'18. Islam'a Hizmet Ödülleri' Sahiplerini Buldu

Bu sene 'Hz. Peygamber ve Sehir Tasavvuru' basligiyla çevrim içi gerçeklestirilen ödül töreninde, ödüller, Türkiye'den Sadettin Ökten, yurt disindan ise Seyyid Hüseyin Nasr'a takdim edildi Yazar Sadettin Ökten: 'Mütevazi bir kul olarak bu yasimda hürmet ve muhabbetlerimi arz ediyorum. Allah'a hamd ve sükrediyorum. Ödüle layik görenlere de tesekkür ediyorum'

Kerim Egitim Kültür ve Saglik Vakfi (KERIM) ve Türk Kadinlari Kültür Dernegi (TÜRKKAD) tarafindan düzenlenen "18. Islam'a Hizmet Ödülleri" sahiplerini buldu.

Bu sene "Hz. Peygamber ve Sehir Tasavvuru" basligiyla çevrim içi gerçeklestirilen ödül töreninde, ödüller, Türkiye'den Sadettin Ökten, yurt disindan ise Seyyid Hüseyin Nasr'a takdim edildi.

Etkinlikte KERIM Vakfi ve TÜRKKAD adina açilis konusmasini yapan KERIM Vakfi Kurucu Üyesi Cemalnur Sargut, Hazreti Muhammed'i anmak ve onun yolundan gitmenin en büyük ödül olduguna vurgu yaparak, "Bu sene konumuz sehir. Sehir insan vücudu demek aslinda. Hazreti Muhammed Yesrib'e gidince orayi Medine yapmis. O sehir peygamber askiyla dolunca medenilesmis. Demek ki vücud sehirlerimizin de medenilesmesi için kalbin tahtinda peygamberin sevgisinin oturmasi lazimdir." dedi.

Sargut, yasanilan alemde peygambere hizmetten daha büyük bir mutluluk olmadigina dikkati çekerek, Islam'a Hizmet Ödülleri'nin daha nice seneler verilmesini ümit ettigini söyledi.

- "Sehrin yapisi Islam medeniyetinde önemli bir yere sahiptir"

George Washington Üniversitesi Islami Etütler Profesörü Seyyid Hüseyin Nasr da "Islam sehri ve bugün karsi karsiya olunan çevre sorunlari" baslikli bir konusma yaparak, Islam medeniyetinin Islam sehirlerinde yükseldigini ifade etti.

Nasr, Islam medeniyetinin sehirlerin meyvesi olduguna isaret ederek, sunlari kaydetti:

"Islami sehir birçok yönden Islam medeniyetinin merkezi olmasina ragmen küçük sehirlerin de medeniyet için önemli oldugunu akilda tutmak gerekir. Buralar, egitimin yapildigi, kültürün korundugu ve harika siirlerin yazildigi yerlerdir. Ancak günümüzde birçok Müslüman Islam kültürünün sadece büyük sehirlere ait oldugunu ve kasabalara ait fikirlerin olmadigini düsünüyor. Mesele hiç de öyle degil. Islam medeniyetinin ilim ve irfan gibi farkli veçheleri de küçük kasabalarda temsil edilmistir."

Sehir yapisinin da Islam medeniyetinde önemli bir yeri oldugunu aktaran Nasr, Sanayi Devrimi'nin yükselisinin ardindan ortaya çikan modern sehir algisinin dogal olanla iliski kuramadigini, dengesini kaybettigini dile getirdi.

- "Her medeniyetin simge sehirleri olur, bunlardan birisi de Istanbul'du"

Yazar Sadettin Ökten ise ödülü almanin kendisi için çok kiymetli oldugunu ifade ederek, "Mütevazi bir kul olarak bu yasimda hürmet ve muhabbetlerimi arz ediyorum. Allah'a hamd ve sükrediyorum. Ödüle layik görenlere de tesekkür ediyorum." seklinde konustu.

Istanbul'da bir medeniyet arastirmacisi olarak hayata basladigini belirten Ökten, sözlerini su sekilde sürdürdü:

"Istanbul, bütün Osmanli ve Islam medeniyetinin kültür ve medeniyet merkeziydi. Simdi ortaya konan fikirlerin aksine her medeniyetin simge sehirleri olur, bunlardan birisi de Istanbul'du. Hala da öyledir. Burada bir terbiye aldik ve zaman içerisinde aldigimiz terbiye ve birikimi dis dünyadaki modernist anlayislarla karsilastirdik. Gördük ki hayatta Istanbul'da verilen terbiyenin üzerinde reel, manevi ve tatminkar baska bir terbiye söz konusu degil. Dolayisiyla hayatimizin son on yillarinda elimizden geldigince eskilerden duyduklarimizi ve ögrendiklerimizi bugünün diliyle insanlara anlatmaya çalistim. Böylece küçük bir birikim ortaya çikti. Hamdi ve sükründen acizim."

Törende ayrica, Mehmet Kemiksiz ve Ömer Faruk Belviranli kasideler seslendirdi.
Kaynak: AA