Bakan Varank, Türkiye'nin Ilk Ve Tek Yerli Sanzimanli Kamyonunu Test Etti

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, yerli ve milli sanziman kullanilan ilk kamyon olan ve yerlilik orani yüzde 90'i geçen F-MAX kamyonu test etti.

Bakan Varank, Ford Otosan Eskisehir Fabrikasi'nda, Türkiye'de gelistirilip seri üretime geçen ilk ve tek yerli ve milli sanzimanin tanitim töreninin ardindan bu sanzimanin kullanildigi F-MAX kamyonunun test sürüsünü yapti.

Direksiyona geçen Bakan Varank'a, test sürüsü sirasinda Koç Holding Yönetim Kurulu Baskan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Baskani Ali Koç, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Üyesi Ali Ihsan Ilkbahar eslik etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, gazetecilere yaptigi açiklamada, yerli ve milli otomatik sanzimanin takili oldugu Ford kamyonu test ettiklerini söyledi.

TÜBITAK destegiyle Türk mühendisleri sayesinde gelistirilip üretime geçilen yerli ve milli sanzimanin kullanildigi kamyonu basarili buldugunu dile getiren Bakan Varank, söyle konustu:

"Türkiye'de üretilen bir ticari aracin, böyle agir sinif bir kamyonun yüzde 90 yerlilige ulasmis olmasi gerçekten sektör açisindan çok büyük bir deger. Daha önce yine ecotorq motorlarini TÜBITAK'in destekleriyle Ford Otosan gelistirmisti. Bu motoru hem Türkiye'deki kamyonlarinda kullaniyordu hem de bunu lisansiyla üreten ülkeler vardi. Biz know-how'imizi, lisansimizi baska ülkelere ihraç etmistik. Simdi ayni sey yine devletimizin destekleriyle gelistirilen otomatik sanziman için geçerli. Bu sanzimani hem kamyonlarda kullanacagiz hem de bunun lisansiyla diger ülkeler bu sanzimani üretecekler. Ben buna yürekten inaniyorum."

- "Sektörlerle beraber çalismaya gayret ediyoruz"

Bakan Varank, Türkiye'de katma degerli üretimi her zaman vurguladiklarina deginerek, sunlari kaydetti:

"Devlet olarak da katma degerli üretimin önünü açacak desteklerimizle, politika güncellemelerimizle hep sektörlerle beraber çalismaya gayret ediyoruz. Iste burada basarilan sey de aslinda devletimizin verdigi desteklerle Türk otomotiv endüstrisinin nereye geldigini göstermesi açisindan çok degerli. Arkamizda yüzde 90 yerlilige ulasmis bir kamyon var. Biraz önce test ettik. Gerçekten sürüsü güzel. Keyifli sürüsü olan bu araçlarin büyük çogunlugunun yurt disina ihraç ediliyor olmasi, burada ürettigimiz her katma degeri ihraç ederek ülkemizin ekonomisine daha büyük katki saglamasini bizzat yasayarak görmemiz, bizim açimizdan mutluluk verici."

Otomotiv endüstrisinin büyük bir dönüsümden geçtigini dile getiren Varank, "Bu dönüsümü yakalamak üzere büyük gayret sarf ediyoruz. Elektrikli ve otonom araçlar, baglantili araçlarla ilgili zaten Türkiye gerekli adimlari atiyor. Türkiye, yilda 2 milyon araç üreten bir ülke ve bu 2 milyon araçtaki rekabetçiligimizi korumamiz için bu dönüsümle ilgili yapmamiz gerekenler var. Endüstriyle beraber bu dönüsümü de yakalayacagimizi biz görebiliyoruz." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA