Musiki Ve Toplu Tekrarlarla 2,5 Ayda Hafizligini Tamamlayan Ögrenciler Icazet Aldi

Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas: 'Insallah hafizlarimiz Kur'ani Kerim'e gönül verecek. Kur'an'in mucizesini nasil ki hafiz olarak ispatladilar, hayat rehberi haline getirerek hem kendilerini hem de etrafindakilerini aydinlatacaklar' 'Kur'an, inisiyle okunmasiyla ezberlenmesiyle mucize. 'Hadi bakalim öyle bir kitap getirin.' diye meydan okuyor Kur'ani Kerim. Yani icazin en önemli yönlerinden birisi benzerinin getirilememesi'

Istanbul Sabahattin Zaim Üniversitesinin (IZÜ) Hafizlik Projesi kapsaminda, musiki ve toplu tekrarlarla 2,5 ayda hafizligini tamamlayan 26 ögrenci icazet aldi.

IZÜ Uluslararasi Islam Ekonomi ve Finansi Arastirma ve Uygulama Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen icazet töreni, Ayasofya-i Kebir Cami-i Serifi Imam Hatibi Bünyamin Topçuoglu'nun Kur'an-i Kerim tilavetiyle basladi.

Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas, törende yaptigi konusmada, Türkiye'de 177 bini belgeli olmak üzere toplam 350 bin civarinda hafiz oldugunu kaydetti.

Hafizligini tamamlayan ögrencileri tebrik eden Erbas, "Insallah hafizlarimiz Kur'an-i Kerim'e gönül verecek. Kur'an'in mucizesini nasil ki hafiz olarak ispatladilar, hayat rehberi haline getirerek hem kendilerini hem de etrafindakilerini aydinlatacaklar. Insallah kardeslerimizin her biri kandil olur." dedi.

Diyanet Isleri Baskanliginin en çok önem verdigi egitim alanlarindan birinin hafizlik oldugunu belirten Erbas, hafizligin klasik usulün yani sira örgün egitimde de devam ettigini, kisa zamanda hafiz olmak için de yeni bir usulün ortaya çiktigini söyledi.

Kur'an-i Kerim disinda hiçbir kitabin tamaminin ezberlenmesinin mümkün olamayacagini ifade eden Erbas, "Bu Kur'an'in mucizesi. Kur'an, inisiyle okunmasiyla ezberlenmesiyle mucize. 'Hadi bakalim öyle bir kitap getirin.' diye meydan okuyor Kur'an-i Kerim. Yani icazin en önemli yönlerinden birisi benzerinin getirilememesi. 'Degil kitabin tamami, hadi bir ayetini getirin bakalim.' diye de meydan okuyor. O yüzden insallah onun bu mucize olusunu her alanda yerine getirelim, sadece ezberlemekle degil." diye konustu.

5 yil önce Diyanet Isleri Baskanliginca baslatilan konulu tefsir projesi kapsaminda hazirlanan "Hayat Rehberi Kur'an Konulu Tefsir" kitabinin birkaç hafta önce çiktigini animsatan Erbas, Kur'an-i Kerim'deki bütün konulari ele alip tefsir ettiklerini ve 5 ciltlik bir eserin ortaya çiktigini, bunun ilahiyat fakültelerinde okutulmaya baslandigini kaydetti.

Erbas, bu projeyle amaçlarinin Kur'an'i daha iyi anlamak oldugunu dile getirerek, söyle devam etti:

"Hafizligin da Kur'an'i okumanin da tefsirin de yorumun da ana hedefi onu en iyi sekilde yasamaktir. Hayatimizi Kur'an'a göre tanzim etmektir. Kur'an ile ilgili tüm faaliyetlerin, etkinliklerin amaci ona göre yasamaktir. Ayeti kerimede Rabb'imiz Kur'an'a göre bir hayati bizden istiyor. Kur'an'a göre yasarsak bizim neslimiz de ona göre bizi takip eder. Onlar için örnek oluruz. Nasil ki Allah Resulü Efendimiz bizim için üsve-i hasene, biz de neslimiz için üsve-i hasene olalim insallah. Peygamber varisleri, peygamberlerinin tasidigi tabii vahiy alma disindaki diger vasiflari takip etmeli, onun vasiflari neyse biz de o vasiflarla vasiflanmaliyiz."

Diyanet Isleri Baskani Erbas, projenin, Diyanet Isleri Baskanliginda yapmis olduklari hafizlik tedrisatinin farkli farkli metotlarla daha nitelikli hale gelmesine katki saglamasi temennisinde bulundu.

Türkiye'de hafizlik konularini takip etmek üzere geçen yil ilk defa Hafizlik Egitimi Daire Baskanligi kurduklarini animsatan Erbas, hafizlikla mesgul olanlarin burayla irtibat halinde olmasinin faydali olacagini ifade etti.

IZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut da üniversitenin birçok alanda öncü oldugunu, Hafizlik Projesi'nin yeni bir model olarak öncülük yapacagini söyledi.

IZÜ Islami Ilimler Fakültesi Ögretim Görevlisi ve proje koordinatörü Gülsüm Arslan ise 21 Haziran'da 41 ögrenciyle basladiklari Hafizlik Projesi'ni, 8 günlük Kurban Bayrami tatili dahil olmak üzere saglik sorunu ve ailevi nedenlerle 7 ögrencinin ayrilmasinin ardindan 34 ögrenci ile 20 Eylül'de tamamladiklarini dile getirdi.

Projeye katilan ögrencilerin yaslari ve egitim durumlarinin farkli oldugunu aktaran Arslan, 34 ögrenciden 26'sinin her gün 10 sayfa ham, 10 sayfa has ezber yaparak hifzini tamamladigini, 8'inin de 5 sayfa ham, 5 sayfa has olmak üzere Kur'an'in yarisini ezberlediklerini kaydetti.

Konusmalarin ardindan IZÜ Mütevelli Heyet Baskani Prof. Dr. Orhan Özokur ve IZÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, Diyanet Isleri Baskani Erbas'a günün anisina bir hediye takdim etti.

Konusmalarin ardindan isimleri tek tek okunarak platforma çagirilan hafizlara taç takildi, icazetleri takdim edildi. Projeye katilarak Kur'an-i Kerim'in yarisini ezberleyen ögrencilere ise katilim belgesi verildi.

Hafiz ögrencilerin topluca Kur-an'i Kerim okudugu program, hatim duasinin yapilmasinin ardindan sona erdi.

Kaynak: AA