NASA Ay'da Wi-Fi Agi Kurmayi Planliyor

ABD’nin bazi bölgelerindeki internet sorununa çözüm arayan ABD Ulusal Havacilik ve Uzay Dairesi (NASA), yeni bir çalisma baslatarak Ay’da Wi-Fi (Kablosuz Baglanti Alani) agi kurmayi planladigini belirtti.



ABD Ulusal Havacilik ve Uzay Dairesi (NASA), Ohio eyaletinde yer alan Cleveland’daki Glenn Arastirma Merkezi’nde Ay’da Wi-Fi (Kablosuz Baglanti Alani) aginin kurulmasina yönelik bir çalisma baslatti. NASA, Wi-Fi çalismasiyla Dünya’daki internet baglantisi sorunlarini çözüme kavusturmayi planladigini belirtti.



Çalisma, Cleveland’daki hanelerin yaklasik yüzde 31’inde genis bant erisimi olmadigi için bölgedeki ekonomik kalkinma kurulusu olan Greater Cleveland Partnership’in NASA’ya ulasmasinin ardindan basladi.

Greater Cleveland Partnership, NASA’dan bölgedeki hanelere baglanti getirmenin en iyi yolunun bulunmasi ve internet erisimindeki esitsizligin çözülmesini istedi.

Çalismanin yürütüldügü Glenn Arastirma Merkezi’ndeki Compass Laboratuvari Baskani Steve Oleson, Wi-Fi projesinin Dünya’da güvenilir bir iletisim agi kurmak adina önemli oldugunu aktararak, böyle bir agin Ay’da nasil görünecegini degerlendirmek için, Cleveland’da arastirma ekibinin yakinlarinda, karasal bir agin nasil çalistiginin degerlendirildigini açikladi.



Oleson, Dünya ve Ay ortamlarinin farkli olmasina ragmen, Ay’daki Wi-Fi frekanslarinin Dünya’dakiyle ayni olabilecegini belirtti.

Oleson, çalismada, Wi-Fi yönlendiricilerini yaklasik 20 bin elektrik diregine baglamanin Cleveland’daki veya herhangi bir yerdeki internet problemlerinin çözülmesine yardim edecegini gösterdigini aktardi.

Artemis projesine de yardim edecek

Yönlendiricilerin 100 metreden daha fazla olmayacak bir sekilde yerlestirildiginde, 4 kisilik bir evin saniyede yaklasik 7,5 megabit (mbps) internet hizi kazabilecegini söyleyen Oleson, çalismalarin ayrica NASA’nin Artemis projesine de yardim edecegini belirtti.



NASA’nin 2024 yilina kadar astronotlari Ay’a gönderme hedefi olan Artemis projesi NASA’nin 1972 yilindaki Apollo 17’den bu yana ilk mürettebatli Ay görevi olarak biliniyor.

NASA’nin Glenn Arastirma Merkezi’nden Mary Lobo ise, “Bu, Artemis’in altinda Ay’a astronot gönderirken karsilastigimiz zorluklara çözümler gelistirmek için harika bir firsat sunarken, ayni zamanda artan bir toplumsal sorunu da ele aliyor” dedi.

Kaynak: İHA