Çeyrek Asir Mücadele Ettigi Hastaliktan Dogum Gününde Böbrek Nakliyle Kurtuldu

Bursa'da beyin ölümü gerçeklesen bir hastanin böbreginin nakledildigi oto elektrikçisi Yilmaz Er, hipertansiyona bagli böbrek yetmezliginden ve 5 yildir baglandigi diyaliz cihazindan kurtulmanin mutlulugunu yasadi ÇOMÜ Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cabir Alan: 'Bir nevi dogum günü hediyesi hatta bir hayat bagisi oldu. Çünkü bagislanan her organ bu tür hastalar için hayata baglanma umududur. En kötü bir böbrek bile en iyi diyaliz makinesinden daha uzun hayat sansi saglamaktadir, ciddi anlamda hayati uzatmaktadir'

BURAK AKAY - Çanakkale'de yillardir böbrek yetmezligi bulunan hasta, dogum gününde, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Saglik, Uygulama ve Arastirma Hastanesinde gerçeklestirilen organ nakliyle yeniden hayata tutundu.

Biga ilçesinde ikamet eden 53 yasindaki oto elektrikçisi Yilmaz Er'de 25 yil önce annesi ve anneannesinin de hastaligi olan hipertansiyona bagli böbrek yetmezligi basladi.

Ilaç tedavisi yetersiz kalinca 5 senedir diyaliz cihazina bagli olarak yasamini sürdüren, is ve sosyal hayatinda sikintilar yasayan Er, 1 yil önce ÇOMÜ Organ Nakil Merkezine basvurdu.

Bursa'da beyin ölümü gerçeklesen bir kisinin ailesi tarafindan bagislanan organlarindan böbregi, Yilmaz Er'e uygun olunca nakil sürecine geçildi. Çanakkale'ye getirilen organ, ameliyata alinan Er'e dogum günü olan 6 Ekim'de nakledildi.

Er'in sagiligina kavusmasinin ardindan nakil ekibince hastanede dogum günü sürprizi yapildi. Nakil merkezinde görevli Dr. Hatice Betül Altinisik, Dr. Hasan Anil Kurt, saglik memuru Mustafa Öner ile hemsireler Sevcan Çetin, Sümeyye Mutlu ve Gonca Gür, Er'in yeni yasini hastane odasinda tebrik etti.

ÇOMÜ Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cabir Alan, AA muhabirine, nakil bekleyen bir hastanin daha sagligina kavusmasinin mutlulugunu yasadiklarini söyledi.

Yilmaz Er'in yillardir bu sikintiyi çektigini belirten Alan, "Bazi hastaliklar genetik geçis göstermektedir. Bu tür hastalar için diyaliz geçici bir çözümdür. Çünkü diyalize girdigi günlerde hem isinden hem ailesinden hem de gidasindan mahrum kalmaktadir. Yilmaz Bey gidip gelme ve diyaliz canina tak ettigi için böbrek nakli olmaya karar verdi ve merkezimize müracaat etti. Tetkikleri ve böbrek uygunluk testinde bir sakinca görmedik ve listeye kaydettik." diye konustu.

Alan, basarili bir operasyonla Er'in yeniden sagligina kavustugunu dile getirdi.

Operasyonun gerçeklestirildigi tarihin Er'in dogum günü oldugunu sonradan ögrendiklerini aktaran Alan söyle devam etti:

"Bir nevi dogum günü hediyesi hatta bir hayat bagisi oldu. Çünkü bagislanan her organ bu tür hastalar için hayata baglanma umududur. En kötü bir böbrek bile en iyi diyaliz makinesinden daha uzun hayat sansi saglamaktadir, ciddi anlamda hayati uzatmaktadir. Halkimizdan özellikle organ bagisi konusunda daha duyarli olmalarini rica ediyorum. Çünkü her yil bagislanan organ sayisi, bekleyen hastalara yetmemektedir. Bu hastalarin büyük bir kismi da organ bekleme sirasinda hayatini kaybetmektedir."

- "Bu bagis hayatimi kurtardi"

Yilmaz Er ise yeniden saglikli bir hayat yasayacagi için mutlu oldugunu dile getirdi.

Bu rahatsizligi uzun süredir çektigini anlatan Er sunlari kaydetti:

"Nakil hiç aklima gelmemisti ama ilaçlar, diyaliz derken sikintimiz artti. Ben de ÇOMÜ'ye basvurdum. Bursa'dan gelen organ bana uyumlu çikti. Allah kendilerinden razi olsun, çok tesekkür ederim. Bu bagis benim hayatimi kurtardi. Hem de dogum günüme denk geldi. Böyle bir sey olacagini ve dogum günüme denk gelecegini tahmin etmezdim. Nakli gerçeklestiren ekibe de tesekkür ediyorum. Tüm halkimiza da organ bagisina destek vermeleri çagrisinda bulunuyorum."
Kaynak: AA