Elazig'da 15. Bag Bozumu Ve Orcik Festivali Basladi

Elazig’in merkeze bagli Sün köyünde 15. Bag Bozumu ve Orcik Festivali düzenlendi. Festivalde ‘En Güzel Üzüm’ yarismasi da düzenlendi.

Elazig'da 15. Bag Bozumu Ve Orcik Festivali Basladi
Elazig Valiligi himayesinde Tarim ve Orman Il Müdürlügü tarafindan düzenlenen 15. Orcik Festivali ve Bag Bozumu Senligi, merkeze bagli Sün köyünde gerçeklestirildi.

Mehter takimi ve Elazig folklor ekibinin oyunlariyla baslayan festivalde Bakan Yardimcisi Tunç, üzümden yapilan ürünleri inceleyip, bag bozumuna katildi.

Festivalde üzüm yetistiricileri tarafindan toplanan üzümler sepetler halinde alana getirilirken, katilimcilar tarafindan ‘En Güzel Üzüm’ yarismasi yapildi. Yarismada birinci olan vatandaslara çapa makinesi verilirken, diger katilimcilara ise il protokolü tarafindan çesitli hediyeler taktim edildi. Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi ve Vali Dr. Ömer Toraman’in esliginde il protokolü beyaz önlüklerini giyerek ipe dizilmis cevizleri bulamaca batirarak kentin tescilli ürünü orcik yapti.

“Ülkemiz yaklasik 470 bin hektar alanda gerçeklestirdigi 4 milyon 300 bin ton üzüm ile dünyada 5’inci sirada yer aliyor”

Burada çok kiymetli bir ürünün bugün tanitimini ve bag bozumu senliginde bulunduklarini aktaran Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Mehmet Hadi Tunç, “Üzüm Elazig için çok degerli bir tarimsal üründür. Elazig için hem kültürel, hem de iktisadi anlamda oldukça degeri olan bir ürünümüzdür. Bu tarimsal ürünümüzün gelismesi ve hak ettigi yeri bulmasiyla alakali Bakanligimizin arastirma enstitüleri, sürekli bir çalisma halindeler. Bagcikla alakali da özellikle Elazig bagciliginin gelistirilmesi ile alakali arastirma enstitülerimiz bu konu üzerinde çalisiyorlar. Hem üzümün kalitesinin arttirilmasi hem de üzümün zararlara karsi korunmasi, iktisadi olarak da üzümün degerini bulmasi ve üreticilere ve yetistiricilere para kazandirmasini saglamaktir. Üzümün Iklim ve toprak istekleri yönünden çok seçici olmamasi, kolay olmasi ve farkli sekillerde degerlendirilmesi gibi sebeplerden dolayi dünyada ki en yaygin kültür bitkilerinden biridir. FAO verilerine göre, 2019 yili itibariyle dünyada 7.7 milyon hektar alanda üzüm üretimi yapilmakta olup bu üzüm alanlarinin 22.7’si Ispanya’da Ispanya’yi Fransa, Italya, Çin ve Türkiye takip ediyor. Ülkemiz yaklasik 470 bin hektar alanda gerçeklestirdigi 4 milyon 300 bin ton üzüm ile dünyada 5’inci sirada yer alarak dünya üzüm üretim miktarinin önemli bir kismini gerçeklestiriyor. Üzüm üretiminde önemli bir yere sahip olan Manisa 1 buçuk milyon ton üretim ile Türkiye üretiminin yüzde 35, 6’sini İçel 383 bin tonluk üretimle 2’nci sirada Denizli de 3’ncü sirada yer aliyor. Elazig ilimiz ise 110 bin dekar alanda 90 bin ton üzüm üretimi ile Türkiye siralamasinda 10’ncu sirada yer almaktadir. Ilimiz siralik üzüm üretiminde Türkiye üretiminin yüzde 11’ni sofralik üzüm üretiminde ise yüzde 2 buçugunu karsiliyor. Üzüm yas meyve olarak pazara indigi gibi ayni zamanda isleme sanayisine de hitap eden sanayisi olan bir üründür. Isleme sanayisinin sagladigi ham madde girdigi yüksek, kaliteli ve katma deger üretecek potansiyeldedir. Bu katma degerin ortaya çikarilmasi Elazig ve ülke ekonomisi açisindan hayati öneme sahiptir” dedi.

Festivalde konusan Elazig Valisi Dr. Ömer Toraman ise, “Burada toplanan bir mahsulle karsi karsiyayiz. Bu çok kiymetli bir tablo çok mesakkat içeren, emek içeren vatandasimizin ve üreticimizin alin terini görüyoruz aslinda ben sag tarafta ki ürünleri görünce o üreticilerin yüzündeki mutlulugu da hissedebiliyorum. Bütün üreticilerimizi tebrik ediyorum. Emeklerinin karsiligini gururla sergiliyorlar. Bütün katilimcilari tebrik ediyorum” ifadelerini kullandi.

Festivali Tarim ve Orman Bakan Yardimcisi Mehmet Hadi Tunç’un yani sira Elazig Valisi Dr. Ömer Toraman, Cumhuriyet Halk Partisi Elazig Milletvekili Gürsel Erol, Elazig Belediye Baskani Sahin Serifogullari, Il Jandarma Alay Komutani Albay Ali Yildiz, Il Emniyet Müdürü Celal Sel, Firat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktas, Il Tarim ve Orman Müdürü Turan Karahan, Il Saglik Müdürü Prof. Dr. Cahit Polat, Elazig Cumhuriyet Bassavcisi Ömer Karisit, STK temsilcileri ve üzüm yetistiricileri katildi.

Kaynak: İHA