Türk Mühendislerince Üretilen 'Hayalet Motor' Suda 'Iz' Birakmayacak

Konya'da bir firmanin ürettigi bot ve yat motoru, elektrikli ve çevreci teknolojiye sahip olmasinin yani sira, muadillerine göre düsük enerji sarfiyatinda yüksek verimle çalisiyor Rakiplerinin 5'te 1 agirligindaki jet motoru; sessiz, radara yakalanmayan ve suda iz birakmayan özelligiyle savunma sanayisinde, insansiz deniz altilarda ve hücum botlarinda kullanilabilecek Projenin mimari makine mühendisi Muhammed Ali Okka: 'Elektrikli olanlara göre daha uzun menzilli ve verimli. Ciddi oranda yakit avantaji sagliyor. Avrupa'da fuarda prototiplerimizle fuara çiktik, burada ciddi talep gördük. Bin civarinda talep geldi'

ABDULLAH DOGAN - Konya'da bir sirketin ürettigi yesil teknolojiye sahip bot ve yat motoru, sessizligi ve suda iz birakmayan kabiliyetiyle dikkati çekiyor.

Merkez Karatay ilçesindeki sanayi sitesinde elektrikli motor üretimi üzerine faaliyetine baslayan Dewjet sirketi, Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin destegiyle bot ve jet motoru üretimi için çalismalara basladi.

Sirketin yöneticisi Muhammed Ali Okka'nin öncülügünde, alaninda uzman Türk mühendislerinin üstün gayret ve çabalariyla çevreci ve distan takmali elektrikli jet motoru tasarlandi.

Muadillerine göre düsük enerji sarfiyatinda yüksek verimle çalisan elektrikli motor, bot ve yatlarin yani sira savunma sanayisinde de kullanilabilecek.

Dünyada piyasaya hakim markalarin 200 kilogramin üzerindeki motorlara göre, 40 kilogram hafifligiyle dikkati çeken yerli motor, özgün tasarimiyla suda iz birakmiyor.

Prototipi test edilen ve basarili sonuçlari tescil edilen motor, seri üretime hazir hale getirildi.

- Yüksek verimli ve çevreci

Sirketin yöneticisi makine yüksek mühendisi Muhammed Ali Okka, AA muhabirine, firmanin ileri teknoloji alaninda elektrikli bot ve yat motoru üretmek amaciyla kuruldugunu söyledi.

Elektrikli motorlara deniz ve kara araçlarinda hizli bir geçisin yasandigina dikkati çeken Okka, iklimdeki degisiklik ve fosil motorlarin çevreye verdigi zararin bunda etkili oldugunu vurguladi.

Okka, deniz araçlarinda iki tip motorun kullandigina isaret ederek, "Etki sistemleri yönünden pervane ve jet motorlari var. Fosil yakitli motorlar, yüksek emisyon degerleriyle çevreye verdigi zarardan dolayi gelismis ülkelerde hizla yasaklaniyor. Elektrikli olanlar da desteklerle ön plana çikariliyor. Pervaneli motorlarin verimliligi jet motorlara göre daha düsüktür." diye konustu.

Alaninda uzman ve farkli branslardaki 17 mühendisle yerli jet motoru imalati için çalisma baslattiklarini anlatan Okka, 5 yillik AR-GE sürecinin ardindan tasarimin ete kemige büründügünü söyledi.

- "Bu hayalet motor, radarda görünmüyor"

Okka, geçen yilin sonunda, elektrikli su jeti teknolojisi üzerine kurduklari sirkette çalismalarin hizlandigini dile getirerek söyle konustu:

"Elektrikli jet motorunun Avrupa, ABD ve Türkiye patentlerini aldik. Dünyada benzeri olmayan, muadillerine göre hafif, servis maliyeti yok, maliyeti düsük, daha uzun ömürlüdür. Motorumuzda saft ve mil olmadigindan pervane araligi çok genis, bu da motorumuza ekstra verim sagliyor. Sessizliginden dolayi savunma sanayisinden ciddi talep görüyor. Izsizdir, pervaneli motorlar, arkasinda büyük köpük ve baloncuk izi birakir. Görsel olarak sudaki iz minimize edildi. Bu hayalet motor, radarda görünmüyor. Böyle bir avantaji var. Ayrica oldukça sessiz. Ayni segmentteki motorlara göre yüzde 30-40 oraninda daha fazla menzil kat edebilir. Suyun içerisinde çalistigi için sogutma sistemine ihtiyaç duymuyor. Bu da pili daha uzun ömürlü kiliyor. Menzili artiriyor ve motoru da hafifletiyor."

Motorun akredite kuruluslarca testlerinin tamamlanmasiyla, akademik alanda çalismasini yayimlayacaklarini vurgulayan Okka, jet motorun seri üretim tasariminin tamamlandigini bildirdi.

- Avrupa'dan yogun talep var

Okka, fark basinçlarini ve akiskan debisini ölçerek motorun verimliligini en üst seviyeye çikarmaya çalistiklarini belirterek sunlari kaydetti:

"Verim anlaminda rakibi olmamasi için çalisiyoruz. Dünyanin en hafif ve verimli motoru olmasini istiyoruz. Uygun fiyatla bunu satmak istiyoruz. Isçilik ve malzeme maliyeti düsük. Çevreci bir motor. Ciddi oranda yakit avantaji sagliyor. Avrupa'da fuarda prototiplerimizle fuara çiktik, burada ciddi talep gördük. Bin civarinda talep geldi. Seri üretime geçip savunma sanayisi basta olmak üzere gelen talepleri gerçeklestirmek istiyoruz. Üç ay içerisinde, büyük yatirim öncesi seri üretimi yapariz. Yüksek adetli üretimi fabrika yatiriminin gerçeklestirilmesiyle yapilir."

- "100 milyon liralik yatirimla büyük bir fabrikada üretime baslayacagiz"

Çalismalari bin metrekarelik fabrikada yürüttüklerini aktaran Okka, "Bakanligin açtigi Teknoloji Odakli Sanayi Hamlesi Programi Mobilite Çagrisina basvurduk. Burada son asamaya geldik. Bu konuda Bakanlik çok özverili ve yatirimciya büyük destek sagliyor. 100 milyon liralik yatirimla büyük bir fabrikada üretime baslayacagiz. Fabrikada 40'i mühendis olmak üzere 100 kisiyi istihdam etmeyi planliyoruz." ifadesini kullandi.
Kaynak: AA