Bakan Varank Ilk Yerli Sanzimani Test Etti

Eskisehir’de Türkiye’nin ilk ve tek yerli sanzimaninin tanitim töreninde konusan Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, “Bazilari dar bakis açilariyla eglene dursun, ben de durmaksizin söylemeye devam edecegim. Türkiye sadece elektrikli araçlarda degil uçan araçlarda da liderlige oynama noktasinda kararlidir” dedi.

Bakan Varank Ilk Yerli Sanzimani Test Etti


58 milyon euroluk yatirimla 2018 yilinda çalismalarina baslanan yüzde 90 yerlilik oranina sahip sanzimanin tanitim töreni gerçeklestirildi.

Inönü ilçesinde bulunan sanziman fabrikasinda gerçeklestirilen törene Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, Eskisehir Valisi Erol Ayyildiz, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Senocak, Il Emniyet Müdürü Yaman Agirlar, AK Parti Eskisehir milletvekilleri Nabi Avci ve Emine Nur Günay, CHP Eskisehir milletvekili Jale Nur Süllü, Metal-Is Sendikasi Baskani Pevrul Kavlak ve Koç Holding Yönetim Kurulu Baskanvekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Baskani Ali Koç katildi.



“Ülkemizde otomobil ve hafif ticari araç satislari 2020’de bir önceki yila göre yüzde 61,3 artti”

Konusmasina hayatini kaybeden Özdemir Bayraktar için taziyeyle baslayan Bakan Varank, pandemi nedeniyle küresel ölçekte otomotiv sektörünün darbe aldigini belirtti.

Türkiye’de alinan önlemlerle Çin, Avrupa ve ABD’ye göre bu darbeden daha az etkilendiklerine dikkat çeken Varank, “Iki yildir devam eden pandemi, dünyadaki yerlesik düzeni alt üst etti. Küresel zincirlerin kopmasina neden olarak tüm ekonomileri derinden sarsti ve maalesef otomotiv sektörü de pandemiden nasibini alan sektörler arasindaki yerini aldi. Bilhassa binek araç satislari dünyada büyük darbe yedi. Araç satislari Çin’de, ABD’de ve Avrupa’da büyük oranlarda düstü. Hamdolsun ülkemizde aldigimiz önlemlerin de etkisiyle biz böyle bir sikinti yasamadik. Ülkemizde otomobil ve hafif ticari araç satislari 2020 yilinda bir önceki yila göre yüzde 61,3 oraninda artti. Tabi esas önemli olan husus bu artisin sürekliliginin saglanabilmesidir. Malumunuz otomotiv endüstrisi ülkemizin sürükleyici sektörlerinden bir tanesi” diye konustu.



“Türkiye sadece elektrikli araçlarda degil uçan araçlarda da liderlige oynamakta kararlidir”

Türkiye’nin elektrikli araçlarda liderlige oynama hedefinin oldugunu ve gelecekte uçan araçlarda ayni hedefe sahip olduklarini aktaran Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, “Bazilari dar bakis açilariyla eglene dursun, ben de durmaksizin söylemeye devam edecegim. Türkiye sadece elektrikli araçlarda degil uçan araçlarda da liderlige oynama noktasinda kararlidir. Simdiden gelecegin teknolojilerine yatirim yapmak bir tercih degil bir zorunluluktur. Insallah gümbür gümbür gelen gençlerimizle bunu da basaracagimiza yürekten inaniyoruz” dedi.



“Otomotiv sektörü Türkiye’nin lider ihracat sektörü”

Türkiye’nin basta Avrupa olmak üzere 40’i askin ülkeye Eskisehir’de üretilen agir ticari araçlari ihraç ettigine vurgu yapan Ali Koç, “An itibariyla basta Avrupa olmak üzere, 40’i askin ülkeye Eskisehir’de üretilen agir ticari araçlarimizi ihraç ediyoruz. Otomotiv sektörü Türkiye’nin lider ihracat sektörü. Fakat her 100 liralik ihracatin 45-50 lirasi ithal girdiyle yapiliyor. Kamyonumuzun yüzde 90’i tamamen yerli. Ülke olarak pek çok endüstride yerlilik oranina öncelik veriyoruz. Iste bu kamyon da gerçek anlamda Türk mühendisligi ve isçiliginin bir eseridir. Yani sizlerin arkadaslar. Sizlerin eseridir. Allah razi olsun, sag olun, var olun. Basarilarinizin devamini dilerim. Türkiye’nin ilk ve tek yerli sanzimanini sizlerle bulusturmanin mutlulugunu yasiyoruz” ifadelerini kullandi.

Tören yerli sanzimanin görücüye çikarilmasi ve sanziman basinda toplu fotograf çekimiyle sona erdi.
Kaynak: İHA