AB Açiklamasi Tunus'ta Meclis Süresiz Olarak Kapali Kalamaz

Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Tunus'ta meclisin faaliyetine yeniden baslamasi çagrisinda bulundu.

Borrell, Avrupa Parlamentosu'nda Tunus'la ilgili bir oturumda, Necla Buden Ramazan'in Tunus'un yeni basbakani olarak atanmasini memnuniyetle karsiladigini belirtti.

AB Temsilcisi, "Isleyen bir hükümetin kurulmasi, Tunus'un karsi karsiya oldugu birçok zorlukla derhal mücadele etmeye baslamak için kesinlikle çok önemlidir." ifadesini kullandi.

Bununla birlikte basta meclis olmak üzere anayasal ve kurumsal düzenin tamamen restore edilmesinin önemine deginen Borrell, "Meclis süresiz olarak kapali kalamaz." dedi.

- Tunus'taki durum

Cumhurbaskani Said, 25 Temmuz'da Meclis'in çalismalarini dondurmasi ve basbakani azletmesinden sonra 22 Eylül'de, yetkilerini genisleten yeni kararnameler yayimlamisti.

Yeni kararnamelerle cumhurbaskaninin yasama ve yürütme yetkisine yönelik olaganüstü düzenlemeler yapilmis, yasa tekliflerinin anayasaya uygunlugunu denetleyen geçici komisyon feshedilmisti.

Said, basbakani azletmesinden yaklasik iki ay sonra 29 Eylül'de kadin akademisyen Necla Buden Ramazan'i hükümeti kurmakla görevlendirmisti.

Kaynak: AA