Gürcistan'da Eski Cumhurbaskani Saakasvili Için Binlerce Kisi Sokaga Indi

Gürcistan’da muhalefetteki Birlesik Ulusal Hareket (UNM) Partisi ve destekçileri, 1 Ekim’de gözaltina alinan ve cezaevinde açlik grevine baslayan eski Cumhurbaskani Mihail Saakasvili’nin serbest birakilmasi için sokaga indi.

Gürcistan'da Eski Cumhurbaskani Saakasvili Için Binlerce Kisi Sokaga Indi


Gürcistan’in eski Cumhurbaskani Mihail Saakasvili 8 yil sonra geldigi ülkesinde yerel seçimlere 1 gün kala 1 Ekim Cuma günü baskent Tiflis’te gözaltina alinmis ardindan cezaevinde açlik grevine baslamisti. Saakasvili’nin kurucusu oldugu muhalefet partisi Birlesik Ulusal Hareket (UNM) ve destekçileri, Saakasvili’nin serbest birakilmasi için yeniden sokaga indi. Araçlar ve otobüslerle konvoylar halinde Tiflis’e gelen göstericiler, “Gürcistan, Gürcistan” ve “Özgür Misha” sloganlari atarak, Birinci Cumhuriyet Meydani’ndan Özgürlük Meydani’na yürüyüs gerçeklestirdi.

Göstericilerden Dato Amilakhvari yaptigi açiklamada, "Gürcistan halkina hayir getirecek kisi olan Misha’nin (eski Cumhurbaskani Saakasvili) özgürlügünü talep etmek için buradayiz" ifadelerini kullandi. Saakasvili’nin savunma avukati Nika Gvaramia ise Özgürlük Meydani’ndaki mitingde, Saakasvili’nin gönderdigi mektubu okudu.

UNM Baskani Nika Melia ise yaptigi konusmada, öfkeli olduklarini dile getirerek, “Bugün ülkemizde tarihi bir adaletsizlik yasaniyor" dedi.



UNM’den Kutaisi Belediye Baskan Adayi Khatia Dekanoidze, "Arkadasim ve Gürcistan’in üçüncü cumhurbaskani, fedakarligin ve vatanini sevme biçimin tarihe kazinacak. Bugün mitinge katilan ve sagda yer alan herkes de tarihe geçecek. Bu tarihin bir parçasi olun" ifadelerini kullandi.

Göstericiler, Gürcistan’da 30 Ekim’de yapilacak olan ikinci tur belediye seçimlerinde de Özgürlük Meydani’nda yeniden toplanacaklarini duyurdu.

Saakasvili 2013’ten bu yana yurt disindaydi

Gürcistan Savciligi, 2007’de muhaliflerin mitingini dagitmak, Imedi televizyon kanalinin kurucusu Badri Patarkaçisvili’nin mal varligina el koymak, yolsuzluk, görevi kötüye kullanmak ve bir milletvekilini dövdürmekle suçlanan Saakasvili hakkinda tutuklama karari çikarmisti. Tiflis Sehir Mahkemesi de 2018’de Saakasvili’ye bir cinayet davasinda af yetkisini kötüye kullandigi gerekçesiyle 3 yil hapis cezasi vermisti. Saakasvili, 2013’te Gürcistan’da cumhurbaskanligi görev süresinin dolmasinin ardindan ülkeden ayrilarak ABD’ye gitmisti.

Dönemin Ukrayna Devlet Baskani Petro Porosenko, Saakasvili’ye Mayis 2015’te Ukrayna vatandasligi vermisti. Saakasvili, Odessa Valiligi görevine atanmis, 2016’da görevinden istifa etmisti. 4 Aralik 2015’te Gürcistan vatandasligindan çikarilan Saakasvili, Ukrayna’da Yeni Güçler Hareketi Partisi’ni kurarak muhalefette yer almisti. 26 Temmuz 2017’de Ukrayna vatandasligindan da çikarilan Saakasvili’ye Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy geçtigimiz yil yeniden vatandaslik vermisti.
Kaynak: İHA