma ilkesiyle hareket ediyoruz"

Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi olarak arastirma ve gelistirmeyi adeta bas taci ettiklerini anlatarak, Türkiye’nin dört bir tarafina kurduklari teknoloji gelistirme bölgeleriyle Ar-Ge kapasitesini artirdiklarini ifade etti.

Isletmelere Ar-Ge kültürünü kazandirmak için kendi bünyelerinde kurduklari Ar-Ge merkezlerine önemli muafiyetler sagladiklarini dile getiren Varank, su degerlendirmelerde bulundu:

"Bugün sayilari 100'e yaklasan teknoparklar, 1600'ün üzerindeki Ar-Ge ve tasarim merkezleriyle Ar-Ge harcamalarinin milli gelir içerisindeki payini son 19 yilda yaklasik iki katina çikardik. Bu noktada hedefimiz 2023 yilinda yüzde 1,8'lik orani yakalamak. Bunu da ancak özel sektörün Ar-Ge istahi ile basarabiliriz.

Bakiniz sektörün en rekabetçi firmalarindan olan Ford Otosan Bakanligimiz destekli üç devasa Ar-Ge merkezine sahiptir. Yine globalde ciddi oyuncu olmaya çalisan markalarin hepsi kendi Ar-Ge merkezleriyle ön plana çikmaktadir. Bu baglamda bizim büyük ya da küçük bütün firmalara çagrimiz inovasyonsuz bir gün bile geçirmemeleridir. Önemli muafiyetler sagladigimiz Ar-Ge ve tasarim merkezlerini kurmak için Bakanligimiza basvurmalaridir. Dünyada ses getirecek ürünler ortaya koyabilmek için inovasyonla beraber dönüsümlere de ayak uydurmak zorundayiz. Dijital dönüsüm bunlardan bir tanesi. Dijitallesmede, özellikle KOBI'lerin dijitallesmesinde öncü ülkelerden olabilmek amaciyla da yogun sekilde çalisiyoruz. Bu dönüsümü gerçeklestirirken de yine yeni teknolojilerin pazari degil üretim üssü olma ilkesiyle hareket ediyoruz."

Bakan Varank, uçtan uca bir destek mekanizmasi olan Teknoloji Odakli Sanayi Hamlesi Programi'ni devreye aldiklarini animsatarak, "Ben buradan, dijital dönüsümle alakali 188 ürün ve 54 yenilikçi teknolojinin gelistirilmesine yönelik çagrimizin 3 Kasim'a kadar devam ettigini söylemek isterim. Hamle programina sizler de basvurabilirsiniz. Türkiye 2021 yili ikinci çeyreginde yüzde 21,7'lik rekor bir büyüme gerçeklestirdi. Ihracatta daha önce hiç görmedigimiz 200 milyar dolarin üzerini gördük ancak konusmamin basinda da söyledigim gibi bu büyümenin, bu ihracatin sürdürülebilirligi inovasyona baglidir. Iste Ford Otosan’in ortaya koydugu sürdürülebilir basarinin temelinde de inovasyona olan inanç yatmaktadir. Türkiye'nin ilk ve tek yerli sanzimani da bu adanmislik ruhu ile ortaya çikmistir." ifadelerini kullandi.

- "Bu sene gerçekten çalisanlarimiza ciddi zamlar yapmamiz lazim"

Türk sanayisinin son dönemdeki basarisina da dikkati çeken Varank, sözlerini söyle tamamladi:

"Bu yil gerçekten sanayimizin ne kadar basarili sekilde üretime devam ettiginden bahsediyoruz. Ihracatta 210 milyar dolarin üzerine çikacagimizdan bahsediyoruz. Bunlari yaparken en önemli güvencemiz emekçilerimiz. Bu sene elde ettigimiz, özellikle son dönemde elde ettigimiz bu zenginligi mutlaka çalisanlarimizla paylasmamiz gerekiyor. Zaten Metal-Is Sendikasina bagli is yerlerinde toplu is sözlesmeleriyle bu konuda önemli adimlar atilmaya devam ediyor. Sene sonunda asgari ücretle ilgili de isveren ve isçi tarafi bir araya gelecek. Ben bu dönem özellikle asgari ücret görüsmelerinde de son dönemdeki bu kazancin adil sekilde dagitilmasinin, paylasilmasinin gündemde olmasini isverenlerimizden rica ediyorum. Bu sene gerçekten çalisanlarimiza ciddi zamlar yapmamiz lazim, onlari üretimde tutabilmemiz için, onlarla beraber üretime devam etmemiz için. Isçi, isveren insallah bu sene bir araya gelerek asgari ücret görüsmelerinde mutlu sonla gerçek bir zammi biz çalisanlarimiza verelim diyorum."
Kaynak: AA