Azerbaycan, Ermenistan'i 'Etnik Temizlik' Yapmakla Suçladi

Azerbaycan, Uluslararasi Adalet Divani'ndan, "etnik temizlik" yapmak ve ateskese ragmen Karabag'da toprak altina mayin dösemeye devam etmekle suçladigi Ermenistan aleyhine geçici tedbirlere hükmetmesini talep etti.

Azerbaycan'in, Ermenistan aleyhine açtigi "Her Türlü Irk Ayrimciliginin Tasfiye Edilmesine Dair Uluslararasi Sözlesme'nin ihlali" davasinda durusmalar sona erdi.

Birlesmis Milletler (BM) yargi organi olan Divan'da gerçeklesen durusmalarda, Azerbaycan Disisleri Bakan Yardimcisi Elnur Mammadov, Ermenistan'i "Azerilere karsi etnik temizlik yapmak ve irk ayrimciligi sözlesmesinin çesitli maddelerini ihlal etmekle" suçladi.

Mammadov'un baskanligindaki Azerbaycan avukatlari, Ermenistan'in ateskese ragmen Karabag'da toprak altina mayin dösemeye devam ettigini belirterek Divan'dan, mayinlarin yerini gösteren haritalarin teslim edilmesi yönünde hüküm vermesini istedi.

Azerbaycan avukatlari, toprak altina mayinlari dösemenin "Ermenistan'in on yillardir süren etnik temizlik faaliyetinin bir devami ve bu bölgeleri, Azerbaycanlilardan temizleme girisiminin parçasi oldugunu" savundu.

Azerbaycanlilara karsi sosyal medyada yürütülen tehdit, hakaret ve karalama kampanyalarina dikkati çeken Azerbaycan heyeti, Divan'dan Ermenistan'in Azerbaycanlilara yönelik tüm nefret söylemlerine son vermesine hükmetmesini talep etti.

Azerbaycan, Ermenistan saflarinda savasan "VoMa" isimli grup basta olmak üzere Azerbaycanlilara yönelik, etnik temizlik, nefret söylemi ve irkçiligin sonlandirilmasini istedi.

Azerbaycan ayrica Ermenistan'in irkçilik ve etnik temizlik ihlallerine iliskin delilleri muhafaza ederek, hükmedilecek tedbir karalarina iliskin aldigi önlemleri düzenli olarak Divan'a sunmasini talep etti.

Ermenistan avukatlari, Azerbaycan'in iddialarini reddederken Divan'dan, tüm tedbir taleplerini reddetmesini istedi.

Dün baslayan durusmalar yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini nedeniyle "karma formatta" yürütülürken, mahkemenin bazi üyeleri durusmaya sahsen, digerleri ise görüntülü katildi.

Divan'in, geçici tedbirlere iliskin kararini kisa sürede açiklamasi bekleniyor.

- Karsilikli davalar

Azerbaycan ve Ermenistan, BM bünyesindeki Uluslararasi Adalet Divani'nda karsilikli olarak açtiklari davalarda, birbirlerini, iki ülkenin de tarafi oldugu "Her Türlü Irk Ayrimciliginin Ortadan Kaldirilmasina Iliskin Uluslararasi Sözlesme"yi ihlal etmekle suçluyor.

Ermenistan'in, Azerbaycan'a karsi ayni sözlesmenin ihlali nedeniyle açtigi davanin durusmalari geçen hafta yapilmisti.

Ermenistan, Azerbaycan'i Ermenilere yönelik etnik temizlikle suçlarken "siddet ve nefret döngüsünün sona erdirilmesi için" Divan'dan, Azerbaycan aleyhine tedbirlere hükmetmesini istemisti.

Bu suçlamayi reddeden Azerbaycan ise etnik temizligi yapanin Ermenistan oldugunu savunmustu.

Bugün sona eren durusmalarda davayi esastan ele almayan Divan, yargi yetkisine sahip olup olmadigini ve geçici tedbir taleplerini inceleyecek.

Kaynak: AA