Hazine Ve Maliye Bakan Yardimcisi Nebati, Arnavutköy'deki Is Insanlariyla Bulustu Açiklamasi

“Meclisten geçen yeni Vergi Kanunu ile yillik 240 bin liranin altinda olan basit vergilendirilen yaklasik 850 bin esnaf gelir vergisinden muaf olacak. Tarimsal destek ödemelerindeki gelir vergisi kesintisi son bulacak. 4 kez verilen geçici vergi beyannameleri 3’e indirilecek” “Dünya ihracat pastasindan aldigimiz pay yüzde 1 seviyesine çikti. Ihracattaki bu artis ile paralel olarak ihracatçi sayimiz da artmistir. 2020’de, 2002’dekinin 2,5 katindan daha fazlasi olan 82 bin 857 ihracatçi firmamiz vardir. Ihracatçi firma sayimizi önce 150 bine, sonra 300 bine ulastiracagiz”

Hazine ve Maliye Bakan Yardimcisi Nureddin Nebati, “Meclisten geçen yeni Vergi Kanunu ile yillik 240 bin liranin altinda olan basit vergilendirilen yaklasik 850 bin esnaf gelir vergisinden muaf olacak. Tarimsal destek ödemelerindeki gelir vergisi kesintisi son bulacak. 4 kez verilen geçici vergi beyannameleri 3’e indirilecek. Nakit sermaye artiriminda yüzde 50 olarak uygulanan kurumlar vergisi indirimi, artirilan sermayenin yurt disindan getirilmesi durumunda yüzde 75 olarak uygulanacak. Vergiye gönüllü uyum artacak.” dedi.

AK Parti Istanbul Il Baskanligi Ekonomi Isleri Birimi’nce Istanbul’un 39 ilçesinde düzenlenen Ekonomi Bulusmalari kapsaminda, 15’inci ilçe bulusmasi Arnavutköy’de gerçeklestirildi.

Toplantida konusan Hazine ve Maliye Bakan Yardimcisi Nebati, 2009 yilinda ilçe statüsüne geçen Arnavutköy’ün o günden bu yana muazzam bir dönüsüm ve gelisim gösterdigini, büyük yatirimlarla ve bütüncül belediyecilik yaklasimi ile ilçenin adeta sahlandigini belirtti.

Ekonomik gelisme potansiyeli açisindan birçok avantaja sahip olan Arnavutköy’ün kalkinmasini, büyümesini daha da ileri tasiyarak Istanbul’un yarinini kucaklayan yeni bir merkez olarak konumlandigini ifade eden Nebati, “Arnavutköy ilçesi sinirlari içerisinden geçen Kanal Istanbul, Kuzey Marmara Otoyolu ile ilçe sinirlarinda kalan Istanbul Havalimani gibi büyük projelerle Arnavutköy’ün yakin gelecekte Istanbul’un yeni ekonomi merkezlerinden birisi olacaktir.” diye konustu.

Nebati, Kanal Istanbul projesinin ilçenin gelecekteki kalkinma yolculuguna büyük katkilar saglayacagini dile getirdi.

Kovid-19 nedeniyle 2020 yilinda küresel ekonominin yüzde 3,2, küresel ticaret hacminin yüzde 8,3 ve küresel dogrudan yabanci yatirimci girislerinin yüzde 35 daraldigini anlatan Nebati, “Türkiye ise salgin döneminde sagladigi desteklerin etkisiyle de 2020 yilinda yüzde 1,8’lik büyüme ile Çin’le birlikte G20’de pozitif ayrismistir.” dedi.

- “2023 yilinda Karadeniz gazi hanelere ulasacak”

Nebati, salgin sürecinin tetikledigi bir diger önemli sorunun ise enerji krizi olduguna isaret ederek, sunlari kaydetti:

“Küresel düzeyde fiyatlari artan sadece gida ve mallar degildir ayni zamanda enerjidir. Son dönemde enerji piyasalarinda yasanan olagandisi gelismelerin etkisiyle beklentilerin üzerinde ve rekor seviyede bir fiyat artisi izlenmektedir. Enerji darbogazi nedeniyle dünyanin farkli yerlerindeki üretim tesislerinin kapatilmaktadir. Ülkemizde 2020 yilinda yüzde 15 olan dogalgaz kaynakli elektrik üretimi, 2021 yilinda kurakligin da etkisiyle yüzde 30’un üzerine çikarak elektrik üretim maliyetlerinde ciddi baskilar olusturmaktadir. Fiyatlarin artisinda hem talep hem de arz yönlü birçok faktör etkili olurken, arz ve talep yönlü etmenlerin kendi içerisinde ve enerji kalemlerinin kendi aralarinda etkilesimleri durumun siddetini artirmaktadir. Talep artisinda asi gelismelerinin etkisi ile ülkelerin normallesmesi etkili olmustur.”

Arz kisitlarinda ise OPEC ülkelerinin petrol arzini sinirli miktarda yükseltmesi, 2015 Paris Anlasmasi ve 2030 BM Sürdürülebilir Kalkinma Hedefleri dogrultusunda dogalgaz ve petrol üreticilerinin yeni yatirimlarini son yillarda düsürmeye baslamasinin etkili olduguna isaret eden Nebati, “Devletimiz dogalgaz ve elektrik fiyatlarinda makul fiyat ayarlamalari yapmaktadir. Dogalgazda yil basindan günümüze mesken abonelerine yaklasik yüzde 19 fiyat artisi yapilirken, elektrikte yaklasik yüzde 22 düzeyinde fiyat artisi yapilmistir. Böylece, dünyada enerji fiyatlari fahis oranlarda artarken, ülkemizde ise maliyetlerin önemli bir oranini devletimiz karsilamaktadir.” seklinde konustu.

Nebati, Türkiye’nin akaryakit fiyatlarinin vatandasa dogrudan yansimamasi için de eselmobil sistemini uyguladigini belirterek, “Buna göre, 2021 yili 15 Eylül’e kadar brent petrolün fiyati yil basina göre yüzde 46 artmakla birlikte, bakanligimiz 37,4 milyar TL gelirden feragat ederek akaryakit fiyatlarinin fahis oranlarda artmasini engellenmistir. Bu feragatin yil sonunda 58,5 milyar TL’ye ulasmasi tahmin edilmektedir.” seklinde konustu.

Türkiye’nin, tedarik sorununu asmak için pek çok araca sahip oldugunu anlatan Nebati, 2023 yilinda Karadeniz gazinin hanelere ulasacagini bildirdi.

- “Tüm politikalar finansal istikrari güçlendirmeyi ve enflasyonu istikrarli biçimde düsürmeyi hedefliyor”

Nebati, enflasyonun küresel düzeyde yükseldigini belirterek, Türkiye’de olusturulan tüm politikalarin finansal istikrari güçlendirmeyi ve enflasyonu istikrarli biçimde düsürmeyi hedefledigini bildirdi.

Salgininin etkisiyle küresel emtia fiyatlarinda görülen artislarin ve yasanan kurakligin tüm dünyada ve Türkiye’de gida fiyatlarinda artislara neden oldugunu ifade eden Nebati, tarimsal ürün fiyatlarindaki artislarin yakindan takip edildigini ve gerekli adimlarin atildigini söyledi.

Nebati, gelecek dönemde, küresel talebin görece yavaslamasi ve tedarik zincirindeki sorunlarin asilmasiyla birlikte girdi fiyatlarinda düsüsün gerçeklesmesini beklediklerini dile getirdi.

Pek çok ülkede politika faizinin enflasyonun altinda oldugunu belirten Nebati, sunlari kaydetti:

"Ülkemizde enflasyon ile mücadelede para politikalari ile üzerine düsen her seyi yapan Merkez Bankamiz muhalefet eli ile karalama kampanyalarinin hedefine oturtulmaktadir Nitekim Brezilya, ABD ve Avro Bölgesi gibi ülkelerde politika faizinin enflasyonun altinda belirlenmesine hiç sesini çikarmayanlar, Merkez Bankamizin, enflasyonun sinirli olarak altinda politika faizini belirlemesine karsi çikmaktadirlar.

Nitekim bizim ligimizdeki ve bazi bati ülkelerindeki son enflasyon verileri ve politika faizlerine bakildiginda Brezilya’da halihazirda enflasyon yüzde 10,25 iken, politika faizi yüzde 6,25’tir. Meksika’da enflasyon yüzde 6 iken, politika faizi yüzde 4,75 tir. Hindistan’ta enflasyon yüzde 4,35 iken, politika faizi yüzde 4,0’tür. ABD’de enflasyon yüzde 5,4 olmasina ragmen, politika faizi yüzde 0-0,25 araligindadir. Avro Bölgesi'nde enflasyon yüzde 3,4 iken, politika faizi yüzde sifirdir."

Nebati, Türkiye’nin salginin etkisinden en hizli toparlanan ülkelerden biri oldugunu vurgulayarak, uluslararasi kuruluslarin tahminlerini Orta Vadeli Program'a (OVP) göre güncelledigini animsatti.

2002 yilinda 36 milyar dolar olan ihracatin eylül ayinda yilliklandirilmis olarak 212 milyar dolara ulastigini hatirlatan Nebati, “Böylece, dünya ihracat pastasindan aldigimiz pay yüzde 1 seviyesine çikti. Ihracattaki bu artis ile paralel olarak ihracatçi sayimiz da artmistir. 2002’de 31 bin 731 ihracatçi firmamiz varken, 2020’de, 2002’dekinin 2,5 katindan daha fazlasi olan 82 bin 857 ihracatçi firmamiz vardir. Ihracatçi firma sayimizi önce 150 bine, sonra 300 bine ulastiracagiz.” diye konustu.

Cari açigin kademeli olarak 23 milyar dolara geriledigini bildiren Nebati, agustosta aylik bazda cari fazla verdiklerini, cari açigi bu yilin sonunda milli gelirin yüzde 2,6’sina, OVP sonunda da yüzde 1’ine indirmeyi amaçladiklarini söyledi.

Nebati, isletmelerin salgina ragmen saglikli bir sekilde faaliyetine devam ettigini anlatarak, istihdami da desteklemeyi sürdürdüklerini belirtti.

Meclisten geçen yeni Vergi Kanunu’na deginen Hazine ve Maliye Bakan Yardimcisi Nebati, sözlerini söyle sürdürdü:

“Meclisten geçen yeni Vergi Kanunu ile yillik 240 bin liranin altinda olan basit vergilendirilen yaklasik 850 bin esnaf gelir vergisinden muaf olacak. Tarimsal destek ödemelerindeki gelir vergisi kesintisi son bulacak. 4 kez verilen geçici vergi beyannameleri 3’e indirilecek. Nakit sermaye artiriminda yüzde 50 olarak uygulanan kurumlar vergisi indirimi, artirilan sermayenin yurt disindan getirilmesi durumunda yüzde 75 olarak uygulanacak. Vergiye gönüllü uyum artacak.”

Nebati’nin konusmasinin ardindan toplanti basina kapali olarak gerçeklestirildi.
Kaynak: AA