Diyarbakir'da 'Uluslararasi Silvan Ve Sultan 1. Kiliçarslan Sempozyumu' Basladi

Vali Münir Karaloglu: '1. Kiliçarslan'in mezari basina Silvanlilar, Diyarbakirlilar ve bu topraklarda yasayan herkes gelsin Fatiha okusun diye güzel, ona yakisir bir türbe yapacagiz'

Diyarbakir'da "Uluslararasi Silvan ve Sultan 1. Kiliçarslan Sempozyumu" basladi.

Dicle Üniversitesi (DÜ) öncülügünde Valilik, Büyüksehir Belediyesi, Silvan Kaymakamligi ve Belediyesi is birligiyle Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi'nde düzenlenen ve 3 gün sürecek sempozyuma, yurt içi ve yurt disindan çok sayida akademisyen katildi.

Vali Münir Karaloglu, sempozyumun açilisinda yaptigi konusmada, Silvan ilçesinin stratejik konumu dolayisiyla tarihte çok zarar gördügünü söyledi.

Ilçede gelecek nesillere aktarilacak çok degerli eserler oldugunu belirten Karaloglu, ilçedeki bazi eserleri restore ederek gelecek nesillere aktaracaklarini ifade etti.

Sultan 1. Kiliçarslan'in, Anadolu Selçuklularinin sultani ve o dönemde baslayan Haçli Seferlerini Anadolu'da durduran büyük Islam komutani oldugunu kaydeden Karaloglu, söyle konustu:

"1. Kiliçarslan, bu topraklarda Müslüman olarak yasayan her birimizin kendisine vefa ve sükran borcumuzun oldugu önemli bir devlet adami, Islam komutanidir. Onun kabrinin Silvan'da olmasi çok degerlidir, kiymetlidir. Insallah Silvan'da 1. Kiliçarslan'in türbesi olacak. 1. Kiliçarslan'in mezari basina insallah Silvanlilar, Diyarbakirlilar ve bu topraklarda yasayan herkes gelsin Fatiha okusun diye güzel, ona yakisir bir türbe yapacagiz."

Karaloglu, Mogol ordusunun yenilmezlik efsanesini yerle bir eden Islam komutani Celalettin Harzemsah'in kabrinin de Silvan'da olduguyla ilgili ciddi tarihsel kayitlar olduguna dikkati çekti.

Sempozyuma katki sunanlara tesekkür eden Karaloglu, "Yakin bir zamanda Silvan merkezde bir meydan projemiz var. O meydan projemizde de yine 1. Kiliçarslan'a hürmeten 1. Kiliçarslan Meydani dedik, ismini öyle koyduk. Insallah bu çalismalarla beraber Silvan tekrar tarihteki yerini alir, Silvan tarihteki kimligine kavusur diye temenni ediyorum." ifadelerini kullandi.

DÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç ise üniversite olarak son bir yilda birçok sempozyum, çalistay ve etkinlik düzenlediklerini söyledi.

Çalisma yapmak için Silvan ve Lice olmak üzere iki ilçe belirlediklerini aktaran Karakoç, söyle devam etti:

"Silvan'da 1. Kiliçarslan'in mezariyla ilgili yapilan çalisma, ilçenin hak ettigi degeri kazanmasiyla ilgili yapilan çalismalardir. Çalismalarda zamanla Silvan'in seyhler sehri kadar sultanlar sehri oldugunu gördük. Bölgenin en önemli tarihi, ticaret ve kültür merkezi oldugunu görüyoruz. Degerlerimizin ortaya çikmasi için de Silvan ve 1. Kiliçarslan Sempozyumu planlandik."

Silvan Kaymakami ve Belediye Baskan Vekili Murat Öztürk de ilçenin hem Islam öncesi hem de Islam sonrasi büyük kültür merkezlerinden biri olduguna isaret etti.

Haçli Seferlerine karsi Islam dünyasini koruyan 1. Kiliçaslan'in Habur Çayi'nda 1107 yilinda sehit olduktan sonra Silvan’da defnedildigini anlatan Öztürk, "Tüm tarihi kayitlarda Silvan'da defin oldugu belirtilmesine karsin mezar yeri tespit edilmemis ve hatirasina uygun bir türbe maalesef yapilmamistir. Bu sene basinda üniversitemiz basta olmak üzere tüm degerli ögretim üyelerimizin çabasiyla büyük komutanin mezar yeri tespit edilmistir. Sayin Valimizin riyasetinde aziz hatirasina yakisir bir türbe en kisa zamanda

yapilacaktir." dedi.

Kaynak: AA