Anayasa Mahkemesi Baskanvekili Gökcan Uyusturucu Ile Mücadelede Tüm Önlemlerin Alindigini Söyledi

Anayasa Mahkemesi Baskanvekili Hasan Tahsin Gökcan, "Devletimiz Anayasa'nin ve uluslararasi sözlesmelerin kendisine verdigi görevler dogrultusunda uyusturucuyla mücadele için alinmasi gereken tüm tedbirleri her yönüyle almaktadir." dedi.

Gökcan, Çorum'un Iskilip ilçesinde, Iskilip Belediyesinin ev sahipliginde düzenlenen "Uyusturucu ile Mücadelede Bilim" konulu sempozyuma katildi.

"Anayasal Açidan Bagimlilikla Mücadelede Devletin Yükümlülükleri ve Temel Haklarin Sinirlandirilmasi Meselesi" baslikli sunum yapan Gökcan, uyusturucu bagimliliginin tüm insanlik adina mücadele edilmesi gereken büyük bir bela oldugunun uluslararasi toplum tarafindan kabul edildigine isaret etti.

Uyusturucu ticareti yapan suç örgütlerinin uluslararasi faaliyetlerinin önlenmesi için 100 yili askin süredir uluslararasi is birligi yapildigini belirten Gökcan, bunun devletlere uyusturucu madde üretim ve ticaretinin önlenmesi konusunda görevler verdigini anlatti.

Madde bagimliligiyla yalnizca polisiye tedbirlerle mücadele edilemeyeceginin altini çizen Gökcan, "Bu açidan toplumun tüm kesimlerinin, özellikle çocuklar, gençler ve ailelerin bilinçlendirilmesi çok önemlidir. Nitekim devletimiz de Anayasa'nin ve uluslararasi sözlesmelerin kendisine verdigi görevler dogrultusunda mücadele için alinmasi gereken tüm tedbirleri her yönüyle almaktadir." diye konustu.

Dünyada uyusturucu üretimi ve ticaretinin suç örgütlerinin faaliyet alani haline geldigini aktaran Gökcan, söyle devam etti:

"Hatta kimi terör örgütleri uyusturucu ticaretini terör faaliyetlerinin finansmani için kullaniyorlar. Zehir tacirleri öncelikle çocuk ve gençlerimizi hedef aliyor ve bu amaçla her türlü yöntemi kullaniyor. Uyusturucu çeteleri, sürekli yeni yöntemler denemektedir. Yeni sentetik maddeler üretmekte, yeni iletisim yollari bulmaktadir. Dolayisiyla alinan tedbirlerin ve mücadele yöntemlerinin gözden geçirilmesi ve güncellenmesi gerekmektedir."

Türk hukuk sisteminde uyusturucuyla mücadeleye iliskin Anayasal çerçevenin, uluslararasi sözlesmelere ve insan haklari hukukunun temel ilkelerine uygun oldugunu ifade eden Özcan, "Anayasa Mahkemesi'nin ilgili kanunlar üzerinde yaptigi denetimler sirasindaki yaklasimi da bu dogrultuda olmustur. Mahkeme inceledigi davalarda, uyusturucuyla ve diger kötü aliskanliklarla mücadele kapsamindaki kurallarin kisileri ve toplumu koruma amaci tasidigini, demokratik toplum bakimindan bunun zorunlu oldugunu ve ölçülü oldugunu kabul etmis ve kararlarini bu sekilde sonuçlandirmistir." diye konustu.

Anayasa'ya göre devletin bagimlilikla mücadele amaciyla kisi haklarini sinirlandirabilmesi için hakli nedenlerinin olmasi gerektigine isaret eden Gökcan, madde kullanimi ile bagimliliginin bireysel ve toplumsal zararlari karsisinda devletin ciddi tedbirler almasi gerekliliginin ortaya çiktigini vurguladi.

Türk Ceza Kanunu'nda uyarici ve uyusturucu madde üretim imal ve ticaretinin suç olarak kabul edildigini, agir cezai yaptirimlara tabi tutuldugunu hatirlatan Gökcan, bireysel kullanimla ilgili farkli düzenlemenin olduguna dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

"Bireysel madde kullanimina gelince, Ceza Kanunu'na göre kullanmak için uyusturucu veya uyarici madde satin almak veya kullanmak da suçtur. Fakat kullanma fiilleri bakimdan amaç kisilerin bagimliliktan kurtarilmasi oldugundan tedavi olmayi kabul etmesi durumunda kisi cezalandirilmamaktadir. Bireysel kullanimin cezalandirilamayacagina dair maddenin iptali istendiginde bu konu Anayasa Mahkemesi tarafindan tartisilmistir. Anayasa Mahkemesi, saglik ve yasam haklarinin korunmasi için ceza yerine tedaviye yönelik etkin pismanlik uygulamasinin da uygun bir mücadele yöntemi olabilecegini ifade etmis ve kanun hükmünün iptal talebini reddetmistir. Mahkeme bu karariyla ceza yaptirimi konusunun yasama organinin takdir alani içinde oldugunu kabul etmistir."

Sempozyumun açilisina, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, Iskilip Kaymakami Muharrem Eligül, Iskilip Belediye Baskani Ali Sülük ile bilim insanlari katildi.

Iki gün sürecek sempozyumda, bilim insanlari, uyusturucuyla mücadelede konusunda uzmanlik alanlarinda sunumlar yapacak.

Kaynak: AA