Merkel Avrupa'daki Türkiye Karsitligina Ragmen Diyalog Ve Is Birligini Savundu

Almanya Basbakani Angela Merkel, Avrupa'daki Türkiye karsitligina ragmen her zaman Türkiye ile diyalog ve is birligini savunan bir lider oldu.

26 Eylül'de yapilan seçimlere katilmayarak sansölyeligi devretmeye hazirlanan Basbakan Merkel Türkiye'ye 12'nci ziyaretini gerçeklestirdi.

Merkel'in en çok ziyaret ettigi 92 ülke içinde Türkiye 11'inci sirada yer aldi.

Avrupa'nin lokomotif ülkesi Almanya'da 16 yildir sansölye olarak görev yapan Angela Merkel Avrupa için Türkiye'nin önemini en iyi bilen Avrupali siyasetçilerden birisi oldu.

Türkiye için her zaman "stratejik önem tasiyan komsu" vurgusunu yapan Merkel, "Türkiye ile her zaman karsilikli çikarlar isiginda diyalog ve isbirligi yapilmasi gerektigini" savundu.

- Erdogan ile siklikla görüstü

Cumhurbaskani Erdogan'la siklikla telefon görüsmesi yapan Merkel'in 16 yillik basbakanliginda Almanya-Türkiye arasindaki iliskiler hep kritik öneme sahip oldu.

Türkiye'nin AB üyeligini desteklemeyen ve imtiyazli ortaklik teklif eden Merkel, iki ülke arasinda yasanan tüm gerginliklere ragmen Türkiye ile diyalogun en büyük destekçisi oldu.

Yasanan gerilimlere ragmen Türkiye ile iletisimini hiç kesmeyen Sansölye Merkel, Dogu Akdeniz’de, Yunanistan'in hukuksuz adimlari yüzünden yasanan gerilimde Almanya'nin lideri rolüyle ara buluculuk rolü üstlendi.

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron'un Yunanistan ve Güney Kibris Rum Kesimi'nden yana ve Türkiye'yi hedef alan politikalari karsisinda duran Merkel, Fransa-Yunanistan ikilisinin basini çektigi cephenin, Türkiye'ye ambargo uygulanmasi yolundaki çabalarini engelledi.

Angela Merkel, Alman medyasinin tek tarafli ve provokatif Türkiye karsiti haberlerine ragmen basinin bu kampanyalarinin Türkiye politikasina etki etmesine izin vermedi.

- Türkiye ile diyalogun devamindan yana oldu

Merkel birçok konusmasinda Türkiye'nin göçle mücadelede Avrupa Birligi (AB) için merkezi rol oynadigini vurguladi.

Alman Sansölye, Almanya ve AB için göç konusunda önemli rol oynayan Türkiye ile AB arasinda 2016'da imzalanan mülteci anlasmasinin mimarlarindan biri olarak ön plana çikti.

Basbakan Merkel ayrica Israil'de yaptigi konusmada "Türkiye'nin bölgede görmezden gelinemeyecek kadar önemli bir ülke oldugunu" vurgulayarak "NATO üyesi Türkiye ile diyalogun devam etmesinin" önemine dikkati çekti.

Almanya'da 8'i Türk 10 kisinin öldürülmesiyle ilgili ortaya çikan asiri sagci Nasyonal Sosyalist Yeralti (NSU) cinayetlerinin 2011 yilinda açiga çikmasi da Alman devleti ve Merkel için ayri bir sinav oldu. Merkel, cinayetlerin aydinlatilmasi için destek sözü verirken bu sözünü hiçbir zaman tutamadi.

Federal Meclis Arastirma Komisyonunun rapor hazirlamasina ragmen magdur yakinlarinin bazilari ile bazi komisyon üyeleri, Merkel'in bu konuda yeterli çabayi göstermedigini söyledi.

Almanya Basbakani Angela Merkel, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile görüsmesini sosyal medya hesaplarindan paylasmisti.

Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Sansölye Merkel'in Türkiye ziyaretine iliskin Twitter'dan paylasimda bulunmustu.

Paylasimda "Türkiye'ye ziyaret. Sansölye Merkel, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan kabul edildi. Görüsme, tarihi Tarabya semtinde gerçeklesti." ifadesi kullanilmisti.

Merkel ile Cumhurbaskani Erdogan'in Huber Köskü'ndeki samimi görüntülerine yer verilen diger paylasimda da Merkel'in basin toplantisinda yaptigi açiklamalardan olusan özet konusmalar aktarilmisti.

Paylasimda "Sansölye Merkel, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile diger farkli konularin yaninda, Almanya'da yasayan üç milyondan fazla Türk kökenli hakkinda ve ayrica iklimi korumanin global önemi hakkinda görüstü." ifadesine yer verilmisti.

Kaynak: AA