Alitalia'nin Yerini Alan Yeni Hava Yolu Firmasi 'ITA' Ilk Uçuslarini Yapti

Italya'da faaliyetlerine dün son veren hava yolu firmasi Alitalia'nin yerini alan ITA firmasi, bu sabah ilk tarifeli seferlerini gerçeklestirdi.

"Italya Hava Tasimaciligi" anlamina gelen "Italia Trasporto Aero"nun (ITA) bas harflerini alan yeni hava yollari, Alitalia’nin dün gece faaliyetlerini noktalamasinin ardindan bu sabah kendi faaliyetlerini baslatti.

ITA, ilk seferini sabah yerel saatle 7.35'te Milano Linate Havaalani'ndan Bari kentine yapildi. Bir diger sefer ise yerel saatle 08.00'de Roma Fiumicino Havaalani’ndan Milano Linate Havaalanina gerçeklestirildi. ITA, ilk uçuslarini Alitalia'dan aldigi uçaklarla yapti.

Italya'nin yeni bayrak tasiyici havayolu olan ITA, halefi Alitalia’ya göre çok daha küçük bir sirket olarak kuruldu.

Italyan devletinin 700 milyon avrodan fazla kaynak aktararak ve Avrupa Komisyonu’nun onayi dogrultusunda kurdugu ITA, Alitalia'nin yaklasik 10 bin 500 çalisanindan sadece 2 bin 800 kadarini, filosundaki bazi uçaklari ve slot haklarini devralacak.

Basindaki haberlere göre, ITA'nin ilk asamada 44 noktaya uçmasi planlanirken, 2025'e kadar bu sayinin 74'e çikacagi belirtildi.

- Alitalia gökyüzüne veda etti

Italya'nin bir dönem havaciliktaki önde gelen markasi olan ancak 2008'den bu yana sürekli zarar eden ve çalisanlarinin grevleriyle gündeme gelen Alitalia, dün aksamki uçuslarinin ardindan faaliyetlerini durdurdu.

16 Eylül 1946'da kurulan Alitalia'nin son yillarda ekonomik sikintilari giderek artmisti. Son 20 yilda Italyan hükümetinden aldigi 13 milyar avroluk acil durum kredileriyle ayakta durabilen Alitalia’nin sonunu ise yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini ve halk sagligini korumaya yönelik tedbirler getirdi. Pandemi sirasinda uçuslarin yapilamamasi, 75 yillik firmadaki krizi derinlestirdi.

Avrupa Birligi'nin (AB) Alitalia'ya yönelik desteklerin durmasina yönelik çagrilari ve Mario Draghi liderligindeki hükümetin yeni firma kurulmasini desteklemesi neticesinde Alitalia, dün aksam itibariyla faaliyetlerini noktaladi.

Alitalia'nin AZ 1586 sefer sayili son uçusu, dün aksam Sardinya adasindaki Cagliari kentinden baskent Roma'ya yapildi. Içinde 180 yolcu bulunan Airbus 320 tipi uçagin, Roma Fiumicino Havaalani'na gece yerel saatle 23.22'de inmesiyle, hava yolu tasimaciliginda bir devir sona ermis oldu. Fiumicino Havaalani'nda uçak ve mürettebati çiçeklerle karsiladi.

Kaynak: AA