AB Komisyonu Üyesi Varhelyi Açiklamasi 'Türkiye Kilit Ortak Olmaya Devam Etmekte'

Avrupa Birligi (AB) Komisyonunun genislemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, "Türkiye göç, terörle mücadele, ekonomi, ticaret, enerji ve ulastirma gibi ortak çikar alanlarinda kilit önemde ortak olmaya devam etmektedir." dedi.

Varhelyi, AB'nin genisleme paketinde yer alan ülkelerle ilgili AB Komisyonunca hazirlanan raporlarin açiklanmasindan sonra basin toplantisi düzenledi.

Oliver Varhelyi, "Türkiye göç, terörle mücadele, ekonomi, ticaret, enerji ve ulastirma gibi ortak çikar alanlarinda kilit ortak olmaya devam etmektedir." dedi.

Bu kapsamda iklim ve göç ile ilgili yüksek düzeyli diyaloglar yürütüldügünü belirten Varhelyi, bunlari yakinda saglik alanindaki yüksek düzeyli diyalogun takip edecegini aktardi.

Haziran 2019'da AB'nin müzakerelerin durma noktasina geldigini belirterek yeni fasillarin açilmayacagi ve kapanmayacagina yönelik açiklamasini hatirlatan Varhelyi, buna neden olan etkenlerin halen geçerli oldugunu, hukukun üstünlügü, yargi bagimsizligi ve temel haklar gibi alanlarda gerileme oldugunu savundu.

Oliver Varhelyi, "Yine de Türkiye ile is birligi ve diyalog 2021'de artmistir." diye konustu.

Varhelyi, ülke raporlariyla ilgili Avrupa Parlamentosu'nda yaptigi sunumda da AB'nin Türkiye ile orantili, kademeli ve geri çevrilebilir sekilde is birligine hazir oldugunu vurguladi.

Türkiye'nin Paris Iklim Anlasmasi'ni onaylamasini memnuniyetle karsiladiklarini kaydeden Varhelyi, Türkiye'nin hukukun üstünlügü, temel haklar ve yargi gibi konularda AB'nin endiselerini gidermedigini ileri sürdü.

Göç konulu 18 Mart Mutabakati'nin sonuç verdigini belirten Varhelyi, Türkiye'nin Dogu Akdeniz'deki göç konusunda kilit rol oynadigini, dünyada en fazla siginmaciya ev sahipligi yapan ülke oldugunu aktardi.

Varhelyi, özellikle Türkiye'nin dogu sinirlarindaki göç yönetimi ve sinir kontrolü için sistemler saglayacaklarini dile getirdi.

Kaynak: AA